Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КУШЛЕВ РОВИ В КЕСИЯТА НА МИТЬО ОЧИТЕ

Малко пари в брой и много имоти като притежание. Това е посочено в мотивираното искане на печалноизвестната комисия Кушлев до Бургаския окръжен съд (БОС), с което е образувано дело срещу лишения от свобода несебърски наркобос Димитър Желязков - Очите.
Ходенето по мъките на Митьо Очите явно няма да приключи в рамките на сравнително краткото му пребиваване му в зандана. Горчива ще е ориста му, тъй като той ще трябва да отговаря и по обвинение за притежание на имущество, придобито от престъпна дейност. Делото срещу него е насрочено за 3 ноември (понеделник). Засега няма индикации, че процесът ще бъде отложен и се очаква той да стартира при повишен обществен интерес и безпрецедентни мерки за сигурност.
Общата стойност на имуществото на Митьо Очите, което комисията Кушлев настоява да бъде отнето, е 2 357 883 лева. От тях обаче едва 5161.31 лв. са от банкови сметки, открити в различни банки в страната на името на Димитър Желязков. Веднага след като несебърският наркобос и хората му бяха арестувани при спецакция на бургаската полиция в началото на април 2007 г., следствието поиска да бъдат отворени сметките му. Тогава бе оповестено официално, че става въпрос за отварянето на 25 банкови сметки, които се водят на името на Желязков в различни банкови клонове. Според документите, които се очаква да бъдат представени в Бургаския окръжен съд на 3 ноември, обаче става ясно, че в една от банковите сметки са открити само 50 лв. в наличност, в друга - 75 лева. В трета сметка е открита най-голямата сума - тя е в размер на 5046.31 лева.
Другите пари в брой, които от Комисията Кушлев настояват да бъдат отнети в полза на държавата, са левовите равностойности на дяловото му участие в две търговски дружества - Прогрес 2003, на която той е едноличен собственик, и от Агро стил ООД, в която Очите е равностоен съдружник заедно с Николай Попов - Чайника. Той също попадна преди време под ударите на Комисията Кушлев.
В искането, отправено от Комисията Кушлев до Бургаския съд се настоява Желязков да заплати още 2500 лв., придобити от продажбата на дяловете му във фирмите Инвест петролиум, в което е бил съдружник заедно с друго известно лице от ъндърграунда по Южното Черноморие - Марин Куцаров - Куцара. Името на Куцара нашумя преди година, когато го съдеха за рекет над амбулантни търговци в комплекс Слънчев бряг. Тогава в съдебната зала рекетираните обявиха, че Куцара е събирал вноските им от името на Димитър Желязков - Митьо Очите. Отчитането на лептата ставало всекидневно в едно от кафенетата в центъра на Слънчев бряг. В момента срещу Куцара също върви дело за отнемане на имуществото му, придобито чрез престъпна дейност. Процесът обаче се води в Сливенския окръжен съд.
Според документите на Комисията Кушлев Очите дължи на държавата и още 300 лв. - за толкова по документи той е продал колата си Пежо 605.
Сумата от 2 357 883 лева, за които претендира Комисията Кушлев, е формирана основно от стойността на недвижими имоти, притежавани от несебърския бос. Сред тях са известната вила на Очите в Сунгурларе заедно с дворно място, апартамент, складови площи и помещения, магазин в Несебър, както и парцели в Ахелой, Равда и местността Оникилика край Бургас. Комисията претендира още да бъде отнето и отстъпеното право на строеж върху държавна земя в Несебър, придобито от Желязков през 1995 година.
Проверката на имущественото състояние на Димитър Желязков - Очите започна още след ареста му на 2 април 2007 година. Преди това на няколко пъти той бе проверяван от данъчните. Мотивираното искане на Комисията Кушлев за установяване на имуществото, придобито по престъпен начин включва и имоти, вписани на името на двете дъщери на несебърлията от съпругата му Тянка.
По време на съдебното разследване юристите на Комисията Кушлев трябваше да представят доказателства, че претендираните имоти са придобити по престъпен начин. Очаква се също на 3 ноември защитата на Желязков да извади документи, с които да докаже легалния им произход.
За първи път 36-годишният несебърлия Митьо Очите се е доверил на адвокат от бургаската колегия. По наказателните дела досега винаги го представляваше топадвокатът Илиян Василев. Какво е наложило смяната на Василев, засега е тайна…

Facebook logo
Бъдете с нас и във