Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Крадците от Люлинската бригада объркаха конците

Срещу седмината банкови обирджии, станали популярни като Люлинската бригада, е образувано досъдебно производство по чл.195 ал.2 от НК, за кражба в големи размери. Законът предвижда в подобни случаи наказание от пет до петнадесет години лишаване от свобода, каза в сряда (20 май) за Параграф 22 районният прокурор на Кюстендил Владимир Шейтанов. Това обаче все още е работната версия на обвинението. Има много голяма вероятност към производството в Кюстендил да бъде приобщено още едно, водено досега в столицата срещу неизвестен извършител, и цялото разследване да поеме Софийската градска прокуратура (СГП), стана ясно ден след шумните арести. Както вече е известно, в понеделник (18 май), около 3 часа сутринта, шестима софиянци и един кюстендилец бяха закопчани с белезници при неуспешен опит да оберат трезорите на кюстендилския клон на банка Интернешънъл Асет груп.
Сред арестуваните е 30-годишният инспектор в Криминална полиция в столичното Трето РУМВР Огнян Йорданов. Той е сравнително нов член на групата и според първоначалните сведения е бил използван като шофьор, тъй като е защитен от картата си на служител на МВР, обясни шефът на Областната дирекция на МВР в Кюстендил комисар Георги Джоглев. Задържани са още бившият полицай от службата за съдебна охрана Юрий Ананиев (36 г.), Теофил Александров (36 г.), Румен Стоянов, (43 г.) и 35-годишните Калоян Николов и Петър Григоров. По-рано е заловен и седмият съучастник Бисер Д. (34 г.) от Варна, който бил специалист по заглушаване и неутрализиране на аларми.
Банковите обирджии са заловени, докато се опитвали да се измъкнат от пищящата противопожарна аларма на трезора. Шестимата са спипани в уличката зад банката. Най-бързия хванахме чак при Спа клуб Стримон. Толкова бързо се изнасяше, че сякаш обувките му не допираха до асфалта, коментираха униформените, участвали в акцията по залавянето на крадците.
Групата действала много прецизно и организирано, заяви директорът на ОДМВР - Кюстендил, комисар Георги Джоглев. Преди месец и половина получихме от колегите от ГД Криминална полиция и от Столичната дирекция първите сигнали за Люлинската бригада. Седмица преди обира ги засякохме за първи път, а на 13 май шестимата софиянци вече бяха в Кюстендил, разказа полицейският шеф на Кюстендил.
Обикновено столичаните пристигали надвечер и се прибирали в столицата рано сутринта. От сряда до петък разбили няколко магазина, на които имало предупредителни стикери, че се охраняват от СОТ. От търговските обекти не вземали нищо, само проследявали алармата, отбелязвали времето за реакция на служителите от полицейския и от частния СОТ, настройвали са техниката си за обезвреждането на алармените сигнали, обясни комисар Георги Джоглев.
Избраната банка Интернешънъл Асен банк е била обстойно изследвана - възможности за проникване, за заглушаване на охранителните системи, както и каква техника е необходима за разрушаване на стени, решетки и изградени прегради.
Въпреки добрата си подготовка бандитите все пак били изненадани, но от решението на правителството да обяви съботата (16 май) за работен ден. Това намалило с 24 часа времето на групата за активна работа. В петък и събота крадците нарочно няколко пъти активирали алармата на Интернешънъл Асет банк, за да принудят шефката на клона Елена Илиева да изключи повредената система и да се довери на сензорните и топлинните датчици, монтирани в трезора.
Всичко било на косъм от провал, тъй като в петък (15 май) местният човек в групата - 36-годишният Петър Григоров разпознал няколко от ченгетата, които наблюдавали обирджиите.
Наложи се да разиграем сценка, която да оправдае присъствието ни на мястото. Задържахме Григоров. Правихме разпознаване, все едно че сме го задържали по сигнал за побой и го освободихме, разкрива част от действията на полицаите комисар Джоглев.
