Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кръчмарски сметки с парите на военни и полицаи

Преговорите между синдикатите в МВР и ръководството на министерството за увеличение на заплатите на служителите влязоха в задънена улица. При поредната среща във вторник (9 октомври) стана ясно, че повишение няма да има. Очевидно вътрешният министър Цветан Цветанов ще продължи да се пържи на бавния огън на нарастващото полицейско недоволство.


Управляващите МВР са се опитали да се измъкнат от ситуацията, предлагайки от 1 януари 2013 г. да бъде увеличен двойно порционът на служителите. В момента той е 60 лв. на месец. Постната пица на ченгетата днес щеше да бъде още по-постна, ако миналата година кабинетът не беше решил да вдигне порциона им и да го изравни с този на военните. Парите за т.нар. порцион се изплащат на служителите и са необлагаеми както в МВР, така и за хората на министър Аню Ангелов.


От политическото ръководство на министерството са информирали синдикалистите, че в бюджета на МВР има заделени около 40 млн. лева. Идеята е с тези пари да се вдигне порционът на всички служители в министерството, а за конкретно увеличение на заплатите според ръководството може да се говори чак през 2015 г., без обаче да бъдат поемани никакви ангажименти.


Логично синдикатите не са приели предложението и се заканват с протестни действия.


Тлеещите въглени на недоволството

в профсъюзните организации обаче пламнаха след новината, че МВР шефът прекратява досегашното споразумение между синдиката и министерството, което определя формите и начините за сътрудничество при осъществяване на социалния диалог. Шефът на Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР) Валентин Попов съобщи за Параграф 22, че са получили писмо с едномесечно предизвестие за прекратяване на договора, въпреки че необходимостта от такова споразумение е обосновано в чл. 257в , ал. 1 от Закона за МВР.


На практика това означава, че вътрешният шеф Цветан Цветанов обявява война на синдикатите и собствените си служители. Наред с отказа да се вдигнат заплатите политическото ръководство на министерството е отказало да разговаря и за исканите от СФСМВР промени в закона, които се отнасят до регулиране на извънредния и нощния труд на полицаите.


Шефът на СФСМВР Валентин Попов заяви, че в края на седмицата синдикатите ще обсъдят предложенията на политическото ръководство. Предвижда се следващата седмица да се проведе още една среща с вътрешния министър Цветанов, след която ще бъдат взети решения за последващите действия на синдикатите.


Очертаващият се сериозен сблъсък между служители и политическо ръководство на МВР се развива на фона на аналогични искания от страна на военнослужещите за коригиране на възнагражденията им. Този сегмент от сектора Сигурност обаче изглежда ще получи, макар и малко увеличение, за разлика от полицаите. В началото на седмицата военният министър Аню Ангелов обяви, че има постигнато съгласие между военното и финансовото министерство за вдигане на заплатите на военнослужещите с 9 на сто. Освен това армията запазва всичките привилегии на служителите си. Единствената новост, срещу която военните роптаят, е, че се предвижда те да се пенсионират при определена възраст. Управляващите казват да на искането за увеличение, но с


въвеждане на възраст за пенсиониране

от която военнослужещите, изпълнили условието за прослужено време в армията, да имат право да вземат полагаемата се пенсия.


Досега военните получаваха пенсия, ако имаха покритие на изискването от 27 години трудов стаж, от които 2/3 в армията. Сегашното предложение обаче предвижда те да получат заветните 20 обезщетения и пенсия при 27 години стаж и съответна възраст според званията - за сержантите и младшите офицери 52 години, за старши и висши офицери - 54 години; за летци, водолази, парашутисти и други специални категории - съответно 42 и 44 години.


Очевидно управляващите извиват ръцете на служителите от МВР, за да преглътнат очертаващото се и за тях въвеждане на изискване на определена възраст при пенсиониране. Такова засега все още не е дефинирано - достатъчно е служителят да има 27 години трудов стаж, за да стане редовен читател на вестник Трета възраст. Разговори в тази посока обаче се водят. Въпросът бе поставен през април тази година по време на една от срещите на синдикатите със заместник-министъра на вътрешните работи Димитър Георгиев. Коментираше се хипотезата за въвеждане на 50 години минимална пределна възраст за пенсиониране. Синдикатите настояват, ако бъде въведена такава норма, тя да бъде обвързана с гратисен период от три години. Това време ще е необходимо на служителите, които са придобили право на пенсиониране - 27 години осигурителен стаж, но не са навършили 50-годишна възраст - да изберат сами дали да се възползват от пенсия със натрупан стаж, или да останат на служба до навършване на 50 години. Според синдикатите подобен вариант е най-справедлив. Преценката е, че няма да има ощетени от предложената пределна възраст за служителите, започнали своя трудов стаж в МВР на 20 години, т.е. непосредствено след отбиване на военната служба за мъжете. Сумарно това означава навършени 20 години, плюс 27 години изискуем общ осигурителен стаж, което е равно на 47 години. Сметката показва, че разликата е точно три години, които са необходими да бъдат прослужени в повече, ако има ограничение с въвеждане на минимална пределна възраст от 50 години за пенсиониране. Ръководството на МВР тогава прие направеното предложение, като добре мотивирано и основателно и го остави за разглеждане.


