Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кратунката отново на подсъдимата скамейка

Делото срещу популярния бизнесмен Борис Карпузов, който е един от пионерите в развъждането на щрауси у нас, е насрочено за началото на септември. Известността му обаче се дължи не на щраусовите кълки, а на факта, че популярният в подземните среди с прякора си Кратунката Карпузов произвежда и амфетамини.
Срещу екзотичния бизнесмен Окръжната прокуратура в Кюстендил повдигна обвинение по чл.354 а, ал.1 от НК - за производство и притежание на наркотични вещества - амфетамини. Този член предвижда лишаване от свобода от една до шест години и глоба от две хиляди до десет хиляди лева. Според законодателя, когато предмет на престъплението са прекурсори или съоръжения или материали за производство на наркотични вещества или техни аналози, какъвто е случаят с Боби Кратунката, наказанието е лишаване от свобода от три до дванадесет години и глоба от 20 хил. до 100 хил. лева.
Това е второто дело за наркотици, което ще гледа Кюстендилският окръжен съд срещу щраусовия бизнесмен. Той излезе от затвора в дните около новогодишните празници на 2009 г., след като излежа присъда от 16 месеца лишаване от свобода. Окръжният съд го бе осъдил заради неговата нарколаборатория в невестинското село Четирци, която МВР разкри на 28 март 2006 година.
Та наскоро след като напуска килията - на 20 януари тази година, Карпузов попада в полицейски капан при специализирана полицейска акция на служителите от Дирекция Противодействие на организираната и тежката престъпност при МВР в столичния квартал Надежда. Акцията е осъществена след сигнал за предстояща голяма сделка с дрога. Тогава столични спецполицаи задържаха Карпузов и един от работниците му - Росен Христов, с малко над 5200 грама амфетамин. В капана попадна и столичанин, който бил купувачът на наркотика.
Същия ден, половин час след старта на операцията в Надежда, бе претърсена жилищната сграда и стопанска постройка на Карпузов в имота му в село Радловци, община Кюстендил. При обиска там са открити прекурсори за производство на синтетични наркотици, химически вещества и лабораторно оборудване.
С решение на обвинител от Софийската градска прокуратура малко преди началото на съдебната ваканция досъдебното производство, образувано първоначално срещу Борис Карпузов (42г.) и Росен Христов (31г.) е разделено на две. Преписката по ареста на Росен Христов и амфетамините в столицата остана за разглеждане в София, тъй като при задържането двете торби с дрогата са се намирали в ръцете на общия работник.
Любопитното е, че дознателят и прокурорът, наблюдаващ случая, са направили извод, че Боби Кратунката няма отношение към случката в столицата. Въпреки че лекият автомобил, от чийто багажник е извадена дрогата минути преди сделката, е собственост на Карпузов, а самият той е управлявал автомобила и е присъствал на сделката.
Според държавния обвинител не била налице връзка между Карпузов и продажбата на петте кила амфетамин на прах. Независимо че в имота му е намерена и действаща нарколаборатория.
В резултат на това логично заключение откритията на кюстендилските антимафиоти в село Радловци се отделят в отделно производство. Така делото срещу Карпузов се озова в Кюстендил.
Предишният сблъсък на Карпузов с кюстендилските съдии му струваше 16 месеца зад решетките и 1500 лева. Присъдата постанови на 12 март 2008 г. състав на Кюстендилския окръжен съд с председател Пенка Братанова. До бързото приключване на делото се стигна, след като подсъдимият Карпузов поиска по неговия случай да бъде приложен редът от глава 27 от НПК, познат в юридическите среди като съкратено съдебно следствие. Боби Кратунката беше изправен пред Темида по обвинение в притежание на наркотични вещества и забранени субстанции в особено големи размери. В домашната му нарколаборатория в село Четирци антимафиотите от НСБОП откриха таблетираща машина и 91 850 г амфетамин - база и готови таблетки. Според направената съдебна експертиза цената на дрогата е била 2 755 509 лева.
След като видя, че няма да може да избегне затвора, Боби Кратунката се възползва от промоцията на Глава 27 от НПК и си призна всичко - за домашния цех в Четирци и за нарколабораторията си в гр. Нови Искър, където бе задържан на 26 април 2000 г. със 7889 г амфетамин на стойност 236 674 лева.
Благодарение на признанието си Карпузов на практика излежа една присъда вместо две и се възползва от възможностите за кумулация на двете наказания, обясниха юристи.
В решението на съдия Пенка Братанова се казваше, че за престъплението в Нови Искър Карпузов получава осем месеца лишаване от свобода и 1000 лв. глоба за притежанието на около 7 кг амфетамин. Но кой знае защо Кратунката бе напълно оправдан за производството на синтетичния наркотик в същата лаборатория
Втората присъда - за цеха в село Четирци, бе 11 месеца лишаване от свобода и 1500 лв. глоба. В този случай съдът пък оправда напълно Карпузов по обвинението за притежание с цел разпространение на дрогата, но му наложи още пет месеца решетки заради разпоредбите на чл.24 от НК, който гласи: Когато наложените наказания са от един и същ вид, съдът може да увеличи определеното общо най-тежко наказание най-много с една втора, но така увеличеното наказание не може да надминава сбора от отделните наказания, нито максималния размер, предвиден за съответния вид наказание.
След като съдът сметна времето, през което Карпузов е бил зад решетките с мярка задържане под стража и по-късно под домашен арест, стана ясно, че той щеше прекара в затвора не повече от девет месеца.
Кратунката обаче доказа, че шило в торба не стои, и двадесет дни, след като приключи почивката му в затвора, отново попадна в ареста с мярка задържане под стража. Какъв ще бъде краят на този процес все още е рано да се гадае. Нищо чудно неговият работник, в чиито ръце беше дрогата, да опере пешкира, а Кратунката да се измъкне - напълно или както досега - частично, от трудното за доказване дело за съпричастността му към лабораторията в Радловци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във