Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Крадлив пощенец разплака родопски пенсионери

Локална финансова криза тресе повече от два месеца живеещите в родопските села Кочан, Вълкосел и Жижево в Сатовчанска община на Благоевградска област. Тя започна малко преди новогодишните празници, когато над 150 пенсионери останаха без месечните си пари.
Дни преди края на 2008 г. стана ясно, че пенсиите им в размер на около 48 бона са били приватизирани от пощенския шеф на село Кочан - Цанко Чанталиев. Освен парите на живеещите в това село той присвоил и пенсиите на възрастните от селата Вълкосел и Жижево, които обслужвал по съвместителство.
Разследването
След започналото в края на миналата година разследване стана ясно, че над 600 пенсионери от трите села не са получавали пари от септември 2008 година. Тогава Чанталиев обещал, че ще изплати пенсиите на бабите и дядовците през октомври, а през октомври - че ще го направи следващия месец.
Когато това не станало, потърпевшите се оплакали в НОИ. Оттам обаче били категорични, че парите им са изплатени.
Това накарало разгневените пенсионери да се оплачат на кмета на Кочан Румен Орачев. По негово настояване Чанталиев изплатил част от пенсиите, а в пощенската служба на село Кочан започнала ревизия от Български пощи - Гоце Делчев. Проверяващите установили, че от сумите за пенсиите са задигнати 48 хил. лева. Веднага в
Районната прокуратура в Благоевград е образувано досъдебно производство
срещу крадеца. Ако бъде признат за виновен, Чанталиев го грозят до 8 години в затвора и конфискация на половината имущество.
Първоначално пощенският шеф обяснил, че посегнал на пенсионерските пари, защото бил заплашван от свои кредитори да върне сериозна сума пари. Криминалисти от Гоце Делчев обаче установили, че Чанталиев няма кредитори. Според тях в началото на далаверата пощаджията щипвал малки суми от пенсиите, които после възстановявал. По-късно се отпуснал и започнал да прибира все повече и повече от парите за пенсии, като превърнал пощенския клон в лична банка. В един момент обаче се самозабравил и вече не можел да връща похарчените пари. Тогава измамата лъснала, споделиха криминалисти.
Изобретил и ноу хау. Месечно около 50 човека от трите села оставали без пенсии, на следващия месец бройката се запазвала, но изгаряли други хора. Измамата се въртяла така от години, установили работещите по случая.
Наследство
Бащата на Цанко Чанталиев - Асен, дълги години командвал пощата в селото. Бил принципен и честен човек. Преди пет години починал и синът му го заменил като шеф на пощенската станция.
В средата на февруари скандалът Чанталиев пак гръмна. Жителка на Кочан установила, че във влоговата си сметка в Пощенска банка (обслужвана от местната поща) вместо 37 000 лв. няма и пукната стотинка.
В момента се прави пълна ревизия на документите на всички клиенти на банката от селата Кочан, Жижево и Ваклиново, които са внасяли депозитите си в пощенския клон в село Кочан.
Според първите данни е установено, че Цанко Чанталиев е теглил с подправени подписи вноските по депозитите на кочанци час след като хората ги внасяли. На много от вносителите, най-вече възрастни и не особено неграмотни, той не издавал документи за внесените суми, като ги заблуждавал, че всичко е компютризирано и няма писмени документи.
Досега е установено, че Цанко Чанталиев е присвоил над 100 хил. лв. от влогове в Пощенска банка. Очаква се до края на проверката сумата да нарасне поне три пъти, коментират финансовите експерти.
Бившият пощаджия досега не е признал за нито една от кражбите си, сочи информация от разследването.
Според съселяни на Чанталиев още от 2002 г., когато е назначен за пощенски шеф, чрез кражбите той подпомагал бизнеса си с дървен материал. През септември, октомври и ноември миналата година обаче, с покачването на цените на дървесината и съответното свиване на пазара, бизнесът на Чанталиев тръгнал надолу, сринал се и той не успял да погаси задълженията си.
Ревизиите
След като скандалът стана публичен, шефовете на пощенеца обявиха, че още през 2006 г. Цанко Чанталиев е бил сред начетените 20 началници на пощенски клонове в Благоевградска област. От констатираните тогава липси за 70 000 лв. в 20-те проверени клона 35 000 лв. са били присвоени в пощата в село Кочан.
Тогава Чанталиев се разминал с уволнение и със съдебно наказание, тъй като възстановил липсващата сума. За сметка на това е бил уволнен тогавашният главен счетоводител на Български пощи в Гоце Делчев Тодор Мушев, защото умишлено прикривал кражбите на Чанталиев.
Неотдавна за присвояване на суми от пенсиите на възрастните хора в село Дъбница, община Гърмен, бе уволнена дисциплинарно и осъдена бившата началничка на тамошния пощенски клон Айнур Кардашева.
По същия маниер и касиерката от пощата в Гоце Делчев Виолета Ковачева се опитала да присвои 5000 лева. При отчитането на касата тази сума й излязла в повече. Вместо да обяви излишъка, който се дължал на грешното осчетоводяване, касиерката заключила петте хиляди лева и излязла в отпуск. Наложило се след връщането й от екскурзия в Гърция Ковачева да извади скътаната сума, тъй като счетоводната грешка била открита и парите били потърсени.
В края на миналата година бе обран и пощенският клон в село Ваклиново, община Сатовча. Крадците, които все още не са разкрити, разбили входната врата на сградата и касата и откраднали винетни стикери за 6500 лв. и още 1300 лева.
Макар да бе доказано, че началникът на пощата Асен Моллов е спазил всички разпореждания за сигурност, той бе начетен с 900 лв., тъй като по правилата той имал право да оставя в касата на пощата за следващия ден не повече от 400 лева.
Финансовите престъпления в пощенските клонове в с. Дъбница, община Гърмен, и в с. Кочан, община Сатовча, отново показват какви са последствията от занижения контрол, коментират експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във