Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев се разигра в разгара на лятото

Хората на проф. Кушлев се активираха в сезона на почивките. В Благоевградско те си заплюха трима клиенти, на които ще дръпнат имоти и пари.
Благоевградчани вече могат да се насладят на гледката на два лъскави мерцедеса, които са паркирани чинно в двора на полицейското управление в града. Това са личните автомобили на двама от най-видните бандити в региона - небезизвестните Васил Горчев - Кьоравия и осъдения във Франция сводник Мартин Стефчов, по-популярен с прозвищата си Марто Дебелия, или Министъра на Любовта.
Докато колата на Дебелия бе отнета в полза на държавата, малко след като стана известно, че е осъден в страната на любовта, Мерцедес-ът на Кьоравия се приземи в полицейския двор след упорито издирване от страна на комисията Кушлев. Полицията обяви преди два месеца колата за общодържавно издирване, след като вдовицата на Кьоравия - Таня Горчева, каза, че автомобилът е изчезнал.
Според благоевградските ченгета мерцедесът бил докаран в двора на полицията от автомонтьор с омаслен гащеризон, при когото Върбанова укрила возилото, оценено на 63 000 лева.
До ареста на колата се стигна, след като Комисията Кушлев внесе иск за отнемане в полза на държавата на имуществото на Васил Горчев - Кьоравия, оценено на над 700 000 лева. В иска са включени семейните вили в черноморския курорт Св. Влас и в почивен комплекс Рая в кюстендилското с. Жиленци, земя в местността Предел, както и 56 000 евро в сметките на вдовицата на подземния бос - Таня Върбанова и щерка й.
В момента делото срещу Върбанова се гледа в Бургаския окръжен съд, тъй като семейството има имоти в Несебър, а Кьоравия и фирмите му били регистрирани там.
Докато полицията паркираше колата на Кьоравия до другия отнет в полза на държавата Мерцедес - на осъдения във Франция сводник Мартин Стефчов-Марто Дебелия, КУИППД внесе в благоевградския съд още един иск за отнемане имуществото на друга позната на мнозина фигура от крими контингента от Пиринско - Спас Ляпчев. То е оценено на 950 000 лева. Сводникът от с. Катунци вече има влязла в сила условна присъда за склоняване към проституция. Той се раздели с хотела си в с. Катунци заедно с четири парцела с площ 4.150 дка. Тези имоти бяха запорирани преди три години, но се изчакваше осъдителната присъда срещу Ляпчев, която е задължително условие, за да може комисията да задейства конфискацията, уточниха благоевградски юристи.
В последните дни клиентите на КУИППД в Благоевградския регион се увеличиха с още един. Сред избраниците на професор Кушлев са и сем. Петрови, собственици на благоевградската фирма Лидия Петрова -Гранд ауто, прочула се с честите си митнически нарушения.
Съпругът на Лидия, Васил Петров - Бахамата, бе осъден за пласиране на фалшиви банкноти. Семейство Петрови притежава апартамент в с. Черниче, община Симитли, Мерцедес и Фолксваген Голф, пункт за диагностика на коли, магазин за авточасти с офис, склад и дялове от девет поземлени имота в Благоевград, Рилци, гр. Сандански, Струмяни и с. Черниче на обща стойност 358 500 лева. Иначе 39-годишният милионер Васил Бахамата е от Дупница, където в квартал Ценеви ливади все още живеят родителите му. Доскоро и той живееше в къщата на семейството, строена по соцвремената, но от пет години новобогаташът и жена му са жители на Благоевград, където се ширят в къща почти в идеалния център на областния град на ъгъла между улиците 14-и полк и Акациите.
Бахамата е известен в Югозападна България най - вече с приятелството си с прочутите дупнишки барети Пламен Галев и Ангел Христов. Дружбата им датира от 20-на години, когато дори стават и кумова рода. Бахамата е кум на Ангел Христов - Геле и съпругата му.
В Дупница родителите му стопанисват магазин за хранителни стоки, а самият Васко Бахамата е съдружник в нощен клуб Плейбой в Благоевград. Според дупничаните Бахамата е един от най-състоятелните тукашни бизнесмени, който поддържа жизнен стандарт, почти равен с този на братя Галеви. Съпругата му Милена се движи с джип Мерцедес G-класа като на Пламен Галев. Двамата не крият приятелските си връзки и бизнес връзките си с Галеви, а пък гардовете на ексбаретите почти всяка вечер отморяват в благоевградския клуб Плейбой.
Хората на проф. Кушлев имаха доста работа и във Великотърновско. Във вторник (14 юли) Окръжният съд във Велико Търново уважи искането на комисията и отне имотите на Марин Маринов от Присово, осъден за отвличане и сводничество. Мъжът вече е осъден за това, че отвличал млади жени и ги принуждавал да проституират на стопанисвания от него ТИР паркинг край Велико Търново.
След осъждането му комисията Кушлев образува срещу него производство за установяване размера на имуществото му. Проверката доказала, че за периода от 1990 до 2007 г. разходите на Марин Маринов превишават в пъти получените по законен път и декларирани приходи.
Отнетото от съда имущество на сводника включва: една втора идеална част от нива с площ 1 850 кв. м в местността „Дълга лъка край Велико Търново, в която са изградени питейно заведение, паркинг за тирове, магазин от 20 кв. м, сервиз за ремонт и балансиране на гуми. Освен този имот Маринов остава и без двата си леки автомобила „Мерцедес, като и без получените от продажбата на трети 250 лева. Отнемат му се и 25 дружествени дяла от капитала на „Доверително управление ООД. Марин Маринов е осъден и да заплати на комисията Кушлев направените разноски по делото в размер на 1860 лв.
Освен Марин клиент на Комисията за установяване на имущество придобито по престъпен начин е и баща му Янко. През ноември 2006 г. той беше осъден от Окръжния съд във Велико Търново за същото престъпление - склоняване към проституция на 18-годишно момиче на семейния ТИР паркинг. Сред отнетотото от бащата имущество също имаше два леки автомобила, както и семейна къща в село Долна Липница. Общо отнетото от бащата и сина сводници движимо и недвижимо имущество е в размер на повече от 800 хил. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във