Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОМИСЛИ И ЗА ДЕТСКИ СЪДИЛИЩА

ВИЗИТКА:
Виолета Аланджийска е родена на 14 март 1959 г. в София. През 1981 г. завършва педагогика в благоевградския филиал на Софийския университет Св. Климент Охридски и започва работа като учителка в столична детска градина.
През 1984 г. Виолета Аланджийска влиза в системата на МВР като инспектор в Детска педагогическа стая към Осмо 8 РПУ-София (ж. к. Дружба). Шестнайсет години по-късно (през 2000 г.) тя се мести на работа в група Детска престъпност към тогавашната СДВР (днес Столична дирекция на полицията - СДП), а през 2003 г. поема ръководството му.
В края на 2005 г. Виолета Аланджийска е избрана за Полицай на годината в своя ресор, а през март 2006 г. й е гласувано ново доверие: едновременно с досегашните си задължения тя поема ръководството и на сектор Превенция и контингент в СДП.

Г-жо Аланджийска, на 27 декември, само четири дни преди България да стане пълноправен член на Европейския съюз, вашата... служба (ако може да бъде наречена така) - Детска педагогическа стая, навърши 55 години. В същото време миналата година имахте прекалено много работа, защото бъдещето на България сякаш полудя - момчета се биха с момчета, момичета налагаха момичета, момчета замеряха момичета с фекалии, момичета млатиха момчета... Накратко: в какво настроение посрещнахте празниците?
- Въпреки че ще прозвучи странно, настроението ми определено беше добро. Наистина годината не беше от най-леките, но когато човек обича професията си, трудностите едва ли могат да го стреснат и обезсърчат. А аз с удоволствие защитавам интересите на децата..., доколкото, разбира се, и нормативната уредба ми позволява. И изпитвам огромно удовлетворение, когато разкрием престъпление, извършено от дете, и му покажем къде и как е сбъркало. Съзнателно говоря за деца, защото за нас и 17-годишните си остават такива.
Как смятате, през 2006 г. малолетните и непълнолетните софиянци по-кротки ли бяха?
- Мисля, че да. През миналата година в столицата са разкрити общо 15 846 престъпления, от които само 2135 (т.е. 13. 9%) са извършени от малолетни и непълнолетни. Само за сравнение, през 2005 г. в София са разкрити общо 18 359 престъпления, от които почти една пета - 19.7%, са дело на лица до 18-годишна възраст.
Значи всичко е наред, така ли?
- Нищо подобно. Относителният брой на престъпленията, извършени от малолетни и непълнолетни, може и да е намалял, но притеснителното е, че през 2006 г. регистрирахме увеличаване на тежките престъпления против личността. Става дума за убийства, за изнасилвания, блудства, нанасяне на средни и тежки телесни повреди и т. н. От разкритите 1136 такива престъпления 19 са дело на малолетни, а 85 са извършени от непълнолетни. В сравнение с 2005 г. тук за съжаление има ръст от 2% и затова полицаите от съответните дирекции и сектори в МВР трябва да се поразмърдат малко. Другият неприятен статистически факт е свързан с увеличаване на хулиганските прояви като резултат от нарасналата агресия у малолетните и непълнолетните.
Колко ваши пациенти влязоха зад решетките през 2006 година?
- С влезли в сила присъди във възпитателно училище-интернат в гр. Бойчиновци са настанени 11 момчета, в Сливенския затвор пък има осъдени момичета, но за техният брой не се сещам в момента.
Какво трябва да бъде сторено, за да не стигат децата до съдебната зала? Независимо дали като подсъдими или като свидетели по дела от типа Народът срещу Владимир Кузов?
- Необходимо е с тях да водим разговори още от четири-пет- годишната им възраст, като най-важно е да ги научим да споделят. Няма здраво и право дете, което да се затвори в себе си просто така, без причина. Проблемът може да се окаже никакъв, но може и да е много сериозен, защото с детето е било правено нещо. Трябва да е ясно, че чувството за вина е основното оръжие на хомосексуалистите педофили и на нормалните сводници, с което те рекетират жертвите си.
