Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Купи ми, мамо, топ, два ми купи!

Или как под булото на доброволните отряди всъщност се стягат паравоенни структури

Динко Вълев е горд собственик на хеликоптер, бронетранспортьор, танк и е готов за създаване на първа частна армия.
S 250 6511c377 aa2e 489f 91b3 9258e6c0eb24
S 250 5d001ea6 a159 4801 8954 9289142c952e

България е твърде малка, пък и твърде далеч от големите геополитическите игри, за да осигури възможност за поява на първата си частна армия, но законотворческите опити в тази посока продължават.

От десетина години насам те са завоалирани под благовидния претекст за възраждане на Доброволните отряди на трудещите се (ДОТ) от соцепохата. Амбиция, която няма нищо общо и с предишната, и със сегашната действителност. Защото тогавашните ДОТ-аджии, каквито и да са ги вършили, бяха обикновени граждани. Докато бъдещите "доброволни охранители" си имат лични бойни арсенали, отбиват трудовия си делник главно във фитнесзалите, а най-любимото им занимание е да ловят мигранти по границите.

 

Тази година доброволческото знаме е високо развято от ВМРО, която очевидно е приела идеята много сериозно. Още в началото на януари патриотите внесоха нарочен проектозакон, който да отвори възможност за

съвместни действия на доброволците и полицаи

в битката срещу битовата престъпност.

"Главната цел на този закон е да осигурим ред в населените места, да подпомагаме МВР. Темата е обсъждана с партньорите от ГЕРБ още когато съставихме управляващата коалиция. Така че това е част от изпълнение на управленската ни програма за борба с битовата престъпност", обявиха вносителите.

За най-голямо разочарование на патриотите, преди десетина дни коалиционният "батко" ГЕРБ отново отказа да пусне проектозакона за обсъждане в парламентарната пленарна зала. Защото другият голям проблем, освен притесненията от тоталното и светкавично лумпенизиране на доброволните отряди, е... МВР. И по-точно - негово ръководство, което от край време гледа с лошо око на всички инициативи, водещи до свиване функциите му и до логично кастрене на огромния му бюджет.

Още през февруари вътрешното ведомство обяви

отрицателното си становище

по повод амбицията на ВМРО да реанимира доброволните отряди под вънкашност нова.

Особено "градивни" бяха критиките срещу опцията доброволците да извършват патрулно-постова дейност и да задържат извършителите на престъпления.

В същото време обаче МВР шефовете удобно си замълчаха, когато преди седмица и половина парламентът с лека ръка разреши на ведомството да дублира функциите на Националната служба за охрана. Тоест - да бди (най-вероятно срещу допълнително бюджетно заплащане) над физическата неприкосновеност на...

половината от контингента на НСО.

Като започнем от президента и вицепрезидента, минем през премиера и председателя на парламента, та свършим с главния прокурор. И прибавим една сюрия по-дребни чиновници, описани с безличните словосъчетания "представители на държавната администрация" и "редови служители на МВР, НАП, Агенция "Митници",

И докато битката за създаването на доброволните отряди продължава, по югоизточната ни граница вече се забелязва раздвижване.

Гърмят двигателите на хеликоптери, боботят моторите на бронетранспортьори, ръмжат танкове.

Не, не става дума за армейски формирования, "струпани" заради военния министър Красимир Каракачанов. Иде реч за частните бойни машини на един човек, който съвсем доброволно се е заел с опазването на границата от бежански попълзновения. Човек, чието име познато не само у нас, но и по света.

През лятото на 2016 г. британското издание Daily Mail посвети на този българин обширен материал, в който го описа като ловец на мигранти и тартор на организирани банди, преследващи и арестуващи нелегални бежанци, успели да влязат в България.

Според тази публикация, ДАЕШ също го е забелязала и е определила награда от 50 000 долара за главата на ловеца на глави. В сайтовете на джихадистите, българинът е обрисуван като лидер на военизиран отряд на българо-турската граница, който заедно с още десетина души бродел по границата с бронирани машини в търсене на нелегални мигранти.

Точно така - за Динко Вълев си говорим. През същата онази 2016 г., по сигнал на Българския хелзинкски комитет прокуратурата се зае да провери какви точно престъпления е извършил Вълев - дали само срещу нелегалните бежанци и мигранти, или е нарушил и законите, гарантиращи правовия и обществен ред.

Защитната теза на Динко звучи не звучи геройски:

мигрантите ме нападнаха, аз се защитих.

И сега съм обвиняем, защото съм оживял!

Ако проектозаконът на войводите за доброволните отряди, беше минал, проблемите на Динко Вълев с прокуратурата щяха да бъдат погребани завинаги. Не за друго, а защото преследването и задържането на мигранти от цивилни вече щеше да е декриминализирано. А в наказателното право е така - винаги се прилага по-благоприятния закон за извършителя!

Засега обаче проектът на ВМРО бе тикнат във фризера. Вълев обаче не губи кураж и вяра в светлото бъдеще на доброволчеството. И все по-сериозно се подготвя сериозно за деня, когато паравоенната му организация

законно ще поеме мисията си по границата.

С хонорари от участия в различни телевизионни риалита, той стана горд собственик на бронетранспортьор и руски танк, а през март 2017 г. си купи дори боен хеликоптер.

През 2019 г. Военна прокуратура провери как Вълев се е снабдил с бойни машини. Оказа се, че първите си бронирани машини Вълев е напазарувал от фирма, която ги е купила на търг от военното министерство през 2008 година. Проверката приключи с предупредителен протокол, че Динко има право да ползва военната техника само като музейни експонати. Факт, който изобщо не му пречи да ги държи в пълна бойна готовност, да ги припалва от време на време и да прави "мироопазващи" кръгчета с тях нашир и надлъж.

 

 

Как да си купим танк?

Мераклиите като Динко Вълев, които мечтаят да притежават бойни машини и въоръжение, могат да се обърнат към "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД, чийто едноличен собственик е Министерство на отбраната.

Дружеството разполага с шест регионални складови бази (РСБ), една от които се намира в Ямбол. Според официалната информация на МО, от 2018 г. насам дружеството е на печалба. Това се дължи на реализацията на движимо имущество с отпаднала необходимост за армията - боеприпаси, оръжия,военни облекла, машини, автомобили.

Боеприпасите, които дружеството продава, се предоставят от дирекция "Логистика" на МО. През 2018 г. са били сключени 20 договора за боеприпаси.

Има подчертан интерес и към системи оръжия, оказали се излишни за армията. Например - след търгове в последните две години са били продадени малки количества автомати "Калашников", калибър 5.45.

Дружеството реализира на пазара и голям брой автомобили, бойни машини с отраднала необходимост, които се търсят основно от компании за скрап. "Снабдяване и търговия - МО" ЕООД е пълноправен член на Софийската стокова борса, на която реализира движими вещи с обща употреба.

В сайта на дружеството могат да се разгледат и експонатите, които се предлагат на търговете - танкове, противотанкови оръдия, гаубици, танкови картечници, пистолети, снети от въоръжение, камиони, МТЛБ-та, верижни бронетранспортьори, хеликоптери.

Както се казва - от пиле мляко...

Facebook logo
Бъдете с нас и във