Параграф22 Weekly

Шпицкоманда по подразбиране

Къде е делото "КТБ"?!

Пореден автогол си заби прокуратурата в опит да запуши устата на следователя Бойко Атанасов. Категоричната теза на магистрата от столичното следствие за наличието на "шпицкоманда" от пет-шест негови колеги на пряко подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров, която мачка методично знаковите дела, получи неочаквано потвърждение. Оказа се, че по най-знаковото разследване - за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), се работи по странен начин.

От заключението в резултат на проверката, назначена веднага след като Атанасов показа на медиите нарязани с шредер и изхвърлени в контейнери за смет материали, става ясно, че разследването "КТБ" всъщност... не е при разследващите. Проверката беше извършена незабавно от комисия в състав от трима заместник градски прокурори - Николай Русинов, Куман Куманов и Явор Димитров. Бързането да бъдат омаловажени фактите изигра обаче лош номер на прокуратурата и някои неща се оказват различни от търсеното внушение, че проблем няма.

В хода на проверката проверяващите са приели писмени становища от петима следователи от столичното следствие начело с неговия ръководител Иван Иванов. Той е също с ранг на заместник градски прокурор и работи тъкмо по делото "КТБ" в тандем с наблюдаващия прокурор Иван Гешев. Другите четирима следователи са все жени и са от т. нар. Първи сектор, в рамките на който действа шпицкомандата според твърденията на Бойко Атанасов. От проверката става ясно, че с цел "улесняване" на провежданите работни съвещания се наложило да бъдат правени "работни копия" на отделни материали по делото. След приключването на тези съвещания копията били унищожавани.

Като оставим настрана обстоятелството, че в Наказателнопроцесуалния кодекс

понятието "работно копие" не съществува

"улеснението" се оказва повече от необходимост. "Тази необходимост е възникнала, тъй като оригиналните материали по делото са се намирали и все още са в Софийския градски съд", пише в заключението от проверката. Работни копия били правени "през целия период на работа" по него, което поставя съвсем сериозно въпроса виждали ли са следователите от столичното следствие оригиналите. Пояснението, че въпросните работни копия са "описи, проекти на постановления за привличане, копия на разпити, на експертизи и др.", пък поражда основателни съмнения дали не са били обсъждани и различни варианти на "оригиналите".

На наш въпрос до Софийска градска прокуратура

къде е сега делото "КТБ"

точен отговор не получихме. След допитване до наблюдаващия прокурор Иван Гешев ни беше отговорено, че то наистина е изпращано на съда "по различни процедури". Такива са например разглеждането на мерки за неотклонение, но това не е правено от август 2014 г., когато бяха пуснати на свобода с мярка "подписка" заместник главната счетоводителка на КТБ Борислава Тренева-Кючукова и главната счетоводителка Мария Димова. Тогава съдът посочи и заключението от доклада на квесторите, че изобщо не става въпрос за изнесени от централната каса на КТБ 206 млн. лв., а за прехвърляне на тази сума по сметките на "Бромак" ЕООД по договор за кредит.

Пак през август 2014 г. беше проведена и друга процедура, по която делото е можело да бъде изпратено в съда преди внасянето му с обвинителен акт. По искане на прокуратурата беше наложена възбрана върху имоти, дружествени дялове и автомобили на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. През 2015 г. такава обезпечителна мярка в още по-голям размер му беше наложена и по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, но процедурата не допуска изземване на следственото дело от разследващите за тази цел. Сътрудничеството между комисията и прокуратурата е естествено, но не и чрез предаване на папките с оригиналните документи. Всеки нерегламентиран престой на материалите по разследването извън органите на досъдебното производство, включително и в съда, е истинска процесуална бомба, която минира тезата на обвинението в бъдещия съдебен процес.

Разкритията на Бойко Атанасов

бяха оценени на първо четене от главния прокурор Сотир Цацаров като "доста плитък сценарий", "пълна глупост", "безхаберие" и "доста тежка организационна небрежност". Квалификациите бяха дадени при среща на Цацаров със следователите от столичното следствие, на която шефът на държавното обвинение беше придружен от заместника си Борислав Сарафов и градския прокурор на София Христо Динев. Проверката била извършена по късна доба веднага след телевизионния репортаж, в който Атанасов показва пред камерите нарязаните с шредер материали по делото "КТБ".

Главният прокурор не коментира твърдението на Атанасов, че унищожаването е започнало след неговите разкрития пред медиите за "зависимостите на прокуратурата от Делян Пеевски", но призна, че за унищожаването на материалите си има специален ред, който не е спазен. Стремейки се да неутрализира очакванията за разправа с проговорилия следовател, Цацаров подчертал на срещата че "това не е събрание, на което да оценим или да осъдим поведението на колегата Атанасов". Но не останал с впечатлението, че присъстващите подкрепят основните му тези. Главният прокурор помолил Атанасов да повтори в очите му твърденията си, а той заявил "само" че стои зад тях.