Освен това трябва постепенно да запознаваме децата си с реалните проблеми, а не да ги оставяме да се самоограмотяват на улицата. Длъжни сме постоянно да се грижим не само за дрехите и храната на децата си, но и за техния емоционален комфорт. При това - без да им насаждаме комплекси за малоценност от типа Ние сме по-бедни от останалите, защото по-късно децата сами тръгват да избиват тези комплекси на улицата.
И започват с кражбите и пласирането на дрога?
- По-големите, които имат вече някакви изградени представи за света и знаят кое какво е, може и дотам да стигнат. Проблемът е с малките и бедните деца, защото те са много по-наивни, далеч по-доверчиви и лесно стават плячка на педофили и сексуални маниаци срещу една баничка и боза, срещу сандвич и кока кола, срещу два-три лева. Вижте, тези хора, ако изобщо трябва да бъдат наричани хора, си имат ценоразпис, в който най-сложната и най-скъпата услуга е... пет лева. Ще ми позволите обаче да не навлизам в повече подробности, защото нещата са много гнусни.
Г-жо Аланджийска, споменахте за дупките в Наказателния кодекс, които осигуряват на подсъдимите за педофилия и хомосексуални контакти с непълнолетни забележителен... наказателен и процесуален лукс. Какво точно имате предвид?
- Най-напред децата на възраст между 14 и 18 години, особено момчетата, не са защитени кой знае колко от Наказателния кодекс. До септември 2006 г. присъдите, които се предвиждаха, бяха повече от смешни: за хомосексуални действия по отношение на лице, ненавършило 14-годишна възраст - затвор от две до пет години. А за хомосексуални действия с лица над 14 години - лишаване от свобода до три години. И то при условие, че въпросните лица над 14 години не... разбират свойството или значението на извършеното. Днес за такива деяния се предвижда затвор от две до шест години, но на практика това не променя ситуацията кой знае колко.
Всъщност защо по делото срещу народния представител Владимир Кузов само Николай Кирилов е обявен за жертва на сексуално насилие от негова страна?
- Причината е, че в инкриминирания период 15 юни - 15 септември 2001 г. само той е бил малолетен. Иначе момчетата, с които е злоупотребявал Кузов, са доста повече.
Колко?
- Става дума за списък с имената на 11 младежи, който ние сме предали на дознателя, занимаващ се със случая. Така че, колкото и странно да звучи, дори в гнусна история като тази има... светъл лъч.
Какво имате предвид?
- По принцип Наказателният кодекс е по-строг за хомосексуални действия с малолетни. И затова, ако по онова време Николай е бил малко по-голям, в момента срещу Владимир Кузов можеше изобщо да не се води никакво дело. И той да продължи да си се разхожда безнаказано из парламента или пък да стане евродепутат, кой знае...
Ако не греша, май сте доста пристрастна, така ли е?
- По-скоро съм професионално потресена, защото случаят Кузов е разплетен от нашия сектор Детска престъпност в СДП. Бяха разпитани много деца, а събраните доказателства изцяло подкрепяха обвинителната теза. Въпреки това законът и съдът се смилиха над Владимир Кузов. В момента той е навън срещу парична гаранция, като има пълната свобода да прави каквото си иска - да продължи с любовните си похождения или пък да заплашва свидетелите по делото срещу него.
Сигурна ли сте?
- Вижте, аз не твърдя, че той прави едно или друго. Аз говоря за възможностите, които законът му осигурява. При това с ясното съзнание, че от известно време насам нашите деца стават все по-застрашени от... апетитите на най-различни педофили и хомосексуалисти. Казано в прав текст, в момента има бум на блудства и хомосексуализъм и този проблем не може да бъде подминат просто така - с махване на ръка или пък със зачитане на сексуалната ориентация на различните. А пък аз лично предпочитам варианта един депутат в ареста, отколкото 20 деца с нарушена психика, които след години ще се окажат на... мястото на насилника.
