Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Красьо обикалял магистратите като Левски

Красьо, кадровикът в съдебната власт, е навред - от Видин до Ямбол и от Свиленград до Тутракан. За неговия луксозен джиесем Верту няма граници, няма липса на обхват! Особено когато иде реч за магистратски назначения.
С всеки изминал ден става все по-ясно, че кадровата мрежа на 27-годишния плевенски бизнесмен се е разпростряла из цялата страна, обхванала е повече населени места, отколкото навремето революционната организация на Дякона.
Скандалът с плевенчанина избухна, след като бе съобщено, че предприемчивият младок е обещавал да осигури срещу възнаграждение необходимия брой гласове във Висшия съдебен съвет (ВСС), необходими за заемането на началнически пост в някоя от магистратурите.
След като засегна централната власт в София, вземайки свидни жертви от ВСС в лицето на подалите оставки Стойко Стоев и Иван Димов, през тази седмица призракът на кадровика с ланците заброди и край морето. По-точно в района на Бургас и неговите трудови хора, където паднаха цели три магистратски глави заради нерегламентирани контакти с плевенчанина.
Неочаквано за всички на 23 октомври бургаският прокурор №1 Ангел Ангелов обяви намерението си да се оттегли от длъжността , а ден по-късно пусна и молба до ВСС. В нея той мотивира решението си с факта, че е разговарял с Красьо на 16 юни - ден преди избора му за окръжен прокурор на Бургас. В самия ден на избирането си Ангелов провел още два разговора с кадровика на Темида. Според обясненията на магистрата
разговорите били с пожелателен характер
а той така и не разбрал с кого точно говори по телефона (!). Картинката му се изяснила няколко месеца по-късно - на 16 октомври Ангелов бил привикан на разпит като свидетел по случая в Софийската градска прокуратура. Веднага след разпита в София Ангелов уведомил главния прокурор Борис Велчев, че е решил да се оттегли, но изчакал заради разследването на убийството на бизнесмена Стоян Стоянов, в което участвал.
Часове след като Ангелов подаде оставка заради неколкократните си телефонни контакти с енигматичния Красьо, гръмна още един бушон. Замина си и шефката на апелативния съд в морския град Дора Чинева. Чинева поиска да бъде пенсионирана и да напусне системата, Ангелов пожела да остане редови прокурор. Висшите магистрати обаче решиха засега да я освободят само като ръководител на съда и тя ще остане редови съдия, докато съветът реши дали да образува срещу нея дисциплинарно производство. Любопитното в този случай е, че освен името на Чинева в указателя на Красьо Черния фигурирал и съпругът на магистратката - Тодор Чинев - бивш началник на Бургаската полиция, а в момента адвокат. Синът на съдийката пък в момента е кандидат за място в окръжна прокуратура, а нейната дъщеря работи в районната прокуратура в Бургас...
През седмицата изплува името и на трети магистрат от района, замесен в съдебния телефонгейт - председателя на районния съд в Несебър Пламен Найденов. Той подаде оставка във вторник (27 октомври) в отговор на апела на Висшия съдебен съвет хората, които са имали нерегламентирани връзки с Красимир Георгиев, да се оттеглят от длъжностите си. Независимо че не съм ползвал
външна подкрепа за избора
а и не съм допускал, че някой от хората, с които съм разговарял, е контактувал по начин, будещ съмнение, след разкриване на обстоятелствата по този случай мой морален ангажимент е да подам оставка като административен ръководител, обяснява мотивите си Найденов.
Още в началото на октомври се разбра, че освен с Чинева лобистът Красьо е разговарял няколко пъти и с председателя на районния съд в Несебър Найденов. Контакт с мен бе търсен, но каква вина имам аз?, обясни тогава Найденов.
Любопитното в случая с Чинева е, че при последното гласуване за шеф на апелативния съд тя надделя над подкрепения тогава от шефа на Върховния касационен съд (ВКС) бургаски съдия Яни Бахчеванов, който впоследствие подаде жалба срещу избора на Чинева за административен ръководител. В подкрепа на бургаската съдийка по онова време се изказа един от набедените сега за връзка с Красьо Черния член на ВСС Иван Димов, който тази седмица също реши да подаде оставка (макар и след известни колебания) и ВСС я прие. А шефът на окръжна прокуратура Ангел Ангелов пък бе избран за ръководител през юни тази година. По ирония на съдбата неговата кандидатура тогава бе издигната лично от главния прокурор Борис Велчев, който по-късно ръководи разкритията по аферата Красьо...
На заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък (29 октомври) станаха известни имената и на още магистрати от други населени места, общували с бизнесмена с ланците, което говори за мащабите на неговия кадрови размах. Имената им бяха съобщени от шефа на антикорупционната комисия към съвета Цони Цонев. Сред тях се оказаха заместник-председателят на Софийския военноокръжен съд Генко Драгиев, за когото е установено, че разговарял девет пъти с плевенчанина и дори имал две срещи с него.
Заместник окръжният прокурор на Пазарджик Ангел Панкьов , който искал да се издигне до окръжен обвинител, също е имал вземане даване с напористия съдебен брокер, което личи от 19-те разговора между него и Красьо. Напористият кадровик не е забравил и плевенските магистрати. Красьо е разговарял със заместник окръжния прокурор на Плевен Димитър Захариев - и той кандидат за по-висок пост, а също и със сегашния председател на Окръжния съд в града Румен Лазаров. Отдавна не поддържам каквито и да било отношения с Красимир Георгиев, каза в специално изявление до медиите Лазаров, като уточни, че е прекратил контактите си с Георгиев още през октомври 2008 г., защото му направило впечатление, че
Красьо бил непочтен и лъжец
Според прокурора Захариев пък връзката му с младия бизнесмен е възникнала покрай попфолка. Той се сприятелил с младия мъж покрай жена си, която пък била текстописец на звукозаписната компания Пайнер и пишела текстове и за приятелката на Красимир - фолкпевицата Магда. Това доведе до установяване на семейни отношения в тази насока и обяснява честите ми разговори с него, обяснява невъзмутимо Захариев.
Данните, изнесени от комисията на Цони Цонев, сочат, че освен с началници човекът с ланците е контактувал и с обикновени магистрати. Такъв е случаят с Тодор Тодоров от районния съд в Шумен, който е кандидатствал за стола на окръжния съдия, но преди това е провел няколко срещи със съдебния брокер.
В широкия периметър на действие на Красьо влиза и Хасково, който е представен от прокурора Петър Мидов - също кандидат за по-висок пост. След 22 разговора с лобиста обаче си останал на старата си длъжност.
В контактите на плевенчанина попада и името на окръжния прокурор на Стара Загора Петър Василев, с когото са провели две срещи и 11 разговора по телефона. В списъка телефонгейт фигурират и имената на заместник-председателя на окръжния съд във Велико Търново Милчо Ванев, а също и на апелативния прокурор на Пловдив Андрея Атанасов.
След като се запозна с изнесеното от комисията по корупцията, правосъдният министър Маргарита Попова заяви, че е смутена и огорчена. Главният прокурор Борис Велчев пък я успокои, като каза, че има още няколко имена на кандидати, но имало и немалък списък с некандидатствали.
Междувременно по искане на министър Попова Висшият съдебен съвет реши временно да отложи назначенията в съдебната власт. Искането на Попова дойде седмица след като главният прокурор Велчев поиска назначенията да бъдат спрени. Близо месец преди него такова искане направи и председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. Първоначално висшите магистрати смятаха да запишат в решението си, че спират назначенията, но според Попова по-правилно и юридически издържана била формулировката, че те се отлагат. Магистратите сколасаха все пак да освободят временно от длъжност съдията от окръжния съд в Кюстендил Юрий Маринов, който преди време беше заловен с подкуп.
От всичко изнесено до момента по телефонгейта с кадровика Красьо единственото ясно нещо е, че изброените магистрати и още няколко, които вероятно ще бъдат оповестени по-късно, са говорили с лицето Красимир Георгиев. Което, разбира се, не е престъпление и дори не е против етичните норми, тъй като въпросният лобист не е осъждан. Единствената му черна точка, поне досега, е образуваното срещу него досъдебно производство за лъжесвидетелстване. Така че тепърва предстои прокуратурата да изясни търгувал ли е наистина плевенчанинът с влияние сред низши и висши магистрати. А също - откъде човек на тази крехка възраст има пари да живее на широка нога при декларирани крайно ниски доходи. И откъде такова влияние? Иначе, като слуша човек самите магистрати, те всички до един са ни лук яли, ни лук мирисали. При толкова мащабна мрежа обаче едва ли всичко ще се окаже бомбастика и гърмене на бушони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във