Инсценировката сработва и бандитите се успокояват. Решават в събота да започнат с разрушаването на тухлената стена на общото мазе в блока, граничещ с банковия трезор. Тухлите и хоросанът се събират в големи пазарски чанти. Работят само нощем, а разрушената стена се товари в колите и боклукът се изхвърля по пътя за София. Решили да ударят в неделя.
Всичко вървяло по план до момента, когато включили оксижен, за да изрежат металните решетки на трезора. От това се повишила температурата в сейфа и помещението се задимило. Задействала се противопожарната аларма, която активирала пръскачките и включила противопожарните сирени. Липсата на специалиста по дезактивация на аларми - варненеца Бисер, се оказа най-големият проблем на групата, която претърпя фиаско при поредната си акция.
По един банков обир се извършва средно на всеки час и половина в държавите от Европейския съюз, показват официални данни на Европейската федерация на банките. Около 6000 банки годишно стават обект на грабежи в ЕС, твърди още статистиката.
От Асоциацията на банките в България предпочетоха да запазят в тайна колко обира са извършени в страната ни през последните години, но коментираха, че нападения над банкови офиси не се случват често и проблемът не е на дневен ред.
Най-големият банков обир от последните години бе извършен през нощта на 23 март 2004 г. в клон Южен парк на банка Биохим в София. Крадците проникват в банката през тунел, който е свързан с мазетата на прилепения към банката блок. Тунелът бил строен за бомбоубежище и минавал точно под пода на гражданския трезор. От мазетата на блока крадците влизат в тунела към бомбоубежището и стигат под пода на трезора. Там пробиват дупка в пода на банката, който е изграден от около 40 см железобетон. Елиминират датчиците на охранителната система и разбиват 41 сейфа от общо 600-те, които са се намирали в помещението.
След като опразват касетките, бандитите наръсват по земята червен пипер за заличаване на следите и цял чувал с чужди косми, събирани от фризьорски салони. За да е още по-сигурно прикритието, крадците разбиват тръба на канализацията и наводняват помещенията.
Стойността на откраднатите лични вещи и пари е около 7 млн. лева. Банката се охранявала от частен СОТ, не е имало физическа охрана.
Почти година по-късно, през нощта на 8 февруари 2005 г., е обран банков клон на ОББ в Ботевград. Изчезват над 1 млн. лева. Крадците са маскирани. Те обезвреждат сигнално-охранителната система и обират около 40 частни сейфа в трезора на банката. Бандитите предварително прерязват кабелите на СОТ-а и прекъсват кабела, който захранва клетката на мобилния оператор Глобул, така че абонатите на компанията в околността остават без покритие. ИНТЕРНЕТ-достъпът й също е блокиран.
Както при обира в Биохим, и тук нямало жива охрана през нощта. Този път крадците не ръсили косми, а само червен пипер, за да не ги надушат от специално обучените полицейски кучета.
През нощта на 22 март 2005 г. крадци разбиват офис на Прокредит банк в столичния квартал Младост 3. Както при другите обири, в банковия клон няма жива охрана, а само камери и СОТ. От клона са откраднати 200 000 лв., 58 000 евро и 35 000 долара.
За две минути е разбит патронът на вратата на служебния вход и са обезвредени охранителната техника и камерите. Алармата е елиминирана със заглушително устройство. Преди да разбият ключалката, крадците бутнали с пръчка външната охранителна камера и я насочили към отсрещния блок, за да не ги заснеме. Устройството не е било вързано към охранителната техника на фирмата, а работело самостоятелно. Веднага щом влезли в банката, бандитите облепили датчиците и камерите в помещенията със сиво тиксо. След това срязали захранващите кабели на СОТ, изкъртили металната врата с щанга, а касите срязали с флекс. Преди да избягат, крадците разбили една от тръбите на канализацията, наводнили помещението (по подобие на кражбата в Биохим) и разсипали кофа с жълт латекс, за да заличат следите си.
И в трите случая крадците не са заловени. Предполага се, че разследването по неуспешния опит за обир на кюстендилския клон на Интернешънъл Асен банк ще разкрие има ли пръст Люлинската бригада в най-големите банкови обири, станали у нас досега.

Facebook logo
Бъдете с нас и във