Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кризата ни принуди да работим повече за по-малко пари

Г-н Дичев, решението на вашия колега Слави Сербезов да отвори свой магазин за продажба имущество на длъжници в Добрич предизвика коментари. Има ли проблем с отварянето на такива магазини от частни съдебни изпълнители(ЧСИ)?
- Проблем няма - нито юридически, нито практически. Първо - законът го позволява. Второ - позволява го при условия, които защитават максимално интереса на длъжника. Без изричното му писменото съгласие негова вещ не може да бъде продадена в такъв магазин. Това е опция за длъжника, а не за съдебния изпълнител, който финансира от собствения си джоб дейност, която не е печеливша. Законодателят е преценил, че този вариант е добър с оглед на удобството при продажбите и за длъжниците, и за потенциалните купувачи. Никой не би трябвало да се притеснява, че може да се случи нещо нередно. Самият факт, че за цели две години, откакто нормата в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) е в сила, няма нито един отворен магазин, говори красноречиво, че това не е приоритет на ЧСИ. Такъв магазин не би могъл да се издържа. Движимите вещи на длъжниците за продан са твърде малко и комисионата от тяхната продажба не би могла да покрие разходите за наем, за охрана, за служители, за сметки. Проблемът на практика не стои и е изкуствено раздухан.
След като Законът за частните съдебни изпълнители им забранява да извършват търговска дейност, бихте ли предложили корекция в законодателството с оглед да се реши спорът става ли ЧСИ търговец, ако отвори магазин?
- Искам дебело да подчертая, че нито ЧСИ, нито професионалната ни организация - Камарата на ЧСИ, не смятаме тази тема за наша. Тя не ни решава проблемите, така че нямаме интерес нито да предлагаме промени, нито да развиваме тази дейност - магазините. Идеята в закона е добра, но заради скъпата издръжка на практика не може да се осъществи. Промени в закона се правят, когато има сериозен въпрос за решаване, а не заради единичен случай. От друга страна, не смятам, че има колизия между двата закона. Магазинът е по-скоро мястото, където се продават вещите на длъжника. Това е част от работата ни, но не ни прави търговци. Търговската дейност означава конкуренция, пазар, свободно ценообразуване. При нас няма такъв сценарий, комисионата ни е фиксирана в закона на 15% от цената на продадените вещи.
Аукционите ли са най-ефективната форма за осребряване на иззето имущество и постигане на равновесие между приемливи цени и ефективни продажби? Кога ще се стигне до разпродажби от типа на провежданите в развитите страни?
- Доказано е, че аукционът е най-добрата форма за постигане на смисъла на принудителното изпълнение - най-добрата цена. Нашият закон, ГПК, е така направен, че продажбата на недвижими имоти има форма на един почти аукцион. Производството протича в две фази. Първата е писмена и тайна, след това се минава към явно наддаване със съответна стъпка, което си е класически аукцион. При движимите вещи има няколко опции - магазин, бил той на съдебния изпълнител, или не. Там обаче няма наддаване, слага се една цена и първият, който хареса вещта, я купува. Ясно е, че това решение не е най-доброто, заради което е предвидена и възможност за явен търг. Той се прави там, където се намират вещите на длъжника - обикновено пред дома му. В тази форма има тежък психологически момент. На никого не му е приятно съдебният изпълнител да вдига пред дома му чукчето и да обявява цените в наддаването за личните му вещи. Става панаир и целият квартал разбира. При класическия аукцион за движими вещи те се отнасят в склад и всички знаят, че могат да ги купят там в деня за продан. Длъжниците не фигурират като участници и никой не знае чия вещ купува. Точно тази опция у нас не е предвидена, а ние винаги сме искали да я има.
Постижима ли е изобщо продажба на 100% от цената на вещта, както обяви колегата ви Сербезов?
- Няма такъв филм. Никъде не се прави и не е възможно продажбата да започне от цената на вещта нагоре. Хората не са малоумни да дадат 150 единици за нещо, което струва 100 единици. Началната цена трябва винаги да е по-ниска от реалната стойност. А за вещи втора употреба никой не може да каже коя е тя. Официален пазар на стари телевизори и гардероби няма не само в България. Цената им е в голяма степен произволна, защото няма база за оценка. Разчита се на традиции и съпоставки.
Може ли да бъдат пресечени схемите за печелене на търгове? Има ли сигнали за ваши колеги, които не отразяват обявления за продажби в новия електронен регистър на сайта на Камарата?
- Българинът е доста изобретателен. Колкото и добре да е разписана процедурата, винаги ще се намери някой, който да измисли нещо с цел да манипулира съдебния изпълнител. Универсални рецепти няма, но една от обсъжданите мерки е да не се оттеглят задатъците, докато този, който е обявен за купувач, не внесе цената. Схемата е следната: множество предложения, едно от които съдържа бомбастична цена. Хората, класирани по-надолу, решават, че всичко е приключило, отказват се и си изтеглят задатъците. Този, който е първи, също се отказва и губи задатъка. Но цената пада много ниско в полза на друг, с когото играят заедно. В тези случаи съдебният изпълнител нищо не може да направи, защото всичко е законно. Ако задатъците не се оттеглят, този момент би бил елиминиран.
Колкото до сайта, обявите се качват и следим строго за това. Съветът на камарата прие и разпространи решение, че ако някой колега не отрази своевременно обявление за продажба в електронния регистър, срещу него веднага ще бъде образувано дисциплинарно производство. Лошото е, че понякога може да стане пропуск, защото делата не са едно и две. Българинът е крайно недоверчив, и с право. Но мнението, че всичко е нагласено, по-често е неоснователно. Господар на принудително изпълнение е не съдебният изпълнител, а кредиторът - взискател. Ако той постигне споразумение с длъжника или реши, че моментът за продажба е неблагоприятен, ние трябва да спрем производството.
А повлия ли кризата на съдебното изпълнение?
- Кризата се развихри жестоко. Имаме 110 хил. новообразувани дела през 2009 г., докато през 2008 г. бяха 70 хиляди. В същото време събраната сума е спаднала от 400 млн. лв. на 320 млн. лева. Много хора си мислят, че кризата е добре дошла за нас, но не е така. Както всички други работим повече за по-малко пари. Доходите ни се формират върху събраните суми, а те намаляват. Докато разходите се увеличават. Ако преди сме предприемали две-три действия за събиране на едно вземане, сега правим по десет неща и пак не можем да го съберем. Има няколко кантори, чиито служители бяха освободени, а един колега се отказа от дейността си като съдия-изпълнител. Е, има много кантори, които функционират добре, както и други, които са големи, дръпнаха и работят с много хора.
Може ли да се каже, че наред с всички злини кризата допринесе за по-добра комуникация между кредитори, длъжници и съдия-изпълнителите като посредници?
- Да, определено. Преди малко станахте свидетел на мой разговор с длъжник в Лондон, който си беше чиста проба медиация. Освен реалните принудителни действия по отнемане на имущество всичко друго в нашата работа са преговори, убеждаване, компромиси от страна на кредитора. Никой от нас не е тръгнал с рогата напред - давай сега, както е по закон, в 14-дневен срок всичко да си платят. Българинът има сантимент към жилището, някои хора плачат, много драми ни се струпват на главите и гледаме да сме възможно най-гъвкави. Първото нещо, което съветвам длъжника, е да отиде да разговаря с кредитора си, а ако се стигне до съдебно изпълнение - да разговарят със съдебния изпълнител. А не да се крие и после той да му е виновен ,че се е стигнало до продажба на имота му или на колата му.
Защо обявените за продажба имоти са с толкова високи цени?
- Високите цени се дължат най-вече на кредитори - банки, които са отпускали кредитите при предишните високи оценки на имотите. Сега цените се сринаха и се оказва, че имотите вече не покриват дълга, както искат банките. Затова ще видите в сайта ни обявления на абсолютно нереални цени. Не мога да разбера какъв е интересът на банките от тях. Търсят се предимно малки имоти с ниски цени. Със средните е доста по-трудно, а скъпите направо не вървят. Кризата изгони и повечето спекуланти, защото те не могат да продадат изгодно купения имот. Купувачи на практика сега са крайните потребители.
Подобри ли се съдействието от страна на МВР?
- Нещата не вървят особено добре и очакваме проблемът да се разреши в Народното събрание с промени в ГПК. У нас не може да се разбере това, по което в Европа няма спор - полицията не оказва съдействие на съдебния изпълнител, а помага за изпълнение на съдебното решение, което е задължително за всички държавни органи и за чието неизпълнение се носи наказателна отговорност. Спазвайки буквата на ГПК, полицаите искат да има извършено престъпление, т.е. да е възпрепятствано изпълнението на съдебното решение, за да дойдат. Смятаме, че нормата трябва да се изясни, за да разчитаме на своевременна помощ във всички свои действия. Най-парадоксален е проблемът с автомобилите. Нямаме сателит да ги следим, единственият начин е полицията да задържи колата чрез проверка. Да вземе талона и ключовете и да се обади на съдебния изпълнител. Това у нас обаче не работи, защото не е регламентирано в Закона за движение по пътищата, въпреки че го има в ГПК.
Основателни ли са упреците, че се продават жилища срещу дългове за по няколкостотин лева?
- В закона няма ограничение в тази насока. Може и за дълг от 1 лев да се предприеме продажба на недвижим имот. Естествено, никой от нас няма да го направи така. Уредили сме този въпрос в етичния си кодекс. Основният принцип е да се търси пропорционалност. За малко вземане се прави запор на трудовото възнаграждение или на пенсията, ако тя надхвърля минималния размер. Хубаво, но много хора работят неофициално и получават пари на ръка. Ако длъжникът не реагира и на призовките за опис на движими вещи, може да се стигне и до насочване на изпълнението срещу имот. Но пък длъжникът винаги може да плати. Той има право да го направи до последния ден от едномесечния срок за продажбата и така да си запази имота. От връчването на поканата срокът, в който длъжникът може да плати е дори по-дълъг, повече от два месеца. Ако някой не иска да го направи, това вече си е негов проблем.
Някои хора смятат, че таксите ви са твърде високи - какво бихте казали?
- Тарифата ни е балансирана и не е скъпа. Правена е съгласно тарифите в Европа, като са взети предвид доходите у нас. Задълженията на длъжници, които знаят че дължат големи суми, логично стават много големи, когато стигнат до нас. Преди ние да начислим нашите такси с ДДС, върху сумата вече са се добавили съдебни такси, адвокатски хонорари, разноски, лихви. Това оскъпяване има превантивен ефект и стимулира длъжниците да плащат навреме. Ако има колеги, които начисляват такси, без да са извършили съответните действия, това е наш вътрешен проблем и ние следим и взимаме мерки.
Някои длъжници твърдят, че когато в един момент решават да платят, остават шокирани от начислените им вече такси.
- Няма опция за опрощаване или намаляване на таксата, понеже длъжникът решава внезапно да изпълни съдебното решение. Какво му е доброволното на това изпълнение, щом като вече е образувано принудително изпълнение? Не може да има доброволно изпълнение в рамките на принудителното. Все едно някой да ти насочи пистолет, за да му дадеш парите си, а после да кажеш: Дадох си ги сам!

Facebook logo
Бъдете с нас и във