Явно такова разглеждане няма да се състои, след като


МВР скъса споразумението с профсъюзите

в министерството и обяви, че няма да увеличи заплатите на служителите си. В същото време обаче кабинетът продължава да дава противоречиви сигнали за намеренията относно пенсиите на силоваците. В началото на октомври стана известно, че правителството планира 20 на сто увеличение на осигуровките на полицаите и военните през 2013 г., което ще струва 220 млн. лв. на държавния бюджет и ще влезе като приход в Националния осигурителен институт (НОИ).


Представяйки основните промени в пректобюджета на НОИ за следващата година, социалният министър Тотю Младенов обяви, че за родените след 31 декември 1959 г. осигурителната вноска в сектор Сигурност става 35.8 на сто, а за тези преди 1 януари 1960 г. - 40.8 на сто. Ефектът от тази мярка трябва да повиши приходите в НОИ с 220 млн. лв., които ще дойдат от държавния бюджет, тъй като осигуровките на тази категория лица се плаща изцяло от държавата. Социалният министър обясни, че с повишението на вноската се цели да се покрият разходите за пенсии на настоящите пенсионери от силовите ведомства. Сега разликата между осигурителния принос на полицаи и военни и изплащаните от НОИ пенсии за тези категории формира дефицит от около 300 млн. лв. годишно.


Мярката беше приветствана от Българската стопанска камара навярно защото там предполагат, че увеличението ще се поеме от портфейлите на МВР и МО, а не от централния бюджет. Миналата година БСК дори направи предложение вноските да се поемат от самите служители.


В края на 2011 г., в навечерието на националния протест на синдикатите на 30 ноември, финансовият министър Симеон Дянков се хвана за предложението като удавник за сламка и огласи, че всички служители в държавните институции, включително и МВР и МО, трябва сами да поемат своята част от осигурителната тежест. Идеята му се роди точно заради дефицита от 300 млн. лв. в НОИ.


На пръв поглед вината за дефицита пада върху силовите институции, които не превеждат по сметките на института осигуровките на служителите си. Но през ноември 2011-а военният министър Аню Ангелов хвърли горещия картоф в градината на финансовия си колега. Хората си мислят, че някой друг плаща осигуровките на държавните служители и военнослужещите от МО. Няма такъв друг. Те се плащат от фонд Работна заплата на Министерството на отбраната. Единственото изключение е, че Министерството на финансите директно ги превежда в НОИ. Те са в нашия бюджет и ние ги плащаме тези осигуровки, заяви военният министър.


Истината обаче лъсна след изказване на премиера Бойко Борисов по темата. Лъжем ги! Не че аз искам да ги лъжа - така е от десетилетия, разкри той


з


аблудата, че държавата плаща осигуровките

на военни и полицаи. Тогава той обеща, че до 2-3 месеца създадената по негово разпореждане работна група ще изработи проект за реформи, засягащи заплати, осигуровки и пенсиониране на служителите в МО и МВР. Нито едно правителство досега не е имало волята да ореже пенсиите на силовите министерства и да направи така, че те сами да си плащат осигуровките, ние правим първата стъпка, похвали се премиерът.


Какви ги е вършила работната група с проекта за реформи остана тайна. Вместо това обаче се появи проектобюджетът на НОИ, който вместо да хвърли светлина, сякаш замъгли още повече ситуацията около осигурителните вноски в МО и МВР. От фиксираните в него числа излиза, че осигурителните ставки за полицаи и военни се увеличават с 20 на сто. Това стана известно десетина дни преди военният министър да се похвали, че засега е издействал повишаване на заплатите на своите хора с 9 на сто и се надява то да стане 10% от догодина. Въпросът е откъде ще се вземат парите, които ще постъпват по сметката на НОИ - дали служителите сами ще ги внасят, или всичко ще продължи по начина, който самият премиер разкри? Сиреч, от държавния бюджет. Ако подкараме старата песен на нов глас, това означава, че дефицитът от невнесените от Министерството на финансите осигурителни вноски в НОИ ще набъбне и ще надмине 300 млн. лева.


Очевидно намеренията на кабинета са с ръста на заплатата да се покрие и повишаването на удържаната осигурителна вноска за сметка на служителите. В такъв случай хвалбите за извоювано увеличение на заплатите на военните са обикновен пиар .


Явно такива са идеите на управляващите и за исканията на полицаите за по-високи заплати. В публичното пространство се прокрадват едни 5%, с колкото реално щели да скочат възнагражденията в МВР. Съмнително е обаче дали и толкова ще останат, ако се реализира предвиденото в проектобюджета на НОИ увеличение на осигурителните вноски, което със сигурност ще мине за сметка на ченгетата.


Така че докато се правят тънките сметки, военни и полицаи не подозират, че ако не бъдат прецакани, в най-добрия случай ще си останат със старите заплати. В същото време правителството стяга белите костюми и лъска фанфарите за превъзнасяне на активната си социална политика в сектор Сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във