Смятате ли, че ще дочакаме справедлив изход от този процес?
- Аз не искам да разнищвам г-н Кузов, нека той сам си понесе последствията. Но аз съм дълбоко убедена, че за всеки има Видовден. За някого той идва по-рано, за други по-късно, но... всичко на този свят се връща или бива наказано. Ако не от правосъдието, то със сигурност от Господ.
Върху колко подобни случая сте работили през 2006 година?
- Върху няколко, по които следствени и обвиняеми са общо осем сводници и педофили. Всички те или са в ареста на Националната следствена служба, или са минали оттам. С изключение, разбира се, на Владимир Кузов, защото явно депутатите се ползват с по-особени преференции, отколкото обикновените хомосексуалисти и педофили.
Само Наказателният кодекс и минималните санкции на възрастните ли ви връзват ръцете?
- Не, разбира се. Голямата вина за агресията сред подрастващите имат възрастните, защото те или копират нашето поведение, или ние не можем да създадем онези правила за поведение, които да ги изградят като нормални граждани. И най-показателните примери в това отношение са Законът за закрила на детето и Законът за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.
Какви са пробойните в тях?
- Основната е, че за различни нарушения или престъпления, за които малолетните и непълнолетните са освободени от наказателна отговорност, се вземат еднакви възпитателни и дисциплинарни мерки. Те са общо 13 на брой и са различни по характер. За сметка на това обаче ние - специализираните служители за работа с деца в педагогическите стаи - трябва или да ги прилагаме, или пък да контролираме тяхното прилагане от други ведомства. А това вече е абсурд.
Защо?
- Защото освен че сме малко на брой и сме претрупани с работа, нормативната уредба вменява на инспекторите от детските педагогически стаи да играят едновременно три роли: на полицаи, на психолози и... на пъдари. Много често ни се налага да следим дали едно дете се е прибрало вкъщи, дали е влизало в часове, къде е ходило след края на часовете и т. н.
Какъв е изходът, според вас?
- Крайно време е в България да бъдат създадени детски съдилища, каквито има не само в страните членки на Европейския съюз, но и във всички цивилизовани държави.
Само заради международни ли авторитет са нужни тези детски съдилища?
- Напротив. Ползата ще е огромна, защото те ще решават не само всички казуси по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, но и случаите, по които работи Агенцията за закрила на детето. Освен това тези съдилища ще поемат наказателните дела срещу невръстните закононарушители и ще сложат край на една порочна практика. Примерно - разследване на престъпление, извършено от малолетен, не завършва, докато лицето не навърши 14 години и не бъде изпратено във Възпитателно училище-интернат в Бойчиновци. Или пък досъдебно производство срещу непълнолетен не приключва, защото всички чакат момчето да стане мъж и да го изпратят в затвора...
Г-жо Аланджийска, понеже проблемът с детските съдилища едва ли ще бъде решен през следващите седем-осем години, как смятате: конвенционалните средства ще помогнат ли за по-нататъшно ограничаване на детската престъпност?
- Прогнозите ми никак не са оптимистични, защото този тип престъпност тепърва ще се увеличава.
Кое ви кара да мислите така?
- Примерно... размерите на домашното насилие, придружено със системни побоища на деца от родители.
Но нали действа Законът за домашното насилие?
- Засега този закон все още има само пожелателен характер, а в Наказателния кодекс все още няма разпоредба, която да е полезна за мен и колегите ми. Освен това няма изградена система за работа с деца, жертви на домашно насилие, няма достатъчно психолози и психиатри, а така популярните на Запад психоаналитици у нас се броят на пръсти. В резултат на това у невръстните жертви се трупат отрицателни емоции, постепенно те се трансформират в агресия и... децата излизат на улицата, за да освободят напрежението.
А вие не работите ли с такъв тип деца?
- Наистина полагали сме изпити по психология. След предотвратяването или разкриването на едно престъпление, свързано с домашно насилие, обаче не можем да помогнем, тъй като все пак ние си оставаме полицаи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във