Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев - на прокурор!

Фамозният шеф на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, Стоян Кушлев е пред сблъсък с прокуратурата. Парламентарната Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси, която от няколко месеца безуспешно опитва да се срещне с него, има вече твърдо решение да сезира държавното обвинение за негови нарушения, съобщи за Параграф 22 в четвъртък (24 март) председателят на комисията Валентин Николов. Депутатите изчакват само проверките на Министерския съвет, на НАП и на Сметната палата. Резултатите от тях ще бъдат добавени към официалната справка от Висшата атестационна комисия (ВАК) към МС, която удостовери, че в електронната й система няма данни да му е присъждана научната титла професор, с която той се кичи. Преди десет дни тръгна и делото за конфликт на интереси срещу него във Върховния административен съд. Междувременно Кушлев е в дълъг отпуск по болест и според някои източници се опитва да си издейства инвалидност в ТЕЛК.
Коментирахме с колегите на предишното заседание и решихме да изчакаме проверката на НАП и одита на Сметната палата, който вече започна. Първоначалното ни намерение беше да изпратим незабавно на прокуратурата резултата от проверката на ВАК, но после се обединихме, че трябва да окомплектоваме всичко, вместо да пращаме материалите на парче, поясни Валентин Николов.
Явно примката около потъналия вдън земя вечен номенклатурчик се затяга. Изглежда обаче сред управляващите и в съдебната власт има хора, които го пазят. Образуваното по доклад на парламентарната антикорупционна комисия дело за конфликт на интереси тръгна със странното указание на съда депутатите и прокуратурата да съберат доказателства за наличие на родство на Кушлев и жена му с осем служители на комисията. Задачата обаче би трябвало да бъде възложена не на тях, а на вещи лица. В същото първо заседание пък адвокатът му поиска парламентарната комисия изобщо да не бъде допусната като страна по делото, тъй като Народното събрание не й е определило такива функции. Съдът отказа.
Министерският съвет, чийто инспекторат прави проверка по същите материали, пък мълчи подозрително какви са резултатите и защо проверката не е приключила още. А Параграф 22 изпрати въпросите си по този повод на главния секретар на кабинета Росен Желязков, но вече две седмици няма отговор.
Това мълчание е обяснимо - Борисов е приклещен от обстоятелствата, след като без обяснение дари Кушлев с втори 5-годишен мандат, а сега от него искат - ни повече, ни по-малко, да уволни мнимия професор. Това безалтернативно предложение на парламентарната комисия е подкрепено с факти и доказателства, които явно не оставят много възможности за шикалкавене.
Премиерът мълчи, но министърът на правосъдието Маргарита Попова отсече преди дни, че изобщо не може да си представи как хора като Кушлев ще прилагат почти готовия за внасяне в Министерския съвет проект на закон за отнемане на необяснимите богатства. И даде да се разбере, че трябва да си върви не само той, а да бъде подменен съставът на цялата му комисия.
Депутатите от парламентарната комисия Антимафия тези дни са изпратили писмо до инспектората на Министерския съвет, в което питат какво става с проверката. И не губят надежда да се срещнат с Кушлев. Чакаме вече два месеца и нямаме никакви данни. Стоим в неведение и не знаем какво да мислим. Не е наша работа да доказваме роднинство. А що се отнася до недекларираното от Кушлев участие в две граждански сдружения, проверката трае три минути, тъй като сме приложили съдебни удостоверения от съответните регистри. Нарушенията му са многобройни, но дори само това е достатъчно, за да се прости с поста си. Съдът не ми вдъхва доверие, но дори и без това дело по специалния закон, уреждащ дейността на комисията Кушлев, министър-председателят е длъжен да го уволни. Ще продължаваме да дебнем Кушлев, но не вярвам да си прекъсне отпуска, за да го хванем. Информацията, че прави постъпки пред ТЕЛК, ми я предостави подчинен на Кушлев, но не мога да му кажа името, защото моментално ще го уволни. Представяте ли си новият закон да се прилага от такива хора?! Ще стигнем докрай и ще създадем работа на прокуратурата, добави пред Параграф 22 Валентин Николов.
Не е зле междувременно да се обърне специално внимание на серията болнични листове, зад които лъжепрофесорът се крие. Защото всеки от тях трупа нови загуби за държавния бюджет. Според сигнал на бившия служител в комисията Кушлев Свилен Харизанов професорът прибира общо към 9000 лв. месечно, а само за фалшивата си титла е взел досега към 60 000 лв. във вид на добавка, която сам си определил. Останалите членове на комисията взимали по 7000 лв. на месец, а протежетата на Кушлев в администрацията на комисията се радват на месечен приход от 3000 лева.
В същия сигнал Харизанов твърди и други неща, който плачат за прокуратурата. Кушлев отказал да запорира 20-ина луксозни автомобила на акционерното дружество Спартак секюрити, контролирано от задържания по делото Наглите Антон Петров-Хамстера. Харизанов осведоми депутатите, че комисията трябвало да запорира общо над 1000 автомобила на специални паркинги, но возилата все още се ползват от собствениците си, въпреки че се водят под запор. Бившият служител в комисията съобщи още, че от 20 000 постъпили сигнали едва 490 са обработени. За конкурси въобще не можем да говорим - познанства и шуробаджанащина. Целият състав в София са близки роднини и познати на директора!, твърди Харизанов.
Дали пък от всички тези данни прокуратурата ще намери нещо, което да вкара в наказателния съд?! С оглед мълчанието на премиера, кой знае...

Facebook logo
Бъдете с нас и във