Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Криворазбрано

Висшият съдебен съвет (ВСС) формално изпълнява всички предвидени мерки за реформа на съдебната власт и борбата с корупцията. Но напредъкът тук е най-малък в сравнение с останалите две власти, което поражда съмнение дали мерките са адекватни. Изводът е на неправителствената организация Институт за развитие на публичната среда, която представи тази седмица анализа си за изпълнението на мерките по съдебната реформа. Направен е въз основа на констатациите и препоръките в последните три мониторингови доклада на Европейската комисия.
Какво са забелязали анализаторите? В Еврокомисията отчитат неизменно недостатъци в работата на прокуратурата и съда, въпреки че съдебната власт изпълнява екшън плановете за реформа. Неизменно дълбока си остава пропастта между отчетените резултати и общественото мнение за кадровата практика и за независимостта на ВСС от политически натиск и лобита. А силната политическа воля за реформи в съдебната система, с която управляващите проглушиха ушите на Брюксел, не е довела до обществен консенсус по темата.
Ако трябва да обобщим, излиза, че кипи безсмислен труд. Може да се каже и по друг начин - води се конструктивен дебат между глухи и неми. Като този между същия Висш съдебен съвет и пропищелите от бруталните корупционни безобразия на магистратите граждани. За илюстрация предлагаме казаното от шефа на Етичната комисия на ВСС Цони Цонев по повод задържан в края на 2010 г. с подкуп магистрат: Във ВСС постъпват сигнали за корупция сред магистрати, проверяваме всички, но досега нито един сигнал не е потвърден.
На такива съдебни управници здраве им кажи! И им пожелай със здраве и в екшън порядък да грабват дисагите с реформите, та право в българския клозет в Брюксел. Ама надали?!

Facebook logo
Бъдете с нас и във