Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев с рекорден иск

Комисията Кушлев внесе в Русенския окръжен съд най-големия си иск до момента за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност.
Става дума за собственост на бившия общински съветник и предприемач от Русе Виктор Епщайн и е с обща стойност 61 848 397 лева. Това съобщи в сряда (23 февруари) на официалния си сайт Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (КУИППД).
В резултат на извършената проверка комисията образува съответното производство през юли 2009 г., след което бяха наложени и обезпечителни мерки върху имуществото на Епщайн и на неговата съпруга.
От събраните данни се вижда, че за проверявания период те като физически лица са направили разходи за придобиване на недвижими имоти, на движимо имущество, за издръжка на семейството, за пътувания в чужбина, дялове в търговски дружества, разходи за откриване на депозити, платени данъци, глоби и други разходи - общо в размер на 82 229 (МРЗ) минимални работни заплати.
Размерът на доходите, които Виктор Епщайн е реализирал от дейността си (като ЕТ, от трудови правоотношения и от общинския съвет) и на неговата съпруга (от дейността й като ЕТ и от трудови правоотношения) са общо в размер на 169 минимални заплати. В изготвения икономически анализ комисията констатира, че превишаването на разходите над доходите е в размер на 82 060 минимални работни заплати. Основавайки се на събраните доказателства, КУИППД внесе иск в съда за завеждане на дело за отнемане в полза на държавата на три апартамента в София (в кв. Лозенец), три апартамента, къщи и снек бар в Русе, десет магазина в крайдунавския град, мандра в село Семерджиево, мандра и дворно място в гр. Ветово, множество поземлени имоти, шест леки автомобила с марки БМВ, Шевролет и Мерцедес, а също сумата от продажбата на 32 други автомобила. Комисията иска също държавата да прибере 33 531 664 лв., получени от продажбата на жилищни сгради, магазини, апартаменти и стопанска сграда, както и да бъдат запорирани парични суми по 89 броя депозитни сметки в банки (в размер на 1 913 954 евро), авансово теглени лихви по депозити и т.н.
Криминалната биография на Епщайн е богата. През декември 2009 г. Русенският окръжен съд призна за виновни него и още двама бивши общински съветници за изнудване чрез злоупотреба със служебното им положение като членове на общинския съвет и за приемане на подкуп от 30 000 лева. Тримата - Тодор Тодоров, Николай Станчев и Виктор Епщайн, бяха осъдени на по две години затвор с изпитателен срок от четири години и на по 10 000 лева глоба за това, че са изнудвали строителен предприемач с обещание да подкрепят в общинския съвет искането му за строително разрешение. А в момента Виктор Епщайн лежи в затвора с двегодишна присъда, но за пътнотранспортно произшествие, при което са загинали двама души.
Сега всички построени от предприемача имоти са блокирани и хората, които са си платили за апартаментите, нито могат да си върнат парите, нито да се нанесат в жилищата си. Делото за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност, срещу Епщайн ще се води в Русенския окръжен съд.
Според проф. Кушлев след Епщайн се чакат и други интересни случаи. Той не отрече, че може да има искове към Алексей Петров, бившия съветник в ДАНС, който бе арестуван на 10 февруари в рамките на операция Октопод

Facebook logo
Бъдете с нас и във