Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев погна Шашмата за 1 млн. лева

Поредният клиент на комисията Кушлев е известният в Казанлък като Митьо Шашмата лихварин Димитър Стоянов Георгиев. Делото за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност в полза на държавата, е заведено в началото на годината и вече влезе в Старозагорския окръжен съд.
След проверката на комисията, приключила през януари, тя е на мнение, че Шашмата трябва да се раздели с 12 имота, с 4 автомобила и с пари от продажба на недвижим и движими имоти. Те са оценени на обща стойност 1 058 729,70 лв. и няма данни да са придобити от законна дейност на Димитър Георгиев. За шашмите на Георгиев пред съда ще отговарят още петима негови близки.
Лихваринът с красноречиво прозвище Шашмата има пребогата биография. През 2001 г. името му беше свързано с осем наказателни взривявания на автомобили в Казанлък. Любопитното е, че потърпевши бяха предимно местни автокрадци и хора от т.нар. група на плейбойците, също известна в подземието на Стара Загора.
Сред гърмяните за сплашване беше и Росен Драгнев, който през февруари тази година влезе в ареста по обвинение за организиране на голяма мрежа за източване на ДДС, впоследствие освободен срещу парична гаранция. Ауди-то на Драгнев беше взривено пред бензиностанция в Казанлък. Според свидетелските показания извършителят на престъплението отговарял на описанието на Шашмата. Това даде основание на разследващите взрива да претърсят дома на Георгиев, където намериха 5 кг взривни вещества и незаконно притежаван пистолет. Въпреки подозренията, свидетелските показания и находките в къщата на Шашмата той се размина с глоба от 1000 лева. Само година преди това Димитър Георгиев изтърпя дългогодишно наказание в Старозагорския затвор за кражба на платина от търговско дружество в града.
За никого в Казанлък не е тайна, че парите на Шашмата идват от лихварство, но никой не желае да го коментира, за да не си навлече беля на главата. Досущ като герой на Молиер той живее като единак, между тефтерите с имената на длъжниците си.
За някои от големите му къщи в центъра на Казанлък се знае, че са придобити при неясни обстоятелства, най-често след като е завлякъл жените, с които е живял. Къщата в близост до Съдебната палата в града пък е предмет на висящо дело срещу Шашмата. Той дал пари назаем на собствениците на имота, като ги накарал да оформят сделката с нотариален акт за жилището. Длъжниците не успели да върнат парите и така Димитър Георгиев се сдобил с атрактивен имот. Съдът обявил нотариалния акт за нищожен, но Шашмата вече бил продал къщата на казанлъчанка, която обаче живее в Германия и изобщо не е подозирала за утежненията върху покупката си.
Много спорно е и придобиването на къщата срещу читалище Искра. Тя била собственост на известна казанлъшка фамилия. При развода на семейството свекървата я прехвърля на снаха си Пепа Златева. Оказва се, че след това ощастливената снахичка заживява с Шашмата на съпружески начала. Впоследствие обаче той измъкнал къщата изпод носа й, твърди мълвата. Пепа също фигурира в списъка на свидетелите на Кушлев по въпросното дело, но и тя живее в чужбина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във