Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Красьо депресира Темида

Скандалът с лобиста, станал популярен с прозвището Красьо Черния, още виси като дамоклев меч над главата на магистратите и няма отърване от него. Тъкмо вниманието на обществото бе отклонено към скандалите с магистратските имоти по морето и ето че името на съдебния брокер отново изплува на хоризонта. Това стана в четвъртък (24 юни), когато по време на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе отложен изборът на началници в няколко магистратури.
Кадровият орган на съдебната власт задържа избора на шефове на окръжната прокуратура в Плевен, а също на районното и окръжното съдилище в Шумен. Причината бе, че сред участниците в конкурсите се оказаха неколцина магистрати, контактували със скандално известния бизнесмен.
Името на един от тях - кандидата за шеф на магистратурата в Плевен Димитър Захариев, изскочи от телефонна разпечатка, свидетелстваща за 104 разговора, проведени с Красьо. Тогава Захариев обясни пред медиите, че се познавал с младия предприемач по линия на чалгата - жената на магистрата била текстописец в Пайнер, където работи и приятелката на Красьо - фолкпевицата Магда. Заради това Захариев беше понижен в ранг за максималния срок от три години. Мераклията за началник на районния и на окръжния съд в Шумен Тодор Тодоров също бе понижен в ранг за две години заради телефонни контакти и лични срещи с Черния. Конкурент на Тодоров е и.д. шефът на окръжния съд в Шумен Нели Батанова, която произнесе първата оправдателна присъда по делото за убийството на българския студент Мартин Борилски в Париж.
Самият Тодоров е уведомил с писмо кадровия орган, че вследствие на скандала е изпаднал в нервна депресия и не можел да се яви на изслушването пред ВСС. Докато магистратът не се оправи, избор няма да има, коментираха членове на съвета. Кога ще стане това обаче никой не се наема да прогнозира. Членът на съвета Анелия Мингова коментира, че мотивите на Тодоров не й звучат сериозно.
За трети от номинираните - Марио Василев (предложен за шеф на плевенската прокуратура от главния прокурор Борис Велчев), пък имаше данни само за един есемес с Красьо и затова той не бе наказан от ВСС. Най-скандалната от всички кандидатури обаче, анонсирани пред ВСС, се оказа тази на Илмен Замфиров. Той бе освободен дисциплинарно от съдебната система с решение на ВСС затова, че като прокурор е затлачил 40 дела. Очевидно обаче бившият магистрат е забравил тази подробност, щом името му и сега фигурира в списъка с кандидатите. Не е ясно обаче като какъв се явява Замфиров, след като вече не е в системата, и къде е била комисията по атестирането, когато е пресявала кандидатите, ако изобщо ги е пресявала?
Иначе висшите магистрати продължиха изборната си дейност по план. Кадруването обаче засече, тъй като нито един от двамата кандидати за началник на военната прокуратура в София не успя да събере нужните гласове за поста. Кадровиците избраха за заместник-председател на Софийския градски съд Костадинка Недкова, съдия от търговското отделение на СГС.
Превключвайки на режим дисциплинарни наказания, висшите магистрати потвърдиха санкцията порицание за русенския съдия Петър Балков. Той бе наказан заради видеоклип в ИНТЕРНЕТ, станал известен под заглавие Пиян окръжен съдия от Русе в нощен клуб. Порицанието първоначално му бе наложено от председателя на Русенския окръжен съд Даринка Алексиева.
Преди началото на заседанието на ВСС главният прокурор Борис Велчев коментира, че уважава съдия Лада Паунова, която оправда братята Маринови-Маргините в едно от делата срещу тях, защото тя вероятно е имала довод да го направи. Но прокуратурата въпреки това не е съгласна с нея, заяви Велчев.
Вероятно държавното обвинение не е съгласно и с изявлението на шефа на Инспектората към ВСС Ана Караиванова, която тази седмица нарочи прокуратурата като един от виновниците за аферата с морските имоти на магистратски роднини. Защо прокуратурата, която е знаела за това още от 2007 г., не си е свършила работата, а се раздвижи чак сега, след публикациите в медиите, попита Караиванова по повод скандала. Засега обаче ведомството на Велчев не е отронило и дума коментар по този въпрос, макар заключението на Инспектората да е, че е царяла обстановка на безхаберие и не е търсена отговорност за несвършената работа.
Според Караиванова не само магистрати са получили евтини имоти, облажили са се и висши началници от МВР. По думите й кметът е дал евтино общинско място на сина на шефа на противопожарната служба в МВР ген. Кирил Войнов и в замяна на това в Приморско е открита сграда на пожарната. Караиванова обясни, че по време на първия сигнал, подаден в Бургас от гражданина Здравко Василев от Приморско (който стана известен с участието си в Биг Брадър), е протичала предизборна кампания. Тогава Здравко Василев също е бил кандидат за кмет и той е подал сигнал срещу своя опонент, каза шефката на Инспектората. В крайна сметка въпросът е политически, обяви тя.

Трябва да се научим да се извиняваме на обществото чрез подаване на оставка. Защото не всяко нещо се решава с разследване. Но все още нямаме това възпитание, което имат колегите ни от Западна Европа. Един жест за оставка понякога говори повече, отколкото едно наказание. Това заяви правосъдният министър Маргарита Попова в Благоевград на 21 юни по повод скандала с роднините на магистрати, които като социалнослаби получиха право на строеж в Приморско.
Министър Попова очаква Висшият съдебен съвет (ВСС) да действа отговорно и професионално по скандала. Според нея работата трябва да се свърши бързо и обществото да бъде убедено, че отговорност трябва да се търси не само при грубо нарушение на закона, но и когато има противоречие с морала, за който е създаден Етичният кодекс на магистратите.

Бизнесмен е завел дело срещу Висшия съдебен съвет заради бездействие и липса на правосъдие, от което са нарушени правата на чуждестранен инвеститор в страната, съобщи във вторник (22 юни) радио Дарик .
Немската адвокатска къща Верни Даузес, която представлява засегнатата страна, е подала сигнал за извършено престъпление в Софийския градски съд, в прокуратурата и в районния съд, с настояване да бъде образувано дело срещу Висшия съдебен съвет.
Делото е заведено от немското дружество СД със седалище в Айзенах, Германия, и от българския съдружник на германските инвеститори бизнесмена Пламен Балев. Между мотивите на иска за завеждане на дело се посочват още пристрастно правораздаване и укривателство, които са довели до нарушаване на правата на собственост на немската фирма у нас.
В жалбата се посочва, че в момента са заведени три дела срещу страната ни в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Общата стойност на исковете срещу България е за около 60 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във