Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кръгът Космополитън похарчи спонсора си

Прословутият русенски кръг Космополитън, изглежда, изпя своята песен и започна да се разпада, гласят последните новини от дунавския град. В най-силните си години този кръг излъчи тайното герберско оръжие в сферата на здравеопазването - Десислава Атанасова. Както е известно, тя тръгна като скромен юрисконсулт в русенската болница, премина през Общинския съвет в Русе като част от листата на ГЕРБ, сетне стана депутат от мнозинството, а после кацна на върха в здравното министерство. Чедо на същия този кръг е и видният русенски народен представител Пламен Нунев. Възпитаникът на ВИФ и дипломиран преподавател по масово-оздравителна физкултура пък е изкарал повече от 20 години в системата на МВР, преди да седне на депутатската банка, разбира се, в редовете на мнозинството. Там се намират Светлана Ангелова и Даниела Миткова - дружки на сегашната здравна шефка и също от Русе. Въобще русенската група има силно присъствие в парламента благодарение на това, че бившият полицай 'b91 Нунев в града и партийният строител на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов лично подредиха листата на тукашните кандидати, като на първите четири места попаднаха именно хората от кръга Космополитън.


Той получи името си от емблематичния хотелски комплекс, който е собственост на Булстарс ЕООД, представлявано от бизнесмена Красимир Даков. Той пък е най-щедрият спонсор на ГЕРБ в региона. Но, изглежда, спомоществователят на герберите здраво е закъсал, тъй като от понеделник (14 януари) част от комплекса му на ул. Александровска 'b9 4 е обявен за продан от частния съдебен изпълнител Венцислав Маринов. Публичната продажба включва части от дворно място, магазини, нощен бар, снек-бар с кухня, както и четири жилищни етажа от комплекса. Първоначалната обявена цена е 2 419 133 лв. с ДДС. Търгът ще продължи до 14 февруари в Русенския районен съд. Желаещите да участват в наддаването могат да прегледат бумагите в Районния съд и ако се навият да играят в търга, трябва да си платят 10-процентовите авансови вноски за участие. Вече е известно, че до продажбата се стигна заради учредените 10 ипотеки върху имотите в полза на ОББ за 8 500 000 евро и 2 845 206 лева.


Преди да посегнат на ипотекираните му имоти, Даков беше известен като голям фен на ГЕРБ и солиден спонсор на партията, а русенската й структура има имидж на най-вярното и силно звено в редиците й. Негови протежета са и четиримата русенски депутати. Преди да влезе в парламента например, бившият полицай Пламен Нунев отговаряше за сигурността на фирмите на Красимир Даков.


В дунавския град не е тайна, че кариерата на Нунев, на Десислава Атанасова и на нейните приятелки се дължат на Даков, който ги подкрепя още от създаването на ГЕРБ. През 2007 г. днешната здравна министърка Атанасова влиза в общинския съвет на Русе като съветник от ГЕРБ, лансирана от Пламен Нунев и с подкрепата на Даков. Тя е сложена на избираема позиция и влиза в местния парламент, въпреки че до този момент е абсолютно неизвестно лице в града. Скромната Атанасова обаче бързо проглежда и оглавява общинската комисия по сигурност и обществен ред, и още една по-важна - по териториално и селищно устройство.


Не след дълго дойде и моментът, в който общинските съветници, получили тази позиция с подкрепата на Даков, трябваше да се отблагодарят на благодетеля си. Те гласуваха скандална заменка, одобрена от местния парламент, благодарение на която Даков получи 480 квадрата общинска земя, отстъпвайки на общината 267 квадрата земя пред хотела си Космополитън, където съветниците решиха да направят паркинг.


