Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КРИВИЯТ ВG МАКАРОН НА ПРАВОРАЗДАВАНЕТО

Въпреки че от две години е член на Европейския съюз, България продължава да е лишена от облагите на това членство, защото Брюксел ни гледа и оценява през кривия макарон на калпавото ни правораздаване.
Това е основният извод от всичко казано и недоизказано по време на конференцията под наслов България в ЕС: Две години по-късно и пътят напред, проведена във вторник (20 януари) в столичния хотел Радисън. Тя бе открита от заместник-председателя на Европейската комисия (ЕK), отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността Жак Баро, който бе придружен от нашия еврокомисар Меглена Кунева.
Вероятно заради височайшата визита зала Александър на столичния хотел се пукаше по шевовете от министри, висши магистрати, политици, сред които и Симеон Сакскобургготски, който си водеше записки. Това наситено присъствие на властимащи, при което журналистите едва си намериха места, очевидно не беше излишно, ако се имат предвид думите на Баро при откриването на форума и на последвалата пресконференция.
След като припомни, че ЕС се състои от 450 млн. души, които са се научили да живеят заедно, и че за всички тези граждани принадлежността към съюза е начин да се почувстваш по-сигурен, еврокомисарят призова страната ни да мобилизира всичките си сили срещу организираната престъпност и корупцията. По-важното в случая бе неговата забележка - за пореден път - че съдебната ни система произвежда малко положителни резултати. Явно имайки предвид, чуждестранните инвестиции в страната, Баро каза: Знам, че има хора, които искат да заложат на България заради стратегическото и положение, но се страхуват да го направят заради корупцията. И добави, че при него се получавали много сигнали от граждани и фирми за корупция или за изкривено правораздаване.
Еврокомисарят ни припомни азбучната истина, че преборването на организираната престъпност и корупцията зависи от ефективността на правораздавателната система. Според пратеника на Брюксел в България има раздвижване, но големите реформи предстоят.
От какво по-конкретно не е доволен заместник-шефът на Еврокомисията? На първо място, това е проблемът с ефикасното противодействие на престъпността. Според него обаче това не е никак лесно, защото дълбоките реформи не се извършват за един ден.
Мафиите са много солидна спирачка,
пред икономическото развитие и напредък, които ще пречат за развитието на България, подчерта еврокомисарят. Той обясни също, че противодействието на корупцията трябва да бъде постоянен ангажимент на институциите. В подкрепа на своето твърдение французинът цитира статистика на Трансперънси интернешънъл за 2008 г. Според данните България е едва на 72-ро място в борбата с корупцията, докато европейски страни като Дания и Финландия заемат челните позиции.
По-конкретните му напътствия бяха за глобални промени в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), а също и за корекции в Наказателния кодекс (НК), в който липсвала йерархия на престъпленията, което е една от причините много малко дела да стигат до своя край. Осъществяването на основните реформи, постигането на конкретни резултати изисква обща мобилизация на всички институции. Моля, помогнете ми и вие!, проплака заместникът на Барозу към присъстващите представители на съдебната система.
Отговорът на главния прокурор Борис Велчев прозвуча вече познато. Той заяви, че областите на действие на организираната престъпност и техните носители не са тайна за правосъдната система и е само въпрос на време да се постигнат резултати срещу тях.
Велчев се съгласи, че страната ни няма други приоритети освен престъпността и корупцията. Що се отнася до критиката от Брюксел, че съдебните процедури трябва да са по-малко тромави, обвинител № 1 контрира, че никъде по света съдебните процеси не траят кратко. „Най-значимото дело в световен мащаб през последните десетина година е това за терористичните актове в САЩ на 11 септември. Да имате спомен да е завършил процесът? Следователно продължителността на един съдебен процес не е толкова страшно нещо, стига да се стигне до истината, коментира той.
Както е редно, по нашенски, представителите на различни ведомства взеха нежно да се ритат по кокалчетата, въпреки присъствието на високия гост от Брюксел. Този път го отнесоха висшите магистрати.
Бомбата хвърли председателят на Върховния административен съд (ВАС)
Константин Пенчев, който обвини Висшия съдебен съвет (ВСС) в смъртния грях, че не кадрува качествено. Това негово изявление (което може да се приеме и като самокритика) предизвика смут в редиците на присъстващите висши магистрати, сред които се забелязваха фигурите на Анелия Мингова, Лазар Груев, Владислав Славов и др. Пенчев призова медиите и гражданските структури да осъществят един, по думите му, „свиреп мониторинг върху дейността на съвета. Той поиска от парламента да запише в Закона за съдебната власт ясни правила за кадруването и оценяването на магистрати. В качеството на един от тримата големи в съдебната власт Пенчев декларира, че ВАС ще разглежда много внимателно всички кадрови решения на ВСС тази година. През следващите месеци съдебният съвет трябва да назначи над 100 административни ръководители на магистратурите в страната. Европейската комисия вече обяви, че ще следи внимателно този процес.
По-късно главният прокурор Велчев се включи в текущия скандал и също нанесе на ВСС фин удар под кръста. Той охотно се съгласи с казаното от колегата си Пенчев. Вярно е, че Висшият съдебен съвет не кадрува добре, а ми се иска да се назначават най-добрите административни ръководители. Отдавна обаче административните ръководители в прокуратурата не се назначават по предложение на главния прокурор, уточни Велчев.
По време на пресконференция след срещата заместник-шефът на Еврокомисията Баро обясни, че Брюксел ще излезе с междинен доклад за развитието на реформите в България през февруари, който ще да бъде по-технически, а докладът през юли - политически. Той обаче отказа да коментира предварително какви изводи съдържа февруарският доклад и какви ще са неговите изводи.
Макар че не ясно какво точно ще съдържа докладът на Брюксел през следващия месец, отсега можем да кажем, че оценките едва ли ще бъдат по-меки, както очаква главпрокурорът Велчев. С коментарите си относно слабостите на съдебната ни система Баро всъщност не каза нищо по-различно от досегашните съсипващи доклади. Така че насоката за това, какво ще съдържа следващият, горе- долу е ясна. Повече за Брюксел и, явно, съвсем мъничко за нас...

Facebook logo
Бъдете с нас и във