Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Красьо Черния не знаел що е магистрат

Красьо Черния не знаел значението на думата магистрат (!). Това умопомрачително твърдение изказа в четвъртък (16 юни) пред Софийския районен съд бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Стойко Стоев. Така изхвърленият от съвета заради редовни контакти с посредника бивш военен съдия опита да защити Красимир Георгиев в делото за лъжесвидетелстване, което се води срещу него.
В старанието си да обори тезата на обвинението, че Красьо е излъгал прокурор Първолета Никова, че не познава магистрати, Стоев предложи зашеметяваща мисловна конструкция. Той потвърди тезата си, че се е запознал с Георгиев по съвсем друга линия и никога не е обсъждал с него предстоящи назначения в системата. Същото твърди и другият бивш член на ВСС, който изгоря в скандала - Иван Димов. Разпечатките от телефонните разговори на двамата показаха обаче, че Димов е говорил с Георгиев 213 пъти, а Стоев - 33 пъти.
Познавам Красьо от шест-седем години. Нашите контакти се въртяха около това, че той е завършил строително средно образование, а аз се занимавах с изграждането на център за деца с пареза, тъй като моята дъщеря има такова заболяване. Красьо имаше и строителна фирма, каза Стоев пред съда. По думите му двамата не се виждали често - само по един-два пъти седмично. Засичали се, защото строителният техник някак си все не пропускал да мине край сградата на ВСС. Георгиев обикновено паркирал колата си на паркингите пред ЦУМ или до бившия мавзолей, след това минавал през ул. Съборна и се виждали за по едно кафе в района. На една от тези импровизирани срещи Стоев запознал Красьо с Иван Димов. Но вместо за тухли и цимент тримата незнайно защо отворили приказка за общите им познати в политиката. Димов покрай депутатството си (от групата на СДС), а Красьо като застъпник при избора на Милен Велчев от НДСВ. Останах с впечатлението, че Красимир изобщо не разбра, че Димов е член на ВСС, изтърси Стоев.
Според небивалиците му, изречени преди да гръмне скандалът през лятото на 2009 г., той не подозирал колко мащабна е посредническата дейност на Красимир Георгиев. Свързал името му със скандалната фигура на лобиста едва след като Георгиев бил обвинен в лъжесвидетелстване. Тогава той се обадил на Стоев и го помолил да се видят на обичайното място - пред ВСС на ул. Съборна. Красьо му съобщил за повдигнатото обвинение, а Стоев се учудил защо плевенчанинът казал, че не познава магистрати, след като познава него.
Аз не мога да приема, че не познава магистрати, защото аз съм бивш съдия. Според мен той въобще не беше наясно какво е значението на понятието магистрат. Той мислеше, че прокурорите, съдиите и съдия-изпълнителите са все магистрати и за него беше странно как аз като член на ВСС не съм магистрат. Помоли ме дори да му разясня какво значи това магистрат и ме попита дали адвокатите са магистрати, разказа Стоев. Последва въпрос на съда не му ли се е сторило странно, че докторант, какъвто е Георгиев, може да не знае значението на тази дума. Стоев изтърси, че въобще не бил учуден, понеже много магистрати не знаят и други специфични понятия.
И точно когато извая образа на Красьо като бавноразвиващ се, Стоев взе да го засипва с комплименти: Красимир беше на възрастта на моята голяма дъщеря. Той ме впечатли с това, че е буден и интелигентен, мисли логично и правилно, не пуши, не пие, не взима наркотици. И до ден днешен смятам, че не трябва да се притеснявам, че го познавам.
Стоев упорито настояваше, че лобисткият и корупционен скандал е инспириран, несъществуващ и зле режисиран. А телефонната разпечатка на разговорите му с Красьо Черния е манипулирана. Той обаче разбрал, че ще е един от основните заподозрени в контакти с черничкия човек с ланците, след като бил разпитан като свидетел в прокуратурата. Не че това негово подозрение имало нещо общо с познанството му с Георгиев, просто след 38 години стаж в системата се досетил как ще се развият нещата.
По делото не се яви другият призован свидетел - бившият шеф на Несебърския районен съд Пламен Найденов. ВСС го понижи в ранг за три години, тъй като разследващите установиха, че е говорил по телефона с Георгиев 21 пъти. Следващото заседание е на 26 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във