Скандалът, придобил известност в Русе като казуса Батенберг, е точно заради общинския терен от 480 кв. м зад сградата на централата на Банка ДСК. В началото на 2009 г. общинските съветници, сред които ГЕРБ имаше мнозинство от 13 души, гласуваха решение за улична регулация и строителство в този район. Част от апетитния парцел вече бе собственост на Даков и той се опитваше да получи и останалото. Даков се беше споразумял с общината да не оспорва подробния устройствен план за изграждане на подземен паркинг и зелени площи пред хотела му, ако срещу своите 267 кв. метра получи в замяна 480 квадрата от същия терен, но откъм съседната улица.


Атаката срещу замяната започнаха общинските съветници от ВМРО, които изпратиха сигнал до Комисията за конфликт на интереси. Войводите обвиниха всички 13 общински съветници от ГЕРБ, които бяха гласували за този устройствен правилник на площада зад хотел Космополитън, че попадат в конфликт на интереси и лобират за бизнеса на своя съпартиец. Комисията потвърди, че има такъв конфликт, и така се стигна до съдебен процес в Административния съд в Русе, който бе и първото дело за конфликт на интереси още преди ГЕРБ да стане управляваща партия.


Процесът стартира през лятото на същата година, в него бяха призовани 13-те общински съветници, както и членовете на комисията. Административният съд в Русе обаче реши, че конфликт няма и фактът, че общинските съветници от ГЕРБ са подкрепили предложението за изменение в регулацията на парцела зад ДСК, свързано с бизнес интересите на съпартиеца им Красимир Даков, не може да бъде квалифициран така. Само от това, че Даков и съветниците членуват в една и съща политическа партия, не може да се направи извод, че те имат някакви конкретни политически отношения помежду си. Трябват факти, за да се направи такъв извод, мотивира се съдът. Решението изобщо не бе оспорено пред по-висшестоящите инстанции и влезе в сила няколко седмици по-късно.


На казуса Батенберг обаче не му бе съдено да приключи с решението на Административния съд в Русе. В началото на януари 2011 г. случаят отново гръмна, но този път в рамките на още по-голям скандал, свързан с подслушването на шефа на митниците и някогашен гербер 'b91 в Русе ген. Ваньо Танов. От стенограми на негови подслушани разговори, появили се в медиите, стана ясен и механизмът, чрез който е била осъществена сделката с Даковите имоти. Общинският съветник и областен лидер на ВМРО-БНД в Русе Искрен Веселинов се закани да сезира главния прокурор Борис Велчев за скандалната заменка с терени на площад Батенберг, тъй като русенската прокуратура отказа да възобнови следствието по случая. Общинските съветници от ВМРО-БНД и Синята коалиция тогава настояха държавното обвинение да възобнови разследването във връзка с публикувани стенограми от разговор между Танов и заместник-министъра на финансите Владислав Горанов. От СРС-тата стана ясно, че за заменката е оказан политически натиск. Според записите вътрешният министър Цветан Цветанов е убедил общинските съветници от ГЕРБ в Русе да гласуват за замяната, от която се е възползвал техният съпартиец и основен дарител Красимир Даков. По наше мнение русенските прокурори трябва да поканят г-н Цветан Цветанов, за да се изясни неговото участие за убеждаването и за налагането на партийната воля по отношение на тази заменка. Би трябвало да бъде поканен г-н Танов, който да изкаже официално тезата си. Държа да отбележа, че в хода на дебатите си ние сме имали много разговори с г-н Танов и той категорично се противопоставяше на това, което се случва до момента на гласуването, разкри съветникът от ВМРО-Русе Искрен Веселинов. В случая Батенберг са замесени бивши общински съветници и сегашни депутати от ГЕРБ, които със силата на авторитета си са заблудили голяма част от съвета за същината на сделката и затова казусът трябва да се преразгледа, призова той.


Както е известно, искането на войводите от Русе не доведе до никакъв резултат и случаят отново потъна в небитието. Дали и кръгът Космополитън ще се запъти натам, или всичко е част от някаква предизборна игра, ще стане ясно през следващите дни и месеци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във