Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КУШЛЕВ ОТДАВНА Е ТУК! И... ИМА ЗАЩО

В бр. 1 от 7 януари 2006 г. под заглавието Издирва се Комисията за престъпното имущество, в. БАНКЕРЪ публикува голямо и добре илюстрирано важно съобщение. Казано накратко и на чист български език, в него става дума за следното:
Девет месеца след обнародването на Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, в бр. 19 на Държавен вестник от 1 март 2005 г. малцина представители на българския политически и бизнес елит бяха запознати, че върховният орган по конфискацията се казва Комисия по установяването на имуществото, придобито от престъпна дейност и че неин председател е проф. Стоян Кушлев. Още по-малко обаче се оказаха онези участници в импровизираната анкета на БАНКЕРЪ, които знаеха, че членовете на комисията получават редовно заплатите си, но не работят, тъй като си нямат покрив над главата....
И още нещо заслужава внимание от януарското важно съобщение: Опитите на репортер на в. БАНКЕРЪ да се свърже с председателя на комисията Стоян Кушлев удариха на камък. На посочения в съдебната регистрация на ведомството телефон за контакти (комисията е самостоятелно юридическо лице) отговаряше оператор, който информираше, че временно няма достъп до този номер. По същия начин отговаряше и мобилният телефон на Стоян Кушлев. От секретариата на Комисията за борба с корупцията към Народното събрание споделиха, че срещат същите трудности с връчването на поканата за изслушване на бездействащите конфискатори.
Край на цитата и... Ура! Ура! Ура! Защото проф. Кушлев и членовете на подопечната му комисия така се намериха след публикацията в БАНКЕРЪ, че... са на път да влязат в учебниците по финанси и счетоводство.
В сряда (18 октомври) председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров отчете дейността на палатата за 2005 г. и реши да обясни на медиите каква е разликата между законосъобразното и целесъобразното изразходване на бюджетни средства. За целта той си послужи с конкретен пример:
Председателят на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (проф. Стоян Кушлев - бел. ред.), получава 7000 лева месечна заплата, а членовете на комисията - по няколко хиляди лева. Така определената огромна заплата не е в нарушение на закона, но не е единственото прекомерно възнаграждение, което ръководители на държавни ведомства са си определяли, обясни проф. Валери Димитров.
Дай, Боже, всекиму!, въздъхнаха репортерите с искрената надежда, че и те могат да станат жертва на подобна сбъдната мечта: с три-четири заплати да си купят чисто нова кола. При това - без да са свършили никаква работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във