Параграф22 Weekly

След поредния критичен доклад на САЩ за човешките права в България

Критиките на Запада в кривото огледало на властта

Българските правителства - независимо коя политическа формация ги е излъчила, имат винаги положително отношение към обичайно критичните мониторингови доклади на международните институции. Нещо повече - колкото по-критични са оценките им за състоянието на правосъдната и правоохранителната ни системи, толкова реакциите на управляващите са по-положителни.


За властта докладите от Брюксел и Вашингтон, посветени на правосъдието, вътрешната сигурност и обществения ред, са повече или по-малко строги, но винаги са справедливи. Освен това - ако се съди по реакцията на доскоро управляващите, всеки следващ международен анализ на ситуацията у нас е по-розов от предишния. В този познат до болка десен беше оцветена и реакцията на последните управляващи от ГЕРБ след публикуването на поредния доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на спазването на човешките права у нас за 2012 година.


Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов на въпрос как приема оценките в американския доклад, че липсва медийна свобода, че подслушват неправомерно граждани и пр. нарушения, отговори, че журналистите не са прочели доклада внимателно - той всъщност е положителен. Той посъветва представителите на медиите първо да се запознаят обстойно с доклада и тогава да му задават въпроси.


Внимателният прочит и сравнението между сегашния и предишния доклад от САЩ, а също и на подобни документи на Европейската комисия, на Хелзинкския комитет, на Световния икономически форум, на Световната банка и други институции показва, че те поразително си приличат. От година на година те са еднакво критични и еднакво безпощадни. С малко по-различни думи се казва едно и също - ситуацията е безнадеждна!


Реформите в сферата на правосъдието и вътрешния ред тъпчат на едно място. Но само управляващите у нас проявяват своеобразен далтонизъм, като виждат всичко в розово.


В този ред на мисли - ако сравним сегашния отчетен документ на Държавния департамент с миналогодишния отчет в раздела за човешките права, ще забележим, че той по същество е един и същ. И критиките са еднакво сериозни. И сега, както и миналата година бившият вътрешен министър не откри нещо кой знае колко обезпокоително. А и миналата година, и сега продължават да ни сочат тревожното състояние на човешките права у нас.


В доклада за 2011 г. като основни проблеми бяха маркирани злоупотребите със специалните разузнавателни средства, безнаказаната корупция, влошената медийна среда, насилието и дискриминацията срещу жени, срещу членове на етнически малцинства, към хомосексуалните и пр.


Бе ни посочена мрачната картина в български зандани, отличаващи се с унизителните и нечовешки условия за живот. Затворниците са натъпкани като сардели в килиите, няма тоалетни, няма отопление, вентилация и др.


Особено сериозни миналата година бяха критиките към различни аспекти от работата на МВР - като се започне от прекомерното подслушване и се стигне до скандала от 2010 г. с прословутите дарения за МВР, включен в раздела Корупция и липса на прозрачност.


В сегашния доклад на щатските анализатори има специален текст, посветен на продължаващото полицейско насилие в страната, въпреки че - както е отбелязано в документа, законодателството забранява подобни практики. Отбелязани са промените в Закона за МВР, с които бе ограничена възможността полицията да използва сила в случаи на абсолютна необходимост и се забранява използването на сила срещу малолетни, непълнолетни, бременни жени и т.н. Сочи се, че през първите шест месеца на 2012 г. властите са разследвали 45 случая на полицейско насилие, съдилищата са осъдили шестима, а са оправдали девет полицейски служители. Според анализаторите диагнозата е неадекватно разследване на твърденията за полицейско насилие.


Ако сравним каква беше ситуацията в тази област според предходния американски доклад, излиза, че не само няма напредък - както твърди г-н Цветанов, а има и отстъпление. Според данните от миналия доклад през първото полугодие на 2011 г. визираните случаи на разследвания за полицейско насилие са 36, или с 9 повече, отколкото през предишната година.


