Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кръгът Банкя и дон Буда

В дните, станал известен като Буда, премиерът Бойко Борисов обяви, че зад омаскаряването му стои кръгът Банкя. Прословутият кръг Банкя обаче се сочи като инициатор на вдъхновяващата кариера на випбодигарда Бойко Борисов по върховете на държавата. Кои са тези хора? Най-характерното е, че повечето са бивши ченгета с богат стаж в службите и някогашната Държавна сигурност. Дружбата им, подчинена на общи бизнес проекти, добро хапване и пийване, датира още от 80-те години на миналия век, когато се събирали на маса в сегашния Шератон.


За тях се говори, че по-късно са забъркали епруветката с проекта Борисов, докато си пиели питиетата в известното в Банкя заведение Бялата къща. Сътрапезниците са все от сой - Чавдар Чернев, потомствено ченге, със завидна кариера в МВР, завършила като шеф на Софийското градско управление (СГУ). Той е съдружник с небезизвестния енергиен бос Богомил Манчев (тясно свързван с проекта АЕЦ Белене) в консорциума от компании - Риск инженеринг, Трансимпекс и Еко енергия 2004. Партньор е и на оръжейния търговец Петър Манджуков.


Сред постоянните членове е Ангел Стойчев, някога шеф на 8-мо РПУ, после заместник на Чавдар Чернев в СГУ. Както се знае, личен шофьор на Стойчев е бил Румен Гайтански-Вълка. Щерката на Ангел Стойчев пък е поддържала интимни отношения с Фатик Шабан и Будимир Куйович.


Сред останалите от кръга са Иван Саздов, известен като масажиста на Тодор Живков, който през 2005 г. е начело на инициативния комитет, издигнал кандидатурата на Бойко Борисов за кмет на София. Вътре са ексдепутатът от НДСВ Максим Димов, Димо Кръстинов (бивш служител на Първо главно управление на ДС), Евстати Гюров, работил по линия на ДС в 5 РПУ и IV управление на ДС (икономическо направление), кредитен милионер.


Говори се че в Бялата къща често се отбива и сегашният организационен секретар на ГЕРБ Красимир Велчев. Любопитно е да се проследи дали след изявлението на Борисов той ще продължи традицията да присяда в кръга, дал някога на иконата на ГЕРБ тласък в политиката. Самият Бойко Борисов определено е свързан тясно с кръга. Достатъчно е да си припомним, че година след като стана кмет на София, Борисов направи публично достояние договор, с който отстъпи акциите си не на кого да е, а на съдружника си Чавдар Чернев.


Очевидно разривът, поне на думи, е налице. Остава да видим кое ще надделее в отношенията между проектантите от Банкя и чедото им - общите спомени или очертаващото се раздалечаване в енергийните им интереси.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във