Параграф22 Daily

МВР и прокуратура в схватка за предизборния алъш-вериш

Купуването и продаването на гласове е... състезание

След като в началото на последната седмица преди изборите на 11 юли МВР и прокуратурата бяха на ръба на институционалната война, впоследствие напрежението между тях поспадна и отношенията им придобиха характер на съревнование между знатните тъкачки от социалистическото минало Маруся Тодорова и Найда Манчева. Цел на състезанието разбира се не е да се докаже кой на колко стана тъче, а кой ще залови повече търгаши на гласове.

 

Това съревнование е прекрасно по духа си, но е доста закъсняло и електоратът, склонен да продаде гласа си срещу кебапчета и бира се множи. И по тази причина донякъде инициативата се обезсмисля, защото ловците на изборни търгаши са в малцинство, а и както каза преди няколко месеци компетентния главен секретар на МВР от кабинета "Борисов" Ивайло Иванов

"търговията с гласове е много трудно доказуемо престъпление".

Което не му попречи да се похвали в навечерието на изборите през април т.г.: "...Дори и да не сме успели да съберем достатъчни и конкретни доказателства, които да бъдат годни за прокуратурата и за съда, аз смятам, че с нашите действия поне сме успели да преустановим това порочно действие".

Да, ама се оказва че това порочно действие не само не е преустановено, но и процъфтява и връзва плодове. Това става ясно сега, седмица пред юлските избори, а вероятно така и ще бъде при всеки следващ вот. От усилията на МВР и прокуратурата тази седмица става очевидно, че бившият  професионалист № 1 в министерството Ивайло Иванов не е бил прав. Поне така излиза от хъса, с който прокуратурата се хвърли да издирва гадните търговци на гласове и да ги събира в представителна за случая статистика.

Но преди това трябваше служебният вътрешен министър Бойко Рашков да хвърли камък в предизборното блато.

"До онзи ден се казваше, че там (Пловдив - бел. ред.) били неясни нещата, че нямало данни, че ръководство на МВР било така обърнало нещата, че полицаите да разследват без прокурорите - това е абсолютна лъжа. На прокурорите вчера е докладвано, че има доказателства за Пловдив,  разследването върви, има разпитани и свидетели, става ясно, че са се купувани гласове по 30 лева, така че Борисов, когато говори за дамаджани, да има предвид, че има няколко хиляди души, които са били обект на купуване на гласове във връзка с изборите на 4 април. МВР е имало данни за тези лица, които са обект на претърсване много преди тази случка, но

върху тези лица очевидно е имало чадър.

Специално ги поздравявам точно тези служители, техният труд е бил омаловажаван от техните началници. Акцията на 1 юли, която започнахме, има сериозни резултати и това е плод на МВР, не на прокуратурата и не на Борисов", заяви Рашков.

Освен Пловдив, той даде пример и с Хасково.

"Надявам се, че прокуратурата е вече уведомена, трябва да започне много сериозно разследване от Хасковската прокуратура, защото не са чести случаите, в които се откриват такива огромни списъци с избиратели, на които се разчита да съдействат на партия ГЕРБ на предстоящите избори. Тогава е намерена и една визитна картичка на бивш депутат от 45-ия парламент и сега кандидат-депутат от ГЕРБ за региона. Става дума за действия на полицаите в граничните райони - т. нар. "златен гьол". Това е търговия с гласовете на български избиратели", уточни МВР-шефът и коментира... очевидната необходимост от радикални промени в прокуратурата.

Чрез едно от дежурните си острие - Тома Биков, върхушката на ГЕРБ се опита да отхвърли твърденията на Рашков, но липсата на реални аргументи тутакси си пролича и

контраатаката започна и завърши с мижавото обобщение,

че думите на Рашков са "манипулация без доказателства" с цел създаване на недоверие в изборния процес.

В нарочно разпространена декларация, ведомството на Гешев дефинира казаното от Бойко Рашков като "опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата".

Магистралният извод е направен в стилистиката на скъпо платените и нищо не казващи съдебни реформатори от неправителствения сектор: "Надяваме се, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт".

Отправена е и конкретната заплаха, че Бойко Рашковото посегателство върху прокуратурата ще стане достояние на президента Румен Радев, на Европейския парламент, на Европейската комисия, на посолствата на държавите членки на ЕС, на САЩ и на - чудно защо ли? - на Великобритания.
Това, както се казва по друг повод, беше вчера.

Днес, явно преспали и поразсъждавали на свежа глава какво точно се е случило в Пловдив и Хасково, г-н Гешев и подопечните му орли на правосъдието рязко смениха тона и запяха друга песен. Или по-скоро - втурнаха се напред гърди голи мъжки да изложат. И, вместо горки сълзи за накърнената си независимост, взеха да леят... дитирамби по свой собствен адрес.

"Към 10 часа тази сутрин (5 юли - бел. ред.) са образувани 171 преписки по сигнали от граждани, ДАНС и органите на МВР, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите. Образувани са общо 20 досъдебни производства", се казва в специално съчинената прокурорска "дописка". С която, освен че направи рязък завой към истинската истина, прокуратурата предизвика МВР да премерят сили в дисциплината "Кой ще арестува повече прекупвачи на гласове за едно денонощие".

На 7 юли (сряда) първо рапортува МВР. За периода 1-5 юли са инспектирани 2173 места, на които (по оперативна информация) се купуват и продават гласове и са проверени:


  • 6691 лица от активния криминален контингент,

  • 1277 обекта – заложни къщи и фирми за бързи кредити,

  • 1 275 собственици на фирми с цел пресичане на корпоративно уредения вот,

  • установени са 644 лица, утвърдени като лидери на местни групи, влияещи на изборния процес,

  • за срок до 24 часа са задържани 669 лица, издадени са общо 4788 предупредителни протокола по чл. 65 от ЗМВР и са образувани 109 преписки за купуване на гласове.

Прокуратурата не остана по-назад, а изстрелът й прозвуча като... оръдеен залп на национален празник.

Също на 7 юли (сряда) Иван Гешев внесе в ЦИК искане "за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Ц.Г.- кандидат за народен представител на изборите за 46-ото Народно събрание, насрочени за 11.07.2021 година".

Мишената се оказа  Цветелин Георгиев -

кандидат-депутат на Мая Манолова

във Втори МИР-Бургас. Човекът твърди, че няма нищо общо с престъпленията, за които го е погнало държавното обвинение, но случилото се вече е факт: Георгиев бе изхвърлен от листата на Изправи се! Мутри вън!" и бе включен в "списъка" с постоянните пациенти на прокуратурата.

Изстрелът уцели съпредседателя на коалицията Мая Манолова в левия крак, защото ЦИК реагира мигновено и кандидат-депутатския имунитет на Георгиев бе свален единодушно. Останалите жертви на прокурорския залп ще ги броим след неделя.

Състезанието продължава. Както казват французите "A la guerre comme a la guerre"! На война - като на война! Другите жертви ще ги броим след неделя...

Facebook logo
Бъдете с нас и във