Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кристо опакова държавата в Страсбург

Един от най-известните българи по света - творецът Кристо Явашев, известен с опаковането на Райхстага и други мегаинсталации, сега опакова и България. Това се случи тази седмица, когато Министерският съвет беше принуден да изплати 20 000 евро обезщетение на него и на двамата му братя - Анани и Стефан Явашеви, които им присъди Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Тримата осъждат държавата за нарушеното им право на собственост.


Жалбата им е повод на отказ на общината в Габрово да заплаща наем или да изкупи ползван от нея реституиран семеен имот на Явашеви в Габрово. Христо, Анани и Стефан са наследници на бившата семейна фабрика Химия и индустрия, национализирана през 1947 г. и върната на семейството през 1992 година. Първоначално общината плащала наем за частта на имота, която използва за училище, но през 2001 г. спряла да дава пари, изтъквайки, че е публична собственост.


Общината дори предявила иск, в който твърди, че имотът не подлежал на реституция. Към момента производството все още е висящо. ЕСПЧ обаче намира, че жалбоподателите са имали собственост съгласно стандартите на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи и тя не е оспорвана в продължение на години. Освен обезщетението за имуществени и неимуществени вреди тримата братя получават 1700 евро за направените разходи и разноски по делото.


Най-много ще се изръси обаче данъкоплатецът по друго дело - за нарушено право на живот. Вносителите на жалбата Добромир и Данаил Димови и майка им Вера Тодорова са обезщетени с 50 000 евро за неимуществени вреди и са им присъдени 4684 евро за разходи и разноски по делото. Те се оплакали от прекомерна употреба на сила от страна на полицията при задържането на техния баща и съпруг, който бил убит, докато го преследвали за изтърпяване на шест месеца затвор, а разследването на неговата смърт не било ефективно.


Показателен е и казусът с братята Константин и Иван Димови, чиято майка е починала през 1989 г. в резултат на пожар в сградата, в която е работела. Разследването на този случай продължило без резултат повече от 17 години. Това е обичаен период за нашата съдебна система, но е ненормален според европейските изисквания. Затова на жалбоподателите са присъдени по 6000 евро за вреди.


В друга от присъдите пък се приема, че е основателна жалбата на Живко Червенков, който е изтърпявал в продължение на 11 години доживотна присъда при изключително сурови условия в Бургаския затвор. Кореспонденцията му с неговия адвокат е била контролирана и не са му разрешавани телефонни разговори с него. Обезщетението за неимуществени вреди, които ЕСПЧ му присъжда, е 4000 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във