Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Красьо взет за висш магистрат

Обясненията на магистратите за случайно познанство със спрягания за съдебен лобист Красимир Георгиев - Красьо Черния претърпяха пълно фиаско на делото за лъжесвидетелстване, което започна в четвъртък (30 септември). Освен това Георгиев е разследван и за укриване на близо 95 000 лв. данъци и търговия с влияние.
Красьо предизвика скандал в магистратските среди, след като член на ВСС обяви, че черничък човек с ланци кадрува в съдебната система срещу сумата от 200 хил. евро за осигурен от него началнически пост. Прокуратурата извади разпечатки от телефонните разговори на бизнесмена, от които става ясно, че е говорил не с един или двама служители на Темида. Цели 18 магистрати получиха различни наказания по скандала.
От показанията на осем прокурори и съдии пред Софийския районен съд в четвъртък се разбра, че плевенчанинът не само е говорил със служителите на Темида, но и с част от тях се е срещал по баровски заведения в центъра на София.
Пръв потвърди този факт под клетва районният съдия в Шумен Тодор Тодоров. Както и в досъдебното производство, той заяви, че се запознал с Георгиев чрез местен журналист, който му го представил като човек с връзки в съдебните среди. На срещата Георгиев питал прокурора ще кандидатства ли в конкурсите за ръководители в съдебната власт. Плевенчанинът го уверил, че разполага с 15 гласа във Висшия съдебен съвет, откъдето ги избират, и му казал да му се обади, когато наближи конкурсът. Тодоров каза, че приел думите на Красьо на едро. Междувременно този съдия бе наказан с понижение в ранг от ВСС.
Прокурорът от Хасково Петър Мидов пък заяви, че се срещнал случайно с Георгиев край хотел Рила в София и той му подшушнал, че другият кандидат за поста разпространява компромати срещу него. По-късно Мидов се обадил по телефона на плевенския предприемач да го пита за какво точно става дума и кой е източникът му на информация. Хасковският магистрат обясни също, че се запознал с Красьо в кафене в близост до ВСС. Георгиев стоял на една маса с бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов и колегата му от окръжна прокуратура Стара Загора Петър Василев...
Сметнах го за юрист, обясни Мидов. Колегата му Василев пък го помислил за съдия. И двамата били подведени от външността на Георгиев, който изглеждал поне 10 -15 години по-възрастен.
На делото се разбра и за една неизвестна досега страст на плевенския бизнесмен - риболова. Съдът бе запознат с това хоби на подсъдимия от бившата шефка на Апелативния съд във Велико Търново Йорданка Неделчева. Тя се свързала с младия бизнесмен чрез неин приятел, който обяснил, че ще си говорят за рибарство. Ходенето за риба било хоби и на самата Неделчева. По-късно Георгиев й обещал да й уреди проект за обучение по английски език на съдиите, но тя не подписала, тъй като договорът бил неизгоден...
Апелативната съдийка от Бургас Веселина Герова се срещнала с Красьо заради проблеми с административната си ръководителка. Тя пък го помислила за член на ВСС, преди да го види на живо в Шератон. Герова обаче отрече той да й е предложил съдействие.
Самият Георгиев продължаваше да настоява истината в този медийно измислен според него случай най-накрая да излезе. Той отрече да е лъгал, когато е давал показания, тъй като тези, с които е контактувал, са му били приятели, част от които по-късно се оказали магистрати. Следете процеса и ще стане по-интересно по-нататък, обеща той. По-интересното се чака на 7 декември, когато делото ще продължи с разпит на свидетели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във