Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Купуването на гласове остава безнаказано

До местните избори остават по-малко от два месеца, но още отсега е ясно, че и по време на този вот ще станем свидетели на до болка познатата ни нелицеприятна картина с пазаруването на гласове. МВР ще се кълне, че взима всички мерки, за да се пресече грозното явление още в зародиш, а от прокуратурата ще заявяват, че са образувани известен брой предварителни проверки и досъдебни производства по всички нарушения по време на кампанията. Накрая съдът ще каже тежката си дума срещу закононарушителите, като раздаде на неколцина дребни обвиняеми строги, но условни присъди или по-вероятно - глоби. Такова бе положението при последните избори през 2007 и 2009 г. и няма причини да вярваме, че сега ще бъде по-различно.
Ако се съди по предварителните социологически проучвания, оповестени преди седмица, МВР трябва да хвърли по-голямата част от силите и средствата си за превантивни действия в района на Пазарджик. Според данни от онлайн изследване на Web Search и ЕСТАТ сред 24 000 интернет потребители най-много склонни да продадат гласа си има в региона на Пазарджик, а най-неподкупни са избирателите в Силистра - там може да мине и без полицейски надзор.
Данните от проучването сочат, че с около 860 хил. лв. ще олекнат любителите на електоралния ритейл, в случай че решат да откликнат на желанието на над 17-те хиляди избиратели, склонни да изтъргуват гласа си в Пазарджишко. Много по-евтин би излязъл директният маркетинг в дунавската община, където възмездното гласуване е по вкуса на под 5 на сто от гласоподавателите. Там мераклиите за местна власт трябва да си приготвят само 130 хил. лв., но при очевидно много по-ниска възвръщаемост. Партиите и кандидатите, които решат да прибегнат до подобни методи на агитация, следва да се насочат също към хората с ниско образование, безработните, учащите, най-бедните и отчаяни групи от обществото. Такива се срещат в най-голям процент в западналите в икономическо отношение райони. В този смисъл не е изненада, че и най-много склонни да се поддадат на изкушението има сред избирателите на ДПС, следвани от РЗС и Атака, докато най-лоялни са поддръжниците на сините, на НДСВ и на управляващата партия ГЕРБ, сочи проучването.
Като стана дума за нагласите на електората на ДПС за изборите, не е зле да припомним, че съвсем скоро - в началото на юли тази година, смолянският окръжен съд даде осем месеца затвор, макар и условно, с тригодишен изпитателен срок и 5000 лв. глоба на бившия смолянски мюфтия Хайредин Хатин. Ислямският духовник бе признат за виновен в купуването на гласове в полза именно на движението на парламентарните избори през 2009 година. Причината да го осъдят бе, че Хатин обещал да даде по 50 лв. на двама жители от златоградско село, за да гласуват за кандидата на ДПС. Обещал също и да плати по 30 лв. за привличането на още няколко души, които да дадат гласа си за партията. Като гаранция поискал всеки гласуващ да постави специален знак - кръгче, в горния ляв ъгъл на квадратчето на бюлетината. След приключване на изборите обаче Хатин не изпълнил обещанието си, като се мотивирал с това, че обозначените със специалния знак бюлетини били отчетени като недействителни. Поради обичайното мотаене на съдебните процеси у нас делото с ексмюфтията продължи две години. Престъпното му поведение обаче донякъде е обяснимо, при положение че самият лидер на ДПС Ахмед Доган развиваше теорията, че в купуването на гласове нямало нищо лошо и че това било нормална европейска практика...
Освен ислямския лидер има още няколко единични случая на осъдени, предимно по селата, който факт показва, че разследващите обяснимо само вдигат пушилка и не се ровят по-надълбоко в търговията с гласове. Такъв един дребен случай стана повод за съдебен процес в монтанското с. Д-р Йосифово, продължил над една година, в който бяха осъдени петима мъже, купували гласове по време на кметския вот. През есента на 2008 г. в селото бе проведен частичен вот, който спечели кандидатът на БСП Цело Иванов, надделял след балотаж над подкрепения от БНД, СДС и ГЕРБ Пеко Пемперски само с три гласа. След изборите през 2009 г. вътрешният министър Цветан Цветанов предаде на главния прокурор Борис Велчев уличаващи материали за пазаруване на избиратели в селото. От партия ГЕРБ обвиниха за организирането на търговията тогавашен заместник-министър и червени депутати. Следствието не откри доказателства за участие на политици в този случай. Установено бе, че петима жители на Д-р Йосифово начело с ромския лидер Илия Илиев броили на 15 избиратели между 10 и 100 лв. на човек, за да гласуват за кандидата на БСП. Един от обвиняемите пък дал на съселянин 10 лв., за да подкрепи Пемперски. Делото стана известно с това, че по него бяха разпитани абсолютно всички 500 жители на селото. Като свидетел застана дори депутатът от ГЕРБ Димитър Аврамов, който каза, че преди изборите обвиняемият Илиев поискал от него 6000 лв., за да осигури победа за ГЕРБ, но Аврамов отказал. От кого е взел след това пари Илиев за купуването на гласове за БСП, следствието така и не установи. Обвиняемите не се признаха за виновни, но съдът наказа Илиев с 20 месеца затвор условно. Помощниците му Младен Николов, Йордан Борисов, Янко Лазаров и Лозан Захариев бяха осъдени на пробация и глоби. На Николов и Борисов бе наложена и забрана две години да припарват до секция, освен за да гласуват. Виновните в момента обжалват.
За това, че разследващите не се ровят много надълбоко в далаверата с гласовете, показва и поизветрелият полицейски екшън с кандидат-кмета на Варна Веселин Марешки по време на предишните общински избори през 2007 година. При тогавашния вот екип на икономическа полиция претърси офиса на аптекарския бос. Проверката целеше да открие документи, доказващи продажбата на гласове. Образувано бе досъдебно производство срещу неизвестен извършител за продаване на гласове, за което Наказателният кодекс (НК) предвижда глоба и затвор. Остава да видим как ще се развият събитията тази есен, тъй като аптекарският бос отново се кандидатира за градоначалник на морската столица.
Както се очертава, на предстоящите избори сред най-напрегнатите ще е предизборната и изборната ситуация в Кюстендил. Сегашният кмет в града на черешите Петър Паунов е с твърдото намерение родният му град да стане културна столица на Европа. Като една от стъпките към тази цел той е решил да въведе желязна дисциплина по време на вота. За да се избегне търговията с гласове, която е хит сред ромския електорат, той възнамерява да изведе извън циганската махала в централната част на града всичките шест секции от ромския квартал Изток. По този начин няма да могат да се събират личните карти на хората (от търговците на гласове - б.а.), защото като се движат в града, трябва да носят личните си документи за проверка от органите на реда, обясни своята тактика Паунов.
Градоначалникът е категоричен, че това ще е по-ефективна мярка да се спре купуването на гласове в ромските квартали, отколкото увеличаването на санкциите за въпросното престъпление. Дали ще успеят тези и други подобни мерки да осуетят пазаруването избиратели - трудно може да се прогнозира. Така или иначе, шефовете на полицията вече са дали подкрепата си за тази мярка.
Като капак на всичко ситуацията се усложнява от факта, че шефът на МВР Цветан Цветанов е същевременно и председател на предизборния щаб на управляващата партия ГЕРБ. И никак няма да е лесно да уличава свои в закононарушения, ако се открият такива на вота.

Каре
Пазарлъкът преди и сега
И преди един век купуването на гласове у нас се е наказвало със затвор. За това свидетелства избирателна карта от 1898 г., пазена в габровския Държавен архив. Тя дава информация за изборите в района на Габрово, проведени на 16 август 1898 година. Гласувало се е за 10 общински съветници. На картата са изписани имената на избирателя, неговата възраст, професията и образованието му, номерът в избирателния списък. Документът е бил подписван и подпечатван лично от кмета на града, който тогава не е избиран пряко, а е назначаван с указ. По онова време право на глас са имали само мъжете, навършили 21 години.
По тогавашното законодателство фалшифицирането на бюлетини се наказвало с тъмничен затвор до две години, а ако престъплението е извършено от длъжностно лице - наказанието ставало 5 години. Купуването на гласове с пари, дарове или имотни облаги се наказвало с едногодишен затвор.
Сегашното законодателство по отношение на купуването на гласове е значително по-строго, ако се прилага.
Според чл.167. ал.(2) от НК...Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева.
Алинея (3) сочи, че който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. (4) Наказанието по ал.3 се налага и на лице, което предоставя имотната облага на лицата по ал.2 и 3, за да бъде предложена или дадена на другиго с цел да бъде склонен да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. (5) Деецът по ал.2 не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по ал.3 и 4.
Според следващия чл.167а., който с цел да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат поиска или получи имотна облага, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. Деецът не се наказва, ако доброволно съобщи на надлежен орган на властта за извършено престъпление по чл.167, ал.2, 3 или 4.

Facebook logo
Бъдете с нас и във