Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Крадците от банкомати известни... колкото Бербатов

Ако напишете в търсачката Гугъл bulgarian, наред с имената на световноизвестните ни спортисти като Димитър Бербатов, Цветана Пиронкова, Григор Димитров и др. ще изскочат и напълно непознати (поне за обикновените граждани) имена на BG крадци на пари от банкомати. Отделните имена са неизвестни, но гилдията им като цяло е не по-малко популярна от горепосочените спортисти. За съжаление славата на България, която този отбор разнася по всички континенти, е с отрицателен знак.
Пресен пример - във вторник (5 октомври) вестник Кориере дела сера разшири популярността на страната ни, като съобщи за залавянето на двама българи на 24 и на 27 години, задържани в живописния италианския град Венеция при опит за клониране на банкови карти. Засега имената им не са огласени. Престъпниците са били арестувани в момент, когато са си прибирали скимиращото устройство от банкомат. След задържането им полицията открила още едно устройство, поставено на друга машина. В хотелската стая в града на каналите, в която живеели нашенците, ченгетата открили още две подобни устройства, както и апаратура за запаметяване и за препращане на адреса на неизвестни засега съучастници на разчетените данни от банковите пластики. Младите компютърни таланти са откарани във венецианския затвор Санта Мария Маджоре, където няма ATM-апарати.
Това, което впечатлява разследващите в другите държави, е, че все повече намалява възрастта на този вид нашенски обирджии и вече едва ли не тийнейджъри опитват да точат милиони.
Особено популярни са младите ни техничари обирджии зад Океана. Там наскоро поставихме възрастов рекорд за най-млад АйТи крадец, успял да свие най-много пари. Преди десет дни покрай завидните успехи на 19-годишния ни тенисист Григор Димитров вестник Ню Йорк Поуст гръмна и с новината, че българин на същата възраст заедно с по-големия си брат са подведени под отговорност за източването на 1 млн. долара от американски банки. Радостин Паралингов на 19 години и 27-годишният му брат и съучастник Юлиян са използвали прословутите скимиращи устройства, като са поставяли скрити камери на банкомати, поддържани от световноизвестните банки Chase и Sitybank. Според прокуратурата в нюйоркския квартал Манхатън, където братята са действали, те използвали събраните данни, за да разбиват ПИН-кодове и да изработват фалшиви банкови карти. По-малкият брат бе заловен от федералните агенти в хотел в Лас Вегас, а по-големият и в момента се издирва. Залавянето му очевидно няма да е никак лесно, като се има предвид с колко пари разполага.
Преди този случай друг млад нашенец бе арестуван в Щатите за същите подвизи. Двайсет и пет годишният Михаил Василев бил заловен в град Северен Риджвил, щата Охайо, по подозрение, че е поставил устройство за четене на данни от банкомати. При претърсването на колата му Тойота корола са бил намерени около 1000 долара в банкноти от по 20 долара, скрити в чифт ръкавици, GPS устройство и лаптоп. Установено е, че нашенецът е извършил няколко транзакции, всяка за над 10 000 долара.
Но още през януари тази година медиите съобщиха за 28-годишния нашенец Ивайло Христов, който източил няколкостотин хиляди долара от банкомати в Масачузетс, използвайки всеизвестните четци на кредитни карти.
Но за българските майстори светът е малък. В страната на кенгуруто Австралия не само че хванаха двойка българи, източвали чужди кредитни карти, но наскоро ги и осъдиха. На 25 септември в град Пърт бяха осъдени двама нашенци на четири години и девет месеца затвор, които работели за международна организирана престъпна група, занимаваща се с обири на банкомати. Срещу мъжете - и двамата на 42 години, са били повдигнати няколко обвинения, включително и за използване на фалшиви паспорти, за притежание на устройства за обири на АТМ и за пране на пари. Австралийските магистрати определиха тази група като изключително опасна, нещо като нашенския Октопод. Причината обаче българите да се отърват с толкова ниски присъди е, че подсъдимите нямат предишни криминални прояви, че успели да докажат, че са в затруднено финансово състояние и че изпращали пари на семействата си, което разчувствало съдиите.
Подобни на описаните случаи могат да се изброяват дълго. Защото авторите им се множат като гъби и сякаш няма ефективно противодействие срещу този вид престъпления. Мошениците стават все по-изкусни, методите им - все по-модерни. Освен загубите за ужилените обаче нарастват и разходите в бюджета на правохранителните служби за залавянето на ловките крадци. Миналата година в ФБР призна, че е пръснало сума пари в Маями, Флорида, при разбиването на поредната подобна група от български суперспецове в такива кражби. Проследяването и разбиването на неуловимата банда отнели цяла година...

Facebook logo
Бъдете с нас и във