Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Красьо Черния - оптимист в зала № 13

Голяма зала в Софийския районен съд (СРС), позната още като киносалона, която носи номер 13-Б, бе определена за сцена на процеса срещу сочения за съдебен лобист Красьо Черния. Той започна във вторник (20 юли) в 9.30 часа сутринта.
Според обвинителния акт Красимир Георгиев е заявил пред прокурор, че няма познанства с лица от съдебната система и не познава магистрати. От телефонни разпечатки обаче става ясно, че бизнесменът е разговарял с множество магистрати, заради което е обвинен в лъжесвидетелстване.
Въпреки сравнително ранния час съдът бе атакуван от десетки представители на четвъртата власт заради засиления обществен интерес към тази корупционна афера. Но хората, които очакваха някакви сензационни разкрития по случая, бяха разочаровани. Първото заседание продължи не повече от десет минути. На излизане плевенският бизнесмен заяви пред журналистите: Невинен съм! И ги призова да следят внимателно всичко, което се случва с него в съдебната зала.
Това подканяне беше излишно. Известно е, че до този момент соченият за истинския кадровик на съдебната власт строителен предприемач не може да се оплаче от липса на внимание от страна на медиите. Любопитните обаче ще трябва да почакат за някакво развитие по този казус до 30 септември - за тогава бе насрочено същинското начало на процеса. Първият опит съдът да се занимае с Красьо продължи няколко минути, тъй като бе обявено само предварително изслушване на страните. Защитникът на Георгиев Христо Ботев поиска делото да не се гледа по съкратената процедура, а по общия ред. Това предполага да бъдат разпитани всички свидетели. Но те не бяха призовани, така че съдът насрочи дата в края на есента. Поне ще се знае как върви процесът, тъй като Софийският районен съд реши той да се гледа при открити врата. Преди няколко дни съдът пусна съобщение до медиите, че заради необходимост от запазване в тайна на някои материали процесът ще се гледа на
закрити заседания
Веднага бяха изказани съмнения, че мярката се предприема с цел да бъдат прикрити съдиите и прокурорите, които предстои да бъдат разпитвани в залата. В понеделник обаче това решение бе променено и бе оповестено, че в интерес на публичността делото ще се гледа при открити врати.
В понеделник (19 юли) прокуратурата изненадващо повдигна и второ обвинение срещу Красимир Георгиев - за укриване на данъци. Според прокурорите той е укрил 94 492.93 лв. налози в периода от 1 януари 2006 г. до 31 декември 2008 година. Бизнесменът не е подал данъчни декларации за 2007 и 2008 година. За периода от 2004 до 2006 г. Красьо декларирал доходи за 3500 лева. За времето от 2006 до 2009 г. пък е заявил между 15 000 и 36 000 лв. годишен доход. В същото време обаче се оказва, че притежава дял в дискотека, луксозен апартамент в София и скъпи автомобили. Прокурор Никова обясни пред журналисти, че финансово-счетоводна експертиза е констатирала, че разликата между декларираните приходи и направените от Черничкия разходи възлиза на близо 450 хил. лева. Тези пари са с неизяснен произход и тепърва ще се установява дали не са придобити по престъпен начин - каза Никова.
Това обвинение е изненадващо, защото хората вече смятаха, че прокуратурата се е отказала да се рови в необяснимото богатство на младия плевенчанин. Още при избухването на скандала бе заявено, че ще има и данъчна проверка за доходите на Георгиев. Тогава лично главният прокурор Борис Велчев година заяви, че Красимир Георгиев демонстрира
охолен начин на живот,
а декларира доходи на ръба на социалния минимум. Но е впечатляващо, че бе нужна цяла една година, за да се проверят данъчните декларации на един човек. Любопитно е дали така дълго събираните доказателства от прокуратурата ще издържат в съда. Плевенският бизнесмен заяви тези дни пред журналисти, че не е правил закононарушения в това отношение и че става дума само за непризнати разходи, а не за укрити данъци...
В началото на седмицата стана известен един факт, който изглежда, меко казано, странен. Според представител на държавното обвинение досега е проведен само един-единствен разпит на Красьо Черния. Това се е случило на 24 юни миналата година в Софийската градска прокуратура, седмица след като членът на ВСС Иван Колев оповести аферата. Остава впечатлението, че оттогава досега не се случило нищо, което да заслужава вниманието на прокуратурата и да я накара да привика на разпит Георгиев. Така ли е обаче? В продължение на тази година от телефонния указател на съдебния брокер изскочиха над 1000 номера на публични фигури, сред които магистрати, полицаи, политици, бивши министри, депутати... Както е известно, 18 от магистратите бяха наказани, една част от тях - с дисциплинарно уволнение. Двама от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) бяха отстранени от състава му. Имаше разкрития в медиите около Черния, свързани със следването му в свищовската стопанска академия и т.н. Но очевидно всички тези събития не са дали достатъчно основание на прокуратурата за повече от един разпит.
Както е известно, скандалът с младия бизнесмен избухна по време на изборите за административни ръководители в съдебната система през 2009 година. Разследването за търговия с влияние не доведе до особени резултати, тъй като публичното оповестяване на случая попречи на обвинението да събере доказателства за такова престъпление. А нито един от замесените магистрати не призна да е говорил с Георгиев за кадрови назначения. При това положение не е трудно да се досетим какъв се очертава да е финалът на предстоящите процеси срещу Красимир Георгиев, включително и този, който стартира за кратко във вторник.
Що се отнася до Красьо - той е оптимист. Затова кани журналистите да отразяват нашироко бъдещите съдебни заседания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във