От проверката става ясно

че на 15 февруари ръководителката на Първи сектор в столичното следствие Илиана Кирилова прави писмено искане група следователки да положат извънреден труд през идните почивни дни. Кирилова предлага себе си и колежките си Оля Антонова, Нели Тодорова и Мая Ковачева, плюс двама деловодители. По това искане градският прокурор Христо Динев издава заповед, като не е ясно дали тази кореспонденция е минала през завеждащия на столичното следствие Иван Иванов. Ако се окаже, че Кирилова го е подминала, това би подкрепило твърденията на Бойко Атанасов, че Първи сектор е на специално подчинение на главния прокурор чрез протежето му по ДПС-линия Христо Динев.

От заключението на тримата прокурори става ясно, че част от нарязаните и изхвърлени материали наистина са по делото "КТБ", но то е обозначено само с номера на досъдебното производство - "ДП № 92/14 година."

Други изрезки пък били по досъдебно производство с № 430/15 г., за което става ясно, че засяга "Дунарит" АД. На 21 февруари - след приключване на извънредния работен ден от групата следователки и деловодители, работните копия били нарязани на шредера. Пъхнали ги в два найлонови чувала, които на следващата сутрин чистачката изхвърлила на боклука. Не била установена липса на материали по делата, а самият Бойко Атанасов казал на проверяващите, че "проверката е закъсняла".

 Междувременно председателят на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС)

Ясен Тодоров даде да се разбере

че и от проверката на съвета не може да се очаква резултат. Твърденията на Атанасов щели да бъдат проверени, но като бивш следовател Тодоров поддържал контакти с колегите си и нямал впечатление да са подложени на натиск. Тодоров призна обаче, че именно в специализирания Първи сектор на столичното следствие "наистина се разследват хора от високите етажи на властта". Етичният шеф на ВСС потвърди косвено и позицията на Бойко Атанасов, че непослушните се затрупват с дела "за изпотяване". На твърдението на Атанасов, че му разпределили три дела само за секунда, задето отишъл на срещата при посещението на фамозната румънска антимафиотка Моника Маковей у нас, Тодоров поясни, че разпределението станало не за една секунда, а "за минута и половина".

Очевидно всички са наясно, че

Бойко Атанасов няма да "клекне"

и при изслушването си пред ВСС ще потвърди всичко казано досега пред медиите. Неслучайно Цацаров побърза да се обяви срещу воденето на дела срещу неизвестен извършител, след като Атанасов каза, че така се водят всички разследвания срещу хора от властта. Главният прокурор обаче извъртя работата в смисъл, че просто можело да се мине и без тази формулировка - ако извършителят не е известен, делото да е само за извършеното престъпление. Това се прави всъщност и сега, но проблемът е съвсем друг - че срещу неизвестен извършител се водят дела, по които извършителят е известен, в повечето случаи - публично.


 

Машина за компромати

Призивът на Бойко Атанасов към колегите му да разчупят оковите си има цена. През 2004 г., когато сезира Висшия съдебен съвет за корупционните практики в следствието, му подхвърлят наркотици. При назначаването на фамозния Пепи Еврото за началник на столичното следствие през март 2013 г. пък бил извикан от него с новината, че "ще дойдат дела срещу бившите управляващи" от ГЕРБ. Предложено му било да създаде сектор, който да ги разследва след падането им от власт. Атанасов отказал да бъде вербуван и описал всичко в писмо до Цацаров, избран само три месеца по-рано за главен прокурор с подкрепата на ГЕРБ. И трябвало да пише обяснения: "защо съм го написал". В този момент доверието, което имал в главния прокурор, се изчерпало. Тогавашният градски прокурор Николай Кокинов пък обяснил на Атанасов, че има дело срещу него и ако откаже да изпълни указанията, може да се случи всичко с него - задържане, претърсвания, обиски.

"Така че прокуратурата във всеки един момент, говоря за градска и главна прокуратура, може и създава условия за компромат - за компрометиране на всички ония, които не са склонни да мислят като ръководството", разказа Атанасов.

От януари срещу него е започнало и дисциплинарно производство, образувано от заместник главния прокурор Николай Русинов, участвал сега и в проверката за нарязаните документи. Дисциплинарката започнала във връзка с дело, по което следователят не си бил свършил работата, но той твърди, че то изобщо не му е давано. Два пъти писал отвод по него с мотива, че наблюдаващият прокурор не му осигурява достъп до материалите, но нито апелативната прокуратура, нито заместник главният прокурор Борислав Сарафов са се произнесли по случая. На практика това е класическа схема за обработка на следователя от страна на прокуратурата как да провежда разследването. В крайна сметка делото било дадено на Красимир Алексиев, разследвал "убийството” на Делян Пеевски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във