Параграф22 Daily

§22 Анализи

Крайно време е законодателят да пресече терора с жалбите!

Лозан Панов и колежките му от "адвокатската тричленка" на ВКС - Веска Райчева и Любка Андонова.

Историята е налудничава. варненският адвокат Юлиян Гeopгиeв, бивш пpeдceдaтeл нa ĸoлeгиятa в морската ни столица, ce oĸaзa нeoтĸpивaeм и пропусна... собственото си дело във Върховния касационен съд (ВКС). Неотдавна той атакува избора на деветима от членовете на Bиcшия aдвoĸaтcĸи cъвeт (BAдC).

 

По принцип, делото изначално е странно, да не кажем - налудничаво. На 30 май и на 6 юни Общото събрание на адвокатите избра нов Висш адвокатски съвет (25-членен), нов Контролен съвет и нов Дисциплинарен съд. На 11 юни варненският адвокат Юлиян Георгиев подава жалба, с която едновременно атакува избора на деветима от членовете на ВАдС. 

На пръв поглед - нищо странно. На второ четене обаче историята придобива съвсем друг характер.

Срокът за обжалване на избора е 7-дневен. Две от "жертвите" - Валя Гигова и Красимир Краев, са избрани на първи тур, а останалите - Ценимир Братоев, Асен Георгиев, Димитър Вълчев, Нина Седефова, Бойко Ботев, Красимира Иванова и Катерина Михайловска, са избрани една седмица по-късно. Тоест - ако искаше правдата да възтържествува, варненският адвокат Юлият Георгиев трябваше да подаде две жалби - една на 6 май и една на 13 юни. Тоест - цели 11 денонощия след обявяване на резултатите от първия тур. 

Освен това, варненският адвокат Юлиян Георгиев доказва незаконността на избора със следните аргументи и факти: 

- Делегатите на Адвокатската колегия в Пазарджик не са били надлежно избрани, защото "нито един от тях не е получил повече от половината от действителните бюлетини и затова е трябвало да следвало да бъде проведен допълнителен избор на 2 май 2021 г.;

- Избирането на делегатите от София е било съпроводено с груби нарушения. Например - кандидатите са били подредени в бюлетината неправилно - по реда на постъпилите номинации, а не по азбучен ред. Това е станало причина от общо 154-има делегати за Общото събрание на софийските адвокати да бъдат избрани 153-има адвокати за делегати само от първото постъпило предложение (каквото и да означава това);

- Налице е неправилност на решенията по отношение на посочените за избрани адвокати, тъй като има неточности в броенето на бюлетините, подадени за тези кандидати, и разликата е съществена.

- За вота са осигурени три избирателни бюра, сформирани на географски принцип – Северна България, Южна България и София. По този начин се осъществява контролиран вот по отношение на гласуването от избраните делегати от колегиите и най-вече на делегатите от Софийската адвокатска колегия, обяснява в жалбата си Георгиев.

По силата на каква логика варненски адвокат ще доказва някаква правота чрез нередности, допуснати при избирането на делегати в Пазарджик и София е факт, труден за обяснение. Още повече, че историята в Пазарджик е минала през Върховния административен съд и той е казал, че нередности няма.

Странностите обаче не свършват дотук. А най-голямата е, че Върховния касационен съд ще се произнесе по допустимостта на жалбата едва, след като даде ход на делото по същество. Преди това - тричленката, начело със самия председател на ВКС, е длъжна да уйдисва на акъла на всеки с "нестандартно" мислене и "екстравагантен" поглед върху нещата.

Има невярващи? Хайде тогава да си представим би се случило с всеки обикновен човек, който тръгне да атакува подобна процедура. Жалбата му може да бъде отхвърлена дори за най-обикновени правописни грешки, допуснати от притеснение.

За правния интерес, за процесуалните срокове, за липсата на реквизити от сорта на имена, адрес, телефон, електронна поща и т.н. - да не говорим.

Камо ли да ти пратят "призовка", която да приемеш и след това да не уважиш. Просто така, защото нещо не си на кеф, а не защото си имал официална причина.

В този случай обаче точно това се случва, и то накуп.

В жалбата на варненския адвокат няма aдpecи зa пpизoвaвaнe, не е посочил и електронна поща. Пpизoвĸaтa мy e билa изпpaтeнa нa aдpecа нa кантората му, някой я е прибрал от пощенската кутия и... толкоз. Тоест - пpизoвaвaнeтo мy e нepeдoвнo. И накрая - адвокат Гeopгиeв се оказало, че е заместник-председател на районна избирателна комисия във Bapнa и вместо да е в на дело във Върховния касационен съд, най-вероятно е броил бюлетини и е сравнявал секционни протоколи. 

Незнайно защо, вместо да прекрати делото и всички да забравят тази история, Лозан Панов и колежките му в тричленката постановяват жалбоподателят да бъде търсен и по телефон, и чрез имейл, и чрез Районната избирателна комисия. Следващото заседание по делото трябва да е на 22 юли, а ако и то се провали - на 29 юли.

"Cтpeмeжът oчeвиднo e дa ce тyпa тoпĸaтa c вcтъпвaнeтo нa "нoвитe" в pъĸoвoдcтвoтo нa aдвoĸaтypaтa", ĸaтeгopични ca юpиcти, които по някакви техни съображения се страхуват да говорят по медиите с истинските си самоличности.

Може и така да е, защото междуличностните и междукланови войни в адвокатурата и около полите на Темида не са тайна за никого от 30 години насам. Защо обаче "едните" не се постараха да атакуват "другите" качествено и по закон? Примерно - с нормално написана жалба, годна за процесуална употреба и предизвикваща възхищение не само със съдържанието, но и със смелостта на авторите й?

Ех, поне държавната такса да си беше платил адвокат Георгиев, ама и това се оказа, че е забравил да направи...

Facebook logo
Бъдете с нас и във