В документа е цитирано становището на неправителствени организации, че властите невинаги разследват твърденията за полицейско насилие.


В доклада се описва историята на четирима униформени, наказани от окръжния съд в Пловдив с условни присъди, защото са опитали със силови методи да получат признания от роми, заподозрени в дребни провинения. В документа се критикува отказът на прокуратурата в Кърджали да повдигне обвинения срещу четиримата полицаи, които нахлуха погрешка в дома на Сабахатин Мустафов, закопчаха го с белезници, нараниха дъщеря му, а след това упорито бе поддържана версията, че нищо нередно не се е случило.


Правозащитните организации съобщават, че в повечето арести извън големите градове няма достъп до медицински услуги, че властите не извършват медицински прегледи дори и след доклади за полицейско насилие, а провинените полицейски служители получават наказание само по изключение.


Ето и един пасаж от документа, в който прозира реформиращата се Темида. Доверието на обществото в съдебната система остава изключително ниско, основано на схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и правосъдието не мери с еднакъв аршин.


Без да се посочва конкретен пример, в доклада се споменава и липсата на ясно формулирани мотиви и обосновка в решенията на Висшия съдебен съвет по налагане на дисциплинарни наказания. Остава си голям проблем забавянето в разследването и съдебните дела в по-големите съдилища, където често се стига до стряскащи закъснения на наказателни дела. Забавено е и гражданското правораздаване, сочи американският доклад.


Както е известно, през юли 2012-а в доклада си по Механизма за сътрудничество и проверка на напредъка на България Европейската комисия (ЕК) изрази разочарование от резултатите от разследването на случаите за корупция по високите етажи на властта. Брюксел регистрира значителен спад на делата за корупция на високите нива в управлението в сравнение с предишните две години.


В доклада си ЕК също заяви, че съдебната система като цяло демонстрира слаби резултати в преследването на корупцията в собствените си редици. В американския доклад пък се споменава и една актуална напоследък тема - за случайното разпределение на делата, като се отбелязва, че има сведения за манипулиране на специализирания софтуер, така че да насочва някои от случаите към конкретни съдии.


И в изпълнителната, и в съдебната власт служителите, които са уличени в корупция, не са преследвани с обвинения, а обикновено са притискани да напуснат или да се пенсионират, а най-често биват преразпределени. Прекалено формалната съдебна процедура затруднява ефективното преследване на организираната престъпност и корупцията по високите етажи, пишат американските анализатори.


Както се вижда, подробният прочит на доклада на САЩ не извиква у редовия читател чувство на особена гордост, каквото се долавя у бившия вътрешен министър. Остава да видим какъв ще бъде стилът на следващите управляващи в прочита на докладите откъм Вашингтон и Брюксел и дали ще продължи розовата линия в тяхното тълкуване. (sect;22)


nbsp;


Извадки от раздел ПодслушванияПрез май парламентарната подкомисия, контролираща използването на специалните разузнавателни средства (СРС), които включват използвани техники като подслушване на телефони, външно наблюдение, контролирани доставки и агенти под прикритие, съобщи, че СРС са били използвани 13 624 пъти през 2011 година.Правителството е използвало едва 747 (или 5 на сто) от общо поисканите СРС като доказателства в съда. Неправителствени организации коментираха, че използването на закона е превърнало СРС-ата от изключителен в общоприет инструмент.Цитати на тема КорупцияЗаконът предвижда наказателно преследване на корумпираните длъжностни лица, но въпреки това правителството не прилага закона ефективно и служителите във всички сфери на управлението често участват безнаказано в корупционни практики - подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за присвояване, нарушения при възлагане на обществени поръчки, търговия с влияние и др.Прекалената формалност на съдебната система създава трудности за ефективното преследване на високите етажи на организираната престъпност и случаите на корупция.Правните и процедурните ограничения върху използването на операции под прикритие, правно договаряне, както и сътрудничещи свидетели затрудняват преследването на случаи на корупция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във