Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Крънчева оправи Тренев и Шашмата

Четири месеца след като стана заместник-председател на Софийския градски съд, Петя Крънчева прекрати наказателното преследване срещу двамата основни подсъдими по един от най-шумните банкови скандали - за изчезналите 6 млн. долара на руския олигарх Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ). Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата се отърваха по най-баналната за правосъдието ни причина в момента - изтичане на абсолютната давност по обвиненията. Това е станало още през 2010 г., но искането за прекратяване прокуратурата е внесла едва сега. Крънчева най-вероятно е знаела това в качеството си на председател на съдебния състав, който мотае делото цели осем години. Делото обаче продължава срещу петима служители на ЦКБ, обвинени в присвояване. Но при темповете, с които върви, със сигурност го очаква пълен провал.


Доскоро се смяташе, че делото е пред финала, че доказателствата по него са непоклатими. Изготвени бяха необходимите експертизи, а всички възможни свидетели бяха разпитани. Оставаше показания да дадат само Чорни и финансистът му Джоузеф Карам. Заради забраната Чорни да влиза в България до 2013 г. той трябваше да говори пред съда по видеоконферентна връзка от Израел, на което държеше. Последно опит за това беше направен в края на май, но телемостът не сработи. Тренев изчезна през 1995 г. малко след като гръмна скандалът с парите на Чорни и се укриваше до 2001 г., когато бе открит случайно в столичния ж.к. Дружба при полицейска акция срещу автокрадци - дегизиран с дълга коса и брада. Година по-рано от Венеция беше екстрадиран Шашмата. През 2004 г. Тренев отново изчезна, след като го пуснаха от ареста.


През март тази година той беше открит случайно от собствения си адвокат Сава Гергинов. Защитникът решил да пусне в Гугъл трите имена на клиента си и стигнал до чикагски сайт, където бил публикуван списък на българите, заявили желание да гласуват на президентски избори в края на октомври миналата година. Там имало линк, препращащ към Министерството на външните работи, което беше глобено от съда именно заради публикуваните тогава лични данни на българи зад граница. Гергинов сам поиска от съда да установи за неговия клиент ли става въпрос и кой е адресът му. За мен най-шокиращ е фактът, че той е пребивавал на българска територия, при положение че цялата държава го издирва осем години и го съди задочно. Ние караме другите правителства да го търсят чрез Интерпол, а нашето собствено не го издирва, коментира тогава изуменият Гергинов. Адвокатът не можеше да проумее защо представителствата ни в чужбина нямат списъка на лицата, издирвани с европейска заповед за арест.


Тренев и Димитров са получили от април до май 1995 г. два превода от по 3 млн. щ. долара от Блонд инвестмънт корпорейшън, собственост на Майкъл Чорни и Джоузеф Карам. Парите постъпват в сметка на ЦКБ в Сюис банк корпорейшън в Ню Йорк и през фирма на Тренев попадат в трезора на Българска земеделска и промишлена банка(БЗПБ), наричана банката на Орион, както и във фирми от този кръг. Тренев се представил на Чорни като директор на ЦКБ, а връзката направил Шашмата. Версията, че руският милиардер е изпързалян елементарно, обаче се разпадна, след като стана ясно, че Тренев е бил само посредник между Чорни и шефа на Орион комерс Румен Спасов. Договорката била олигархът да получава 1% лихва дневно, а за да се прикрие къде отиват парите, в банковите нареждания не бил посочен краен получател. Тренев изтеглил милионите в брой, а в ЦКБ решили, че парите са за него само защото в последната седмица идвал с обяснението, че чака нареждане от Сюис банк.


Срещу Тренев беше повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери, наказуемо със затвор от 10 до 30 години. Шашмата пък беше обвинен като негов подбудител и помагач. Другите обвиняеми са дилърът Траян Кършутски, директорът Валутна наличност в ЦКБ Ирина Михайлова, заместник главният счетоводител Мария Димова, главният счетоводител Теменужка Галова и изпълнителният директор Георги Георгиев.


Името на Павел Тренев нашумя още в края на 1996 г., когато се появи видеокасета със записаните му признания около парите. Тогавашната опозиция от СДС обвини кабинета на Жан Виденов, че източените милиони са отишли за създаване на банката на Орион. Виденов пък твърдеше, че Тренев е дребен международен мошеник. Половината от парите влязоха точно в набирателната сметка на БЗПБ в Първа частна банка. Другата половина потъна във фирми, свързани с Румен Спасов.


Според разследване на тогавашната НСБОП през юли 1996 г. Тренев и Шашмата били заведени насилствено при Чорни в Израел, където Шашмата бил пребит. Тренев пък бил върнат в България и предаден на нашите служби заедно с касета, съдържаща обясненията му по аферата. БОП-аджиите го държали обаче само пет дни в оперативна квартира, след което го оставили на една пейка в Южния парк. После Тренев се покри, а слуховете твърдяха едновременно, че е убит и че работел с фалшива самоличност, без да напуска страната. Това ставало с покровителството на босове в политиката и в спецслужбите.


Междувременно Майкъл Чорни заведе дело срещу ЦКБ за парите си. Той спечели на първите инстанции благодарение на финансиста си Карам, който беше успял да накара банката да признае писмено задължението си. ЦКБ се споразумя да върне 5 млн. долара в следващите няколко години. Споразумението беше одобрено през 1999 г. и от финансовото министерство, а малко по-късно Чорни бе изгонен от България. Тогава се говореше, че милиардерът не само не е загубил, а е и на двойна печалба, понеже Тренев междувременно му върнал парите.


Остава да видим дали благосклонността към Петя Крънчева ще мине всякакви граници. Единствената санкция за скандалните й нарушения по една дузина дела засега е обръщане на внимание от председателката на СГС Владимира Янева. В петък (27 юли) обаче вътрешният министър Цветан Цветанов призова в телевизионно интервю Висшият съдебен съвет да накаже съдийката. На въпрос дали съветът трябва да отреже главата на Крънчева вицепремиерът отсече: Разбира се!


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във