Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Крадци на танк осъдени на 4 г. решетки

Двама от подсъдимите по делото за откраднатия преди три години от границата ни с Турция танк Майбах бяха осъдени в сряда (6 октомври) от Сливенския военен съд на по четири години затвор. Ефективни присъди са получили бившият военен от ямболско поделение майор Алексей Петров и немският гражданин Томас Гмаейр, съобщи полковник Христо Тинев, говорител на Сливенската военна прокуратура. Третият подсъдим по делото - германецът Матеус Майр, получи присъда от три години условно лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок.
Алексей Петров и Томас Гмайер ще трябва да платят и 1 млн. евро (1 956 000 лева). Това бе решено, след като съдът уважи гражданския имуществен иск на Министерството на отбраната заради откраднатата машина.
В съдебната зала присъстваше само Алексей Петров. Немските граждани бяха съдени по т.нар. задочно производство, тъй като - след като бяха пуснати под гаранция в края на 2007 г., успяха да избягат в Германия и от тях няма ни вест ни кост. По този начин в затвора ще лежи само българинът.
Ще обжалваме присъдата пред Военноапелативен съд - София, според закона имаме 15-дневен срок да направим това, заяви адвокатката на бившия военен Марина Ангелова. Двамата чужденци и ямболският военен бяха подведени под отговорност за кражба в особено големи размери. Тримата ортаци бяха задържани в средата на декември 2007 г. при съвместна акция на военната полиция и военното контраразузнаване (ВКР) докато се опитвали да изровят втори танк. Първия успели да изнесат зад граница. Танковете Майбах са използвани през Втората световна война и по-късно са заровени край границата ни с Турция.
Следващата година трима мъже бяха арестувани в Бургаско, след като предали в пункт за изкупуване на черни и цветни метали нарязани части от купол на стар танк от времето на войната. Куполът бил с тегло 1900 кг, а частите от него на стойност около 600 лева. От извършения оглед е установено, че в местността Сарлъка в землището на с. Момина църква е била разположена танкова огнева точка с неустановена марка и модел. От неидентифицирания танк с оксижен били изрязани задната и странична част на купола и част от оръдието на машината. Останалите части са били вкопани в земята. Според специалисти в днешно време машините могат да представляват интерес само за колекционери, но не и като бойно средство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във