Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев на прицел заради новия закон?

В разгара на финалната битка около проекта за нов Закон за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна или друга незаконна дейност, земята под краката на председателя на комисията по отнемане на т. нар. необясними богатства Стоян Кушлев се разклати. Точно когато окончателният вариант на радикалния проект за удар срещу мафията излезе от дългата съгласувателна процедура с експертите от Венецианската комисия към Съвета на Европа, стана ясно, че професорът ще бъде проверяван. За нещо, за което отдавна се говори - шурободжанащина в подбора на кадрите в ръководеното от него звено. Проверката ще направи парламентарната Комисия за борба с корупция и конфликт на интереси. Ротационният й председател Валентин Николов от Атака съобщи на предпоследното й заседание преди десетина дни, че е постъпил сигнал срещу Стоян Кушлев, че назначил на работа свои и на жена си роднини. Посочва се още, че Кушлев участва в ръководните органи на сдружението с нестопанска цел Царски ловен клуб. Николов поясни, че източникът е анонимен, а информацията е пусната в пощенските кутии на депутатите от антикорупционната комисия, което значи, че го е направил човек, който явно има достъп в сградата на парламента. Колкото до авторството му - депутатът не изключва той да е писан от бивши служители на Кушлев. Макар и анонимен, по сигнала ще бъде образувана преписка и от професора ще бъдат искани обяснения. Ще се иска и информация за възнагражденията, които са получили роднините му от датата на назначаването им досега.
Според анонимката Кушлев е назначил в комисията осем свои роднини и близки. Там си вадели хляба трима племенници на съпругата му - Бойка Първанова, Деян Иванов и Георги Видров. Първата е шеф на дирекция, а другите двама са експерти. Вторият братовчед на жената на Кушлев - Георги Илиев, пък е главен секретар на комисията. Експертът Красимир Илков е разпознат като роднина на професора също по женска линия. Твърди се още, че началникът на политическия му кабинет Иво Минков му е племенник, а началникът на дирекцията на комисията в Бургас Павлин Иванов - че е негов кумец. Според данните в сигнала шефът на дирекция Материално-техническо обслужване Валентин Маринов е член на управителния съвет на Царски ловен клуб, чийто председател е Кушлев. Подобно на него обаче Маринов не е обявил участието си в сдружението.
Случайно или не, Стоян Кушлев и хората от ръководената от него комисия не дойдоха на заседанието на парламентарната антикорупционна комисия в четвъртък (25 ноември). Основната точка в дневния ред предвиждаше гостуване на всичките й петима членове. Заседанието обещаваше да е изключително интересно, тъй като целта беше Кушлев и колегите му да бъдат изслушани по темата за очакваните ползи от приемането на новия закон.
Веднага след като Параграф 22 узна, че изслушването няма да се проведе, се свързахме със секретаря на парламентарната антикорупционна комисия, който обясни лаконично отпадането на тази точка от дневния ред: Те просто не дойдоха. Свързахме се и с пресаташето на Комисията Кушлев Десислава Михайлова, която поясни, че е изпратено писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. В него е обяснено, че поради неотложни ангажименти хората на Кушлев нямат възможност да присъстват в целия си състав, както са искали депутатите от антикорупционната комисия.
Дали специалистът по оцеляване Стоян Кушлев е изправен пред поредно изпитание, предстои да узнаем. Последното голямо препятствие, което той прескочи, е преназначаването му от премиера Бойко Борисов преди четири месеца. Премиерът не обясни защо реши да връчи втори петгодишен мандат на професора. А трябваше, тъй като година по-рано управляващите на практика го бламираха, отказвайки да приемат годишния му отчетен доклад. Упреците към него бяха тежки - че ведомството му харчи милиони, без да печели средства за бюджета.
Интересно е какъв ще е следващият ход на премиера Бойко Борисов. Повече от странно е, че той и дясната му ръка Цветан Цветанов продължават да не изказват каквото и да било мнение по проекта за нов закон за отнемане на необяснимите богатства. Това означава, че е възможно всичко: както да подкрепят мълчаливо и дискретно приемането на най-силния си законотворчески акт, така и да се отметнат от него в последния момент. Загадка е и кое ще им свърши по-добра работа - да подкрепят Кушлев, да поискат оставката му или да докарат проверката на антикорупционната комисия до дело за конфликт на интереси във Върховния административен съд със същата цел - предсрочно освобождаване?
Професорът впрочем никога не губи кураж. Веднага след като бе назначен за втори мандат, призна, че казал на Борисов: Нося оставката си в джоба. Преди два месеца пък отсече, че организираната престъпност няма никакъв шанс и държавата ще наложи своята воля. Цитира и думите на големия италиански съдия антимафиот Джовани Фалконе: Мафията е човешко дело и както всяко човешко дело има свое начало. Но ще има и своя край. След което обяви: Справедливостта възтържествува. Подобна реторика несъмнено отива на поста му, но резултатите зависят не толкова от него, колкото от волята на управляващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във