Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев преджобва и Поморийския

Мозъкът на престъпната групировка за разпространение на наркотици и дясна ръка на Митьо Очите - Янко Гюров, известен и като Поморийския, застана пред състав на Бургаския съд в четвъртък (5 февруари). Юристите от комисията Кушлев поискаха да бъде отнето в полза на държавата имущество на Гюров на стойност 175 900 лева.
В иска са включени офис от 64.47 кв. м, изграден на две нива в ККСлънчев бряг, 35 дружествени дяла, притежавани от Гюров заради участието му във фирма Дъчстрой - за търговия на едро с дървен материал, материали за строителство и санитарно оборудване, в която е съдружник заедно с приятелката си Маргарита, и още 12 500 лв. - сума от продажбата на 1250 дяла от другата му фирма Зеленика.
Експертите от комисията Кушлев твърдят, че за всички тези активи Гюров няма законен източник на средства. Самият той пък твърди, че може да оправдае произхода на средства, с които са придобити. Ако в съда се констатира разминаване в легалните му приходи, имуществото на Помориеца ще бъде отнето в полза на държавата.
В момента всички обекти, включени в описа на комисията Кушлев, са под запор. Възбраната е направена месец и половина след като Гюров, Митьо Очите и подчинените им се признаха за виновни за участие в организирана въоръжена структура за разпространение на наркотици. Така де факто през февруари миналата година те станаха първите осъдени наркобосове в страната, признали си доброволно за престъпленията. Янко Гюров получи от Бургаския окръжен съд наказание от четири години и четири месеца затвор, с два месеца по-малко, отколкото ортакът му Димитър Желязков. За него пък Комисията Кушлев внесе в БОС мотивирано искане за отнемане на имущество за близо 2.4 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във