Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев нагази още трима

Известният пловдивски чейнджаджия Енчо Енчев, който преди няколко години премести бизнеса си на Черноморието, е на път да се раздели с имущество за 845 508 лева. След като на..... присъдата му за данъчна измама влезе в сила, Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, съобщи, че е завела дело в Пловдивския окръжен съд за отнемане в полза на държавата на негова собственост.
За по-малко от година експертите на Кушлев са установили, че за периода от 1990 до 2008 г. Енчо Енчев е реализирал приходи в размер на 2 261.17 минимални работни заплати за страната, а е похарчил близо три пъти повече - 6 041.14 минимални работни заплати. Наложен е запор върху всичките му имоти и коли, както и върху сметките му в четири банки. В иска си комисията настоява да бъде отнета в полза на държавата половината идеална част от недвижим имот в Пловдив заедно с построената върху него къща близнак с площ от 128 кв. метра. Останалата част от сградата е собственост на майка му Гълъбица. От Енчев ще бъдат отнети още гараж, лек автомобил Опел Вектра, както и левовата равностойност от продажбата на 6 апартамента в Пловдив и на пет леки автомобила. Бизнесменът е побързал да се освободи от Мерцедес SLK и Алфа Ромео, както и от други марки коли. В иска е включена и сумата от 110 500 лева, която е предоставил като заем на трети лица, както и дружествени дялове от капитала на Интерр груп в размер на 2500 лева. Справка в системата ДАКСИ показва, че фирмата е регистрирана в Приморско с предмет на дейност търговия на дребно с хранителни продукти и тютюневи изделия. Той притежава 50% от капитала й.
На негово име се води и ЕТ Елит - Енчо Енчев, вписана в регистъра на обменните бюра у нас. Тя вече не извършва дейност. Енчев имаше чейнджбюра в Пловдив, но преди няколко години лицензът му за сарафска дейност на територията на града беше отнет и той се изнесе на морето. Тогава откри шест бюра за обмяна на валута в Приморско и Китен, а името му често се появяваше в пресата във връзка с измами на българи и чужденци.
Освен че е съден за данъчна измама, през 2005 и 2007 г. Енчо Енчев е разследван за източване на ДДС. Предварителното производство обаче е прекратено заради липсата на достатъчно доказателства. Сега експертите на Кушлев ще трябва да докажат в съда, че имуществото на 37-годишния Енчо Енчев не е придобито с позволени от закона средства и затова трябва да бъде конфискувано в полза на държавата.
Комисията Кушлев заведе дело за отнемане на имущество и срещу пловдивчанина Благовест Субашев, като искът е за 689 111 лева. Производството за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу него е образувано през юли 2008 година. Комисията установи, че Субашев и семейството му за периода 1986 - 2008 г. са реализирали общо приходи в размер на 1 655.25 минимални работни заплати за страната, а са извършили разходи в размер на 5 543.24 минимални работни заплати. Това е дало основание на Кушлев да се прицели в 4 апартамента на Благовест в Пловдив с обща площ от 303.71 кв. м; гараж в Пловдив; 2 поземлени имота с обща площ 5 дка; лек автомобил марка Мерцедес; 100 дружествени дяла от капитала на търговско дружество. В мотивираното искане на КУИППД до съда са включени и сумите от продажбите на 7 леки автомобила и 3 недвижими имота.
Недялко Стефанов от Правец също е на път да се раздели с 379 694 лв. след решение на КУИППД за образуване на производство и внесен иск в съда. Производството е от март 2007 година. Комисията е установила, че за периода 1985 - 2008 г. Стефанов е реализирал приходи в размер на 2476 минимални работни заплати за страната, а е извършил разходи за придобиване на движимо и недвижимо имущество, за издръжка на членове на домакинство, за платен патентен данък за годините 2001-2007, за погасяване на кредити от банкови институции в размер на 4216 минимални работни заплати.
В искането си комисията е посочила 2 апартамента в Правец, 3 ливади с обща площ 2.5 дка, 2 ниви с обща площ 9.5 дка, пасище с площ 1 дка, трайни насаждения 2 дка, дружествени дялове от капитала на две търговски дружества, сумата от 34 979 лв. (кредит на трети лица), суми от продажби на 8 леки коли, суми от продажби на 8 недвижими имота...

Facebook logo
Бъдете с нас и във