Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КЪРЖЕВ VS ТЕМИДА - БИТКАТА ПРОДЪЛЖАВА

В типично свой стил бившият районен прокурор на София Славчо Кържев продължава да си играе с търпението на съда. Съвсем наскоро (в бр. 45 от 10 ноември 2007 г.) по повод първото заседание на делото срещу Кържев, Параграф 22 написа: Много нерви явно ще изхаби съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС). И то не защото е сгафила с нещо, а защото й се падна да гледа делото срещу бившия районен прокурор на София Славчо Кържев - човек, който през годините на своето управление неведнъж е показвал, че е с тежък характер.
Тази констатация на вестника за пореден път беше затвърдена и при втория, този път успешен опит съдът да даде ход на процеса. На заседанието във вторник (11 ноември) в СГС страните по делото и тълпата от журналисти трябваше да изтърпят почти един час, докато най-накрая се намери свободна зала.
След като това се случи, трябваше да се изчака да влезе съдебният състав. Е, накрая и това се случи - тричленният състав се настани по местата си в залата.
Според процесуалните закони първата стъпка на съда е т.нар. снемане на самоличност на подсъдимия. Тоест в случая Славчо Кържев трябва да предостави на слугите на Темида личната си карта, да си каже трите имена, ЕГН, адрес и месторабота.
Е, ако някой си мисли, че тази проста и бърза процедура мина без премеждия във вторник, то жестоко се заблуждава. Не за друго, а защото Славчо Кържев си беше... забравил документите вкъщи.
Като чуха думите му, насъбралите се съдебни репортери не се сдържаха и шумно въздъхнаха. Най-малкото защото за тях това беше не само проява на неуважение към съда, но и защото е изключително елементарен трик, с който Кържев се опитва да шиканира процеса. Част от колегите бяха почти сигурни, че бившият районен прокурор на София нарочно не си е сложил личната карта в джоба.
Неговият адвокат Петър Китанов обаче не видя нищо притеснително в това и помоли съдия Крънчева да снеме самоличността на подсъдимия... без документа за самоличност. Според мен няма проблем. Например ваш познат нотариус съвсем законно може да ви завери документ и без да му давате личната карта, просто защото ви познава. По същия начин и съдебният състав може да снеме самоличността на подсъдимия, защото го познава. Така няма да се налага процесът да се бави заради това недоразумение, предложи адвокат Петър Китанов.
Съдия Петя Крънчева хич не взе присърце молбите на защитата, а стриктно реши да приложи закона. Заради това тя нареди на бившия районен прокурор на София, че има половин час, за да се прибере вкъщи и да се върне обратно в съда с ценния документ. Кържев не дочака втора покана и тръгна към дома си. Просрочи времето и довтаса пак в залата след около 50 минути, държейки личната си карта в ръце.
Преди обаче чинно да застане пред слугите на Темида, Кържев реши да си изкара яда на журналистите. Получих аритмия да търча да си търся личната карта. Вие какво си мислите? Че е била в джоба ми и аз се разхождам ей така, за да бавя съда?, ядосваше се той.
Процесът успя да започне едва към 12.30 ч., въпреки че това трябваше да се случи три часа по-рано - в 9.30 ч. сутринта. Вниманието на съдия Крънчева обаче пак беше привлечено от молба на адвокат Петър Китанов. Този път защитникът поиска делото срещу клиента му да бъде прекратено с мотива, че то е образувано след извършена ревизия на работата на Софийската районна прокуратура в периода, в който подсъдимият е бил неин ръководител. Според защитата Кържев е обвинен в престъпления, които не са били разкрити при ревизията. Затова липсвал законов повод за образуване на производство срещу бившия районен прокурор на София, а делото срещу него било порочно започнато.
Съдия Крънчева за втори път отряза адвокат Китанов. Съдебният състав прецени, че по време на ревизията са установени признаци за извършени престъпления, които са били конкретизирани по време на последвалите следствени действия. Магистратката съобщи още, че по делото срещу Кържев не са допуснати нарушения, които да накърняват правото на подсъдимия на защита. Затова съдът отхвърли и това искане на Китанов, а после даде ход на делото.
След края на заседанието напористият адвокат каза пред журналисти, че обвиненията срещу подзащитния му ще паднат, защото основните свидетели на прокуратурата по делото имат противоречиви показания. Дали това е така обаче ще се разбере на 12 февруари 2008 г., когато процесът ще продължи с разпит на въпросните свидетели.
Срещу Славчо Кържев са повдигнати обвинения за престъпление по служба (чл.282, ал.2 от Наказателния кодекс) и за престъпление срещу правосъдието (чл.289 от НК).
Според обвинителния акт първият случай се е разиграл в периода 1 април 2004 г. - 9 юни 2004 г. в сградата на Софийската районна прокуратура. Тогава в качеството си на районен прокурор на София Кържев на три пъти призовавал в прокуратурата Георги Стоянов, който по онова време е бил ищец по висящо в съда гражданско дело. На сгледите Кържев кандърдисвал Стоянов да оттегли или поне да намали исковете си в общ размер на 31 154 лв., които подал срещу собствениците на фирма Вектор АВ ООД.
Според второто обвинение на 8 февруари 2002 г. Кържев е принудил един от своите подчинени - прокурор Петьо Петров, да върне лек автомобил Опел Вектра на обвиняем. През април 2001 г. колата е била продадена с фалшиви документи, след което били образувани гражданско и наказателно дело за установяване на истинския й собственик.
Още на първото заседание по делото през ноември Кържев си показа рогата. Тогава бившият шеф на СРП дойде в съда без адвоката си Георги Гатев, който вече е член на новия Висш съдебен съвет: Още не съм получил препис от обвинителния акт и призовка, заради това не си наех нов адвокат, сопна се тогава бившият шеф на СРП.
По собствените му думи Кържев научил за делото от медиите и се явил, защото в противен случай се опасявал, че ще му пратят барети да го доведат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във