Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев посегна към имоти за над 3 млн. лева

Луксозни имоти и коли, пари в банкови сметки и дялове в дружества за над 3.3 млн. лв. трябва да бъдат отнети в полза на държавата в Пловдивско, настоява Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. В съда са внесени осем искания. До дни се очаква магистратите да се произнесат по делото за конфискация на фамилния хотел на Ванко 1, оценен на 832 000 лева. Лично срещу рапъра се води още едно дело за незаконно придобито имущество за близо 100 хил. лева.
Срещу пловдивчанката Ирина Стефанова (която има влязла в сила присъда за митнически нарушения) пък е внесен иск за 401 275 лева. При проверка инспекторите на проф. Стоян Кушлев установили, че от декември 1995 г. до ноември 2007 г. въпросната дама е реализирала приходи в размер на 1830 минимални работни заплати, а разходите й били за сумата на 3986 заплати. Това разминаване е дало основание комисията да настоява да й бъдат отнети 1.5 дка дворно място в Пловдив, апартамент от 106 кв.м., склад, гараж, 70 000 лв. от продажбата на недвижим имот, пари по банкови сметки, както и сумата от прехвърлянето на 500 дяла от капитала на търговско дружество.
В Пловдивския окръжен съд е заведено дело за отнемане на имущество с обща стойност 268 709 лв. и срещу Живко Жеков, признат за виновен в документни престъпления. Според събраните данни е установено, че от 1987 г. до 2007 г., той и неговото семейство са реализирали общо приходи в размер на 483 минимални работни заплати, а са направили разходи в размер на 2005 минимални работни заплати. Заради драстичното разминаване комисията иска от Жеков да бъдат отнети в полза на държавата два апартамента в Пловдив, два автомобила, както и суми, налични по банкови сметки.
Има внесен иск за запор на имоти за 630 хил. лв. и срещу бившата седмица Атанас Кантарев. Неговото име нашумя преди няколко години, когато напусна силовата групировка и беше обявен за национално издирване, защото устрои престрелка срещу автомобил на бившите си шефове.
На мушката на Кушлев са още двама VIPосъдени от Пловдив - месарският бос изнасилвач с 15 г. присъда Красимир Къртев и Петър Марваков от аферата с кокаина и картофеното пюре Лунна светлина.
Искът срещу Къртев е за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност близо 154 000 лева. Става въпрос за парцел и за четири постройки в село Радиново, на джип Нисан, който се води на съпругата на Красимир Къртев, и 3550 лв., една част от които, според официални договори, е получил от продажби на два автомобила, а другата част е от продажбата на дяловете му в семейната колбасарска фабрика .
Комисията иска от осъдения на една година и девет месеца затвор Петър Марваков да бъдат конфискувани 70 дяла от капитала на ЕООД Пълдин Къмпани на стойност 170 000 лв., шест терена и постройки в с. Брестовица, 70 дяла от капитала на ООД Помфрит-къмпанина обща стойност 3500 лв., недвижимо имущество от Пълдин Къмпани, лек автомобил и осем товарни автомобила. Комисията Кушлев не предявява претенции към апартамента в Пловдив, в който живее семейство Марвакови.

Facebook logo
Бъдете с нас и във