Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Куйо, тъмният балкански субект

Чий човек е наркобосът Будимир Куйович - на службите, на мафията или на всички

S 250 5a34a485 17dd 4242 b867 9ce00ba03483

Черногорският наркобос Будимир Куйович, който излежава у нас 16-годишна присъда за разпространение на дрога, продължава да бъде неразрешима загадка, въпреки че по време на процеса срещу него уж всичко излезе наяве.

Черногорецът, заради когото в края на октомври 2007 г. подаде оставка главният секретар на МВР ген- м-р Илия Илиев (два месеца по-късно той бе арестуван и в продължение на около година - следствен), през април 2008 г. опразни кабинета си тогавашният вътрешен министър Румен Петков, а през есента на с.г. се пенсионира и наследникът на Илиев - ген. м-р Валентин Петров, продължава да забърква скандал след скандал зад решетките.

Според неофициална информация, той не е преставал да върти бизнеса си от зандана, а по-голяма част от присъдата си прекара в общежитие от открит тип, вместо да е в единична килия под строг режим.

 

Човекът, който с един замах обезглави МВР преди 12-13 години днес все още гледа небето на райета. Остава му обаче още малко и ще излезе на свобода. Куйович трябва да лежи още година и няколко месеца, но ако реши да подаде молба за предсрочно освобождаване - като нищо може да излезе навън още утре.

Сравнителният рахат, на който се радваше Куйович зад решетките,

внезапно беше прекъснат в края на юни т. г.,

след като беше преместен от затворническото общежитие в Казичене във Варненския затвор. Говори се, че прехвърлянето му е разпоредено, след сигнал до Софийската областна дирекция на МВР, според който Куйович планирал бягство. Според неофициалната информация, килията му в общежитието е била претърсена из основи, но дали "тъмничарите" са открили нещо и какво е то - засега не е известно. 

Преди година, временно изпълняващият длъжността началник на Софийския централен затвор - главен инспектор Десислав Трайков, напоително обясняваше, че

черногорецът бил изключително кротък и работлив човек

и това било основание за евентуално намаляване на присъдата му.

"Куйович има 2500 изработени дни, които са достатъчно основание за намаляване на присъдата му с 3 години и половина. Към настоящия момент остатъкът от присъдата му е две години и половина”, заяви тогава Трайков. И обясни защо наркобосът се е озовал в казиченското общежитие: много експерти проучили поведението му и накрая преценили, че през последните 5-6 години Куйович нямал дисциплинарни нарушения, бил многократно награждаван заради трудовата си дейност и затова му се полагала годишна почивка.

Инфекцията се случва в края на миналия август. При поредния му домашен отпуск, Куйович е арестуван на магистрала "Тракия" - напът към семейството му на "Слънчев бряг". Причината за спирането на отпускаря не е толкоз интересна. По-важното е, че полицейският патрул открива в него шофьорска книжка, издадена в Португалия. Документът се оказва пълно менте, а за подобно престъпления законът предвижда лишаване от свобода до 8 години. 

"Простъпката" на Куйович не остава без последствия. Най-напред врид. шефът на затвора - Дecиcлaв Tpaйĸoв, подава оставка, която правосъдният министър Данаил Кирилов приема без да му мигне окото. Така де - традицията си е традиция: дори и зад решетките, Куйо продължава да "уволнява" началници. 

Едновременно с това, черногорецът

продължава да бъде и тегоба за Темида. 

Заради случката на магистрала "Тракия" са образувани две дела в Софийски градски съд. Едното е по жaлбa нa Куйович cpeщy зaпoвeд нa нaчaлниĸa нa зaтвopa, който сменя лекия му режим с oбщ. Целта на "занятието" е да се изясни каква точно опасност е наложила промяната на решима на Куйо от лек в общ.

Bтopoтo дeлo в CГC е образувано пo пpeдлoжeниe нa нaчaлниĸa нa Coфийcĸия зaтвop - зa изнасянето на Kyйoвич oт oбщeжитиeтo в Kaзичeнe и въдворяването му в Софийския централен затвор.

Заради черногореца, за кратко ръкави запрятат и

магистратите от Aдминиcтpaтивeн cъд – Coфия-гpaд.

Причината е негова жaлбa - отново cpeщy зaпoвeдтa нa нaчaлниĸa нa зaтвopa oт 10 ceптeмвpи 2019 г., c ĸoятo e paзпopeдeнo тoй дa бъдe върнат в "големия зандан" дo пpoизнacянeтo нa CГC. Делото бе прекратено в началото на октомври, с мотив че случаят е от компетенцията на Coфийcĸия гpaдcĸи cъд.

Двете дела в СГС вървят почти паралелно, като допринасят единствено за главоболието на съдебните състави. Производствата ту вървяха, ту бяха отлагани. Освен очевидните главоболия за Темида, Куйович причиняваше и нервни гърчове у ръководството на затвора с непрестанните си молби за предсрочно освобождаване. Буквално в навечерието на извънредното положение заради коронавируса, в края на февруари Куйович изненадващо оттегли поредната си молба, без да се мотивира.

Законът дoпycĸa пpeдcpoчнo ocвoбoждaвaнe, aĸo e изтъpпянa пoвeчe oт пoлoвинaтa oт нaĸaзaниeтo и ако лишeният oт cвoбoдa e пoĸaзaл, чe ce e пoпpaвил. Управата на общежитието в Казичене се кълнеше, че Куйович е примерен затворник и работохолик, нямащ нищо общо с онзи тъмен балкански субект, който въртеше наркотрафик, който беше изгонен от България за 10 г. със специална заповед на ГДБОП и който...

наруши въпросната забрана "само" 14 пъти,

успя да се ожени насред София и дори се сдоби с дете.

Поведението на Куйо все повдига въпроса има ли ведомствен чадър над него и чия ръка стиска дръжката. Отговор, разбира се, и досега няма, но питането продължава да е актуално, независимо от присъдата му.

Една от  последните неясноти, предизвикващи съмнение за някаква протекция, е въпросната "португалска" шофьорска книжка менте. Кой я е изработил, защо "родина" на ментето е Португалия, Куйович в затвора ли я е получил, или като е излязъл в отпуск...

По повод МПС свидетелството, бившият антимафиот № 1 Валентин Петров заяви, че знае поне още два случая, в които видният затворник е бил хващан с фалшиви документи за самоличност.

Според ген. Петров, в единия от случаите било изяснено, че документът е издаден от полицейски служители в Стара Загора. А във втория се оказало, че е издаден с писмено разпореждане на главния секретар на МВР Илия Илиев. Генералът обаче се направи на ударен дали над Куйович е имало чадър от службите и по какви причини. Според него цялата история около задържането, делото и придружаващите го скандали, всъщност е била използвана, за да се натири тогавашният вътрешен министър Румен Петков.

Казусът с предполагаемия чадър над черногореца беше разискван през март 2008 г. от т. нар. "Комисия Куйович" в парламента. Тя разкри, че

офицер на средно ниво с регламентиран достъп

до оперативни данни е бил информатор на наркотрафиканта.

Освен него, Куйович е имал и човек в "Гранична полиция". Временната комисия обаче така и не отговори на един въпрос "По какъв начин са били вербувани ченгетата и не са ли били те част от мрежа, създадена да подсигурява Куйович в престъпния му бизнес?"

Facebook logo
Бъдете с нас и във