Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев дръпна чергата на Куцара

Имоти на обща стойност 105 805 лв., собственост на Марин Куцаров, по прякор Куцара - ортак на несебърския наркобос Димитър Желязков-Очите да бъдат отнети в полза на държавата, постанови Окръжният съд в Сливен. Така магистратите уважиха искането на експертите от Комисията Кушлев, които настояха да бъдат конфискувани всички имоти на Куцара, за чието придобиване няма доказан законен източник на доходи. Според мотивираното искане в съдебната зала, има явно разминаване между декларираните доходи на Куцаров и имотното му състояние.
Справката установила, че в продължение на близо три години Марин Куцаров се е осигурявал съответно върху 85 и 130 лв. месечна заплата, а през останалото време няма доказани декларирани доходи, не е плащал данъци, не се е и осигурявал. През този период обаче той успял да закупи три парцела в местността Бостанлъка край Несебър - 1100 кв. м овощна градина на стойност 53 185 лв. и още два парцела с трайни насаждения. Куцарът се оказал собственик и на контролно-техническия пункт в Котел със застроена площ от 231 кв. м и цена по пазарна оценка 28 300 лв., който през 2007 г. продал на приятелката си. Притежава още дворно място с площ 910 кв. м с жилищна сграда и лятна кухня в старозагорското село Ковачево на стойност 16 930 лева. Последният имот е закупен на името на Инвест Петролиум - фирмата за търговско посредничество с горива, руди, метали и химически продукти, в която е бил съдружник с равни дялове (по 50%) с Димитър Желязков-Очите. Частта на Куцара в дружеството била оценена на 2500 лева.
Според решението на съда всички тези имоти, както и левовата равностойност на дяловото участие на Куцара във фирмата ще бъдат конфискувани в полза на държавата.
Марин Куцаров-Куцара попадна под ударите на Комисията Кушлев, след като през 2006 г. бе осъден на две години затвор за рекет с решение на Бургаския окръжен съд.
Куцара, Петър Памуков и Калин Киров бяха арестувани през лятото на 2005 г. в курорта Слънчев бряг по време на специализирана операция на НСБОП по сигнал за рекет. Срещу тях бе образувано предварително производство, по което тримата бяха обвинени за извършено престъпление по чл.214, ал.2 от Наказателния кодекс (НК) - за изнудване.
В хода на разследването бе установено, че в периода 15 май - 26 юли 2005 г. Куцаров, Памуков и Киров, известни като инкасаторите на Митьо Очите, са рекетирали десетки улични търговци в курорта, като са им искали по 25-30 лв. на ден за охрана. За да вземат страха на клиентите си, тримата са се рекламирали като хора на несебърския бос Митьо Очите и са събирали парите от негово име. Обикновено плащанията са ставали в различни кафенета, където инкасаторите са привиквали търговците един по един.

Facebook logo
Бъдете с нас и във