Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КЪРВАВАТА ЛУМПЕНИАДА

Това не може да бъде никакъв протест!, възмущаваше се на глас бившият председател на парламента Александър Йорданов. Облечен в тъмно пардесю, под което се показваха дънки, с каскет на главата, ексводачът на СДС разговаряше със своя позната, застанал в периферията на митинга пред парламента в сряда (14 януари).
Щом не искат да участват политици, така е. Няма никаква организация! Нищо не се чува от трибуната, каза разочаровано Йорданов и предложи на своята позната да ходят някъде да пият кафе. Изглежда, легендарният седесар и доскорошен посланик си спомни славните времена, когато неговият глас се извисяваше над морето от сини симпатизанти, изпълнили площада пред храм-паметника Александър Невски.
Час преди Йорданов да се отправи към кафенето, петдесетина подпийнали тийнейджъри хвърлиха в шок и ужас пътниците в трамвай № 5. Скандирайки Секс за животни! Секс за животни и със солени псувни по адрес на премиера и приятелката му, хулиганите принудиха част от пътниците да побързат да слязат. Със зверски ритници по вратите феновете слязоха на спирката пред Съдебната палата и се втурнаха заплашително към парламента.
Иначе в началото на първия от тазгодишната серия протести пред Народното събрание бе спокойно и нищо не предвещаваше последвалите драматични събития. В 10 часа от МВР обявиха, че са организирани мерки за недопускане грубо нарушаване на реда. Имаше се предвид, че отрано сградата с надпис Съединението прави силата бе опасана с метални заграждения. В района бе струпана армия от полицаи и жандармерия, а парламентът бе обсаден от джипове и бронирани коли, сякаш се очакваше атака от подразделения на Ал Кайда, а не мирен протест на студенти, еколози и пчелари.
И протестът наистина започна мирно. Еколозите показваха постери на Рила и Пирин, кардиолози, облечени в бели престилки, протестираха срещу шефа на НЗОК. Възрастни фермери разнасяха туби с прясно мляко и наливаха в чаши на протестиращите. Майки на деца с увреждания бяха дошли чак от Добрич... Снежни топки и шишета с минерална вода летяха към полицейските кордони и сградата на парламента.
На импровизирана трибуна пред паметника на Цар Освободител организаторите на проявата започнаха да държат речи. Студентът от Видин Мирослав Джоканов например се възмути от правосъдния министър Миглена Тачева заради планирания закон за промяна в Закона за митингите, възрастен мъж се опита да изкрещи нещо на тия в парламента, майка поиска оставката на Масларова...
Думите на ораторите обаче постепенно бяха заглушени от войнствените ревове на агитка футболни фенове, скупчени в западната страна на площада. Там не се задоволиха със снежни топки, там предпочетоха камънье и дърве, железа, пътни знаци, улични лампи, маратонки, парчета от тухли...
Кулминацията на екшъна настъпи точно в 12.25 часа. В този момент глас от мегафон извика: Внимание, говори полицията! Протестът се прекратява от Столичната община заради нарушаване на обществения ред. По сигнал полицията и жандармеристите, които до момента бяха в отбранителна позиция, се люшнаха като вълна към агитката и завлякоха по паветата няколко ултраси.
Между запалянковците и властта в един миг бе засмукан банкерът и заместник-шеф на СОС Мартин Заимов. Както обясни пред репортер на Параграф 22, той се опитал да обясни на младежите да не се конфронтират с полицията. Вместо това обаче бившият кандидат за кмет на София бе посрещнат с ритници от митингуващите и бе спасен след намесата на двама полицаи, които под прикритието на щитовете си го издърпаха настрани. По-късно полицията с дозирани, както ги определи министър Миков, действия успя да раздели на групи пияните фенове и към 15.30 часа вече ги бе изтласкала в съседните улици, далеч от епицентъра на събитието.
Равносметката от мирния протест бяха десетки окървавени от полицейските и хулиганските палки глави и 154 задържани. За съжаление палки по главите си отнесоха и невинни, сред които и шефът на софийската организация на СДС Борислав Бориславов.
До тези сакатлъци едва ли щеше да се стигне, ако полицията беше въвела пропускателен режим още на подходите към площада пред Народното събрание, както направи това на следващия ден. И тогава на площада всички щяха да видят не търкалящите се камъни и изкъртени решетки, а разпилените червени рози и карамфили...

Facebook logo
Бъдете с нас и във