Параграф22 Weekly

колонцифър В ДЖУНГЛАТА

Крокодилите изпълзяха от кауша свободни и невинни

Крокодилите са невинни и свободни хора - отряза Върховният касационен съд в понеделник (19 март). Висшите магистрати потвърдиха окончателно оправдателната присъда по делото срещу бандата на Евгени Милев-Гейзо, брат му Емил и Калоян Бацов, които бяха обвинени за магистрален грабеж и опит за убийство на полицай, извършени през 2004 година.


Според прокуратурата на 11 юни 2004 г. около 22.30 ч. край село Горно Камарци Евгени, Емил и Калоян са нападнали руския гражданин Андрей Михайлович и му отнели 1500 евро и 1000 рубли. Обвинението твърдеше, че същата вечер тримата са опитали да убият полицая Георги Рагьов.


Групата се прочу след поредната шумна акция на МВР и нощна престрелка край Вакарел в края на 2009 година. Както беше разказано тогава, турски гражданин, пътуващ с колата си по магистралата, бил спрян от тъмен автомобил с полицейска лампа. Двама неизвестни му нанесли побой и му откраднали около 5000 евро. После запалили колата, а турският гражданин бил отвлечен. Екшънът се разиграл на моста при отбивката за Вакарел над магистрала Тракия.


Престрелката започва, защото нападателите не се подчинили и на сигнал, подаден им от пристигналите на място полицаи, и не спрели, а открили автоматичен огън. Полицаите отвърнали, при което един от нападателите бил убит на място. Той бил облечен с полицейска униформа, носел на главата си маска с надпис Полиция, както и две радиостанци. Останалите двама похитители успяха да избягат, а отвлеченият турски гражданин бе спасен.


Престъплението е извършено от тежка, нагла, престъпна група, заяви след инцидента министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Бе изяснено, че убитият при престрелката е Димитър Митрев-Богровеца, определен от МВР като съучастник на Гейзо и Емил. Новият вътрешен министър Цветан Цветанов тогава се вживя в ролята си на кръстник и нарече организираната им престъпна група за въоръжени магистрални грабежи бандата на Крокодилите.


Единият Крокодил беше заловен и хвърлен в ареста с обвинение за използване на фалшив паспорт, а брат му Емил се скри вдън земя. Няколко дни след акцията на МВР край Вакарел той изненадващо прати вест от Германия, твърдеше, че се намира там от седмица и не е възможно да е бил едновременно в западната държава и във Вакарел, където според МВР е участвал в ограбването на турския гражданин. Разбрах от интернет за това. После и по телефона ми звъннаха приятели от България. Но аз съм от една седмица тук, в Германия. Така че няма как да съм бил на магистрала Тракия в неделя през нощта. Може лесно да се докаже това - със свидетели, с подписи, с печати от границата, обясни Емил Милев.


МВР-шефът Цветанов обаче отвърна на удара, като обяви, че Емил Милев е напуснал страната фиктивно. Във връзка със случая беше арестуван граничният полицай, който е регистрирал, че Милев е излязъл от страната. Срещу служителят на Цветанов бе образувано дисциплинарно производство, тъй като не е могъл да даде обяснение как Милев хем е преминал границата, хем не е. Граничният полицай обяснил, че той може би се е върнал през зелена граница или се е скрил в ТИР.


Според данните на Гранична полиция заедно с Емил Милев през ГКПП Калотина са преминали още двама души. Справката на сръбските граничари обаче сочи, че в Сърбия са влезли само двама българи. Това показва, че се гради алиби. Нямаме информация Милев да е от седмица в Германия, каза Цветанов. Милев обаче си остана там и дори не чу оправдателната си присъда тази седмица.


Делото срещу Крокодилите може да влезе в Книгата на Гинес, тъй като три пъти вече попада във ВКС, а два пъти къса нервите на магистратите от апелативния съд. При последното си, трето отсъждане, висшите съдии подкрепиха решението на Софийския апелативен съд от края на ноември 2010 г., с което скандалните братя бяха оправдани. Това САС също направи за втори път, въпреки че според МВР Гейзо и брат му са част от група за магистрални грабежи, действаща на територията на България от 10 години. През ноември 2010 г. апелативният съд постанови, че тримата не са отнели със сила три хиляди лева от чужд гражданин през 2004 г. до прохода Витиня, а двамата братя не са нападнали и полицая Георги Рагьов.


Така след една осъдителна присъда от Софийския окръжен съд и серия оправдателни от апелативните и висши магистрати сериалът Крокодилите приключи безславно за МВР. Въпреки твърденията на вътрешния министър Цветанов, че службите са се занимавали активно с групата на Крокодилите месеци преди описания инцидент.


Упоритостта, с която различните инстанции подкрепяха оправдателната присъда срещу братята Милеви, поражда съмнение, че МВР изобщо не е имало категорични доказателства за дейността на групата им. Създаде се впечатлението, че Крокодилите са били удобна мишена в онзи момент, когато по пътищата вилнееха разбойници. С идването си в силовото ведомство Цветан Цветанов обяви кръстоносен поход срещу магистралните бандити, тъй като набезите им предизвикаха негативни реакции, а особено и в съседна Турция. Непосредствено преди инцидента край Вакарел Цветанов се срещна с турския посланик, който специално поставил въпроса за мерките за сигурност по пътищата на България.


След стрелбата край Вакарел подчинените на Цветанов се постараха и описаха братята в най-черни краски като магистрални бандити с дългогодишен опит. МВР многократно напомняше, че двамата са многократно осъждани. Беше изтупан от праха и случай от лятото на 2004 г., когато преди разклона за село Яна автомобил Фолксваген Голф подал светлинен сигнал с присветваща полицейска синя лампа на микробус Форд Транзит с чужда регистрация. Пътуващите в буса са ограбени. Според МВР в голфа се намирали Емил и Евгени Милеви, облечени в тъмни дрехи, с бронежилетки с надпис Police, с черни маски на главите и с прорези на очите, въоръжени са с автомати Калашников. Гейзо и брат му Емил са арестувани след инцидента, но не минават и няколко дни и бяха пуснати на свобода поради липса на доказателства.


Министър Цветан Цветанов не направи никакъв коментар на поредната оправдателна присъда за Милеви, а той не изпуска случай да скочи срещу горките служители на Темида. Братята вече са на свобода и ако МВР-шефът спазва народните традиции, единственото, което би трябвало да направи, е да купи на братята по една риза, както подобава на един кръстник.


nbsp;


Магистрални обири 2009 година

13 май - Край Монтана магистрални бандити нападат германския гражданин Кай Г. Той е отведен в гората, където е завързан, а микробусът му е опожарен. Нападателите взимат портфейла му и кредитните му карти, в които имало общо 800 евро.


31 юли - В района на 22-и километър на магистрала Тракия в посока София - Пловдив германски граждани от турски произход са спрени от лек автомобил със синя лампа на таблото. Заплашени са с оръжие, сложени са им белезници и са отведени в гориста местност, където са им отнети наличните пари, кредитни карти и два мобилни телефона.


25 октомври - На магистрала Тракия двама турски граждани, които пътуват в посока София- Пловдив с лек автомобил Мерцедес с германска регистрация, са спрени принудително от маскирани въоръжени лица. Нападателите ги оставили в безпомощно състояние в района на Ихтиман, а колата била опожарена. Отнети са им наличните пари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във