Параграф22 Weekly

§22 Анализи

КУШЛЕВ ВИДЯ ЛУННА СВЕТЛИНА И НАТИСНА ОСЪДЕН ПО АФЕРАТА

Много бавната и сякаш все още късичка ръка на комисията Кушлев, макар и мудно, но се разшава. Тази седмица тя най-сетне застигна пловдивския бизнесмен Петър Марваков, чието име допреди пет години малцина у нас познаваха.
Името му гръмна, след като беше задържан заради участие в престъпна група, опитала да вкара в България голямо количество кокаин, примесен с картофено пюре. От август 2003 г., когато стана това, досега измина толкова време, колкото е необходимо за едно дете да порасне дотолкова, че вече да поназнайва буквите и да е на прага на подгответо. Също толкова време беше необходимо на държавата в лицето на комисията да излезе от ориенталския си унес и да се заеме с имотите на българина, който вече има и присъда във връзка със случая.
Като начало да припомним, че за участието си в разплитането на мащабната международна кокаинова афера, наречена от южноамериканските спецслужби с романтичното име Лунна светлина, нашите служби получиха похвала от американските и европейските си колеги.
А тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов не спря да тръби по медиите, че всъщност операцията, проведена в няколко държави от Латинска Америка и в Европа, е започнала след сигнал от България.
По всяка вероятност и самият Марваков вече е забравил как изглежда лунната светлина. По-важното е, че обвинителният акт срещу него беше внесен в съда чак на 3 декември 2004 година. А преди две години той бе осъден и прекара зад решетките година и девет месеца, след като се призна за виновен на процес, започнал с фалстарт и продължил до края на май 2006-а.
Две години след края на делото в България, по което нищожни присъди - общо 13.4 години затвор - получиха тарторът на групата македонецът Зоран Бояджийски и съратниците му Боян Тодоров - Охлюва, Георги Петров- Бързака и Петър Марваков, стана ясно, че Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, е внесла в Окръжния съд в Пловдив искане да се отнеме имущество, собственост на Марваков. Искът е на стойност 839 216 лева. Като обезпечителни мерки съдът е наложил запор върху негови имоти, автомобили и дялове във фирми.
От комисията съобщават, че производството е образувано през януари 2008 г. след направена проверка по получено уведомление от окръжния съд. Така и не се разбра обаче кога в комисията са получили уведомлението за присъдата и колко време са проверявали. По закон срокът е десет месеца и допуска още три, разбира се, в изключителни случаи.
В хода на проверката са разследвани доходите на бизнесмена от 1993 до 2007 година. Оказало се, че за този период той не е имал законни приходи, за да може да придобие имуществото, което притежава. Затова в иска на комисията се настоява да бъдат отнети в полза на държавата 70 дяла от капитала на ЕООД Пълдин Къмпани на стойност 170 000 лв., шест терена и постройки в с. Брестовица, 70 дяла от капитала на ООД Помфрит-къмпани на обща стойност 3500 лв., недвижимо имущество от Пълдин Къмпани, лек автомобил и 8 товарни автомобила.
Комисията Кушлев не предявява претенции към апартамента в Пловдив, в който живее семейство Марвакови. От фамилията засега отказват всякакъв коментар. Предстои делото да се гледа в Пловдивския окръжен съд.
Именно в една от неговите зали на 26 май 2006 г. бяха прочетени присъдите до делото Лунна светлина след споразумение с четиримата обвиняеми. За опит да бъде внесен в България близо 300 кг кокаин Зоран Бояджийