Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев аут, Коларов поема баджанаците!

Страстната седмица приключи с чудо - из мрачното небитие на шуробаджанащината възкреси се комисията, наричана до ден днешен Кушлев. Това стана възможно, след като премиерът Бойко Борисов най-сетне махна досегашния титуляр, проф. Стоян Кушлев, и назначи нов шеф на комисията, която е призвана да бърка в джоба на незаконно забогателите.
Напълно непозната за широката публика личност оглави изключително важната Комисия за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД). Министър-председателят Бойко Борисов назначи в сряда (20 април) на мястото на мнимия професор 37-годишния Тодор Коларов, досегашен юридически съветник на американското посолство. Като причина за уволнението на Стоян Кушлев бе резултатът от завършилата проверка на Дирекция Главен Инспекторат към Министерския съвет. Тя е потвърдила, че председателят на КУИППД едновременно със заеманата публична длъжност е бил и председател на Сдружение Царски ловен клуб и член на управителния съвет на Национална развъдна асоциация по овцевъдство. Както Параграф 22 е пояснявал неколкократно - това съвместяване противоречи на три закона - Закона за конфликт на интереси, Закона за администрацията, а също и на закона, по силата на който бе създадена и работи самата комисия. Това обаче е само формалната страна на нещата.
Всъщност примката около шията на така наречения професор и бивш депутат от НДСВ се затяга не от вчера. Скандалите около персоната на Кушлев започнаха още през далечната 2005 година. Тогава той бе назначен начело на новата структура, на която се възлагаха големи надежди да конфискува необяснимото богатство. Той остана на поста си след няколко скандала около заплатите на членовете на комисията, след обвинения за роднински назначения, искания за закриването й и дори след като срещу него започна дело за конфликт на интереси.
Парламентарната комисия Антикорупция от Нова година насам е бомбардирана от сигнали на бивши служители на Стоян Кушлев. Твърди се, че професорът прибирал по 9 бона месечно, а само за фалшивата си титла взел 60 000 лв. във вид на добавка, която сам си определил. Други членове на комисията му пък получавали между 3 и 7 хил. лева. Според бивш негов служител в комисията са постъпили 20 000 сигнала, но незнайно защо едва 500 от тях са били обработени. Сред тях е и информацията, че мнимият професор Кушлев отказал да наложи обезпечителни мерки върху цялото имущество на Спартак Сикюрити, контролирано от Антон Петров Хамстера. Той, както е известно, е обвиняем по двете мегадела - Наглите и Октопод. Това заяви в средата на февруари тази година пред антикорупционната комисия Свилен Харизанов - бивш директор на дирекция Обезпечителни мерки в комисията. Харизанов поискал да бъдат наложени обезпечителни мерки на цялото имущество на фирмата, но Кушлев отказал.
Според същия източник е трябвало да бъдат запорирани около 1000 автомобила, но те си се ползвали от собствениците им. Заради тези и други подобни сигнали шефът на парламентарната комисия Антикорупция Валентин Николов неотдавна заяви пред Параграф 22, че тя ще прати Кушлев на прокурор, след като приключат проверките на НАП и на Сметната палата.
Засега професорът само е отстранен. На въпрос защо не го е направил по рано Бойко Борисов отговори в типичния си стил, че не му останало време от работа. Премиерът добави, че кандидатурата трябвало да е обществено приета и да бъде подкрепена от всички партии в парламента заради важната длъжност. Борисов пожела успех на новия шеф на комисията, като заръча в следващите години да бъдат отнети възможно най-много имоти, придобити от престъпна дейност.
Дай, Боже, това пожелание да се сбъдне. В този смисъл не е зле да припомним, че и Кушлев непрекъснато отчиташе някаква дейност, но реално конфискуваното престъпно имущество си остана твърде незначително на фона на оповестяваните числа. И на заплатата, която получаваше. Премиерът пожела на новото ръководство също да се прости с идеята за големи възнаграждения. Той забрани някой в държавната администрация да взима повече от него. Ще успее ли обаче новия млад шеф на комисията да се справи с наследството, оставено от Кушлев?
Рано е да се каже. Но ако за това е необходимо да е добре подготвен в юридическите науки, той изпълнява това условие. От кратката му визитка разбираме, че има магистърска степен по право от СУ Св. Климент Охридски, докторска степен от Пловдивския университет Паисий Хилендарски, че е преминал обучение в Джорджтаунския университет в САЩ, учил е също и в Кингс Колидж, Англия. Бил е и юридически анализатор в Световната банка, преподавател е във Варненския свободен университет.
Далеч не е без значение обаче, че Коларов в продължение на повече от седем години - до сегашното си назначение - е бил юридически съветник в посолството на САЩ у нас. Което означава, че буквално до вчера е съветвал и сегашния посланик Уорлик. Последният факт е от ключово значение и явно той е надделял, когато са обсъждали двадесетте кандидати за този ключов пост. Очевидно това обстоятелство имаше предвид премиерът, като заяви, че при избора е надделяла евроатлантическата ориентация на кандидата. Когато Бойко Борисов стана министър-председател, той едва не закри комисията. Въздържа се обаче, защото и Европейската комисия, и Държавният департамент на САЩ настояваха да съществува подобна структура за борба с необяснимото богатство. Сега бивш кадър на US-посолството я оглавява, което би трябвало да означава, че няма да остане нещо скрито-покрито...
Финансовият министър Симеон Дянков заяви, че той е предложил Тодор Коларов, когото очевидно познава от Световната банка - там е работил и самият вицепремиер. Новия началник е подкрепян горещо и от министъра на правосъдието Маргарита Попова. Тя до последния момент не скриваше неодобрението си към стария шеф на комисията. Напълно възможно е Попова да е ускорила кадровото решение на Борисов с твърдението си, че не може да си представи как хора като Кушлев ще прилагат проектозакона за отнемане на необяснимите богатства, който е готов за обсъждане в МС.
Самият Тодор Коларов се срещна в сряда с представители на основните политически партии, представени в парламента, но след срещата си бе лаконичен в коментарите си пред журналистите. Той заяви само, че ще акцентира на превенцията при спазване на всички норми и като следва най-добрите практики в тази сфера.
Шефът на антикорупционната комисия в парламента Валентин Николов бе по-словоохотлив от него. Той напоследък издирваше под дърво и камък Стоян Кушлев, но така и не може да го накара да се яви пред депутатите и да даде обяснение по сигналите срещу себе си. Николов заяви, че Атака очаква от Тодор Коларов най-вече да преустанови роднинските назначения във ведомството. Младият началник трябвало да развърти метлата както в централата в София, така и в структурите на комисията по места, където също царяла корупция.
Тодор Коларов е млад човек, с юридически опит. За мен е важно, че е млад, защото законът, който очакваме да променим - Закона за отнемане на имущество от престъпна дейност в полза на държавата, е доста сериозен и в никакъв случай Стоян Кушлев не бе лицето, което можеше да го приложи, каза Николов.
Депутатът от синята коалиция Димо Гяуров бе по- сдържан от своя колега и каза, че наследникът на Кушлев му бил съвършено непознат, преди да го назначат. Трябва първо да се докаже и тогава мога да коментирам, каза Гяуров.
Заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова също е разговаряла с Коларов. Темата на разговора им била стриктното спазване на законовите процедури и принципи. Фидосова посъветвала новоназначения да се дава предимство на определени сигнали, които умишлено се бавят. Фидосова, също като колегата си от Атака Николов, заяви, че порочната практика с роднинските назначения в комисията трябва да бъде преустановена. От БСП пък очаквано се заядоха с американската връзка на новоизлюпения шеф, като намекнаха, че кадровата промяна е продиктувана от проатлантическата ориентация на правителството.
Докато политиците предпазливо коментираха детронирането на професора, оказа се, че той най-сетне се е появил на работното си място, за да чуе вестта за своето уволнение. Както е известно от доста време насам, той е в нескончаеми отпуски по болест и по тази причина не може да бъде разпитан в парламента по сигналите срещу него.
Аз лично съобщих на господин Кушлев новината за неговото уволнение. Той реагира видимо спокойно, но поне засега отказва коментар, заяви пред Параграф 22 Десислава Михайлова, PR на комисията. Самият професор си беше изключил телефона и бе неоткриваем. От комисията Антикорупция заявиха, че не се отказват от намерението си да дадат Кушлев на прокуратурата, въпреки че вече е отстранен от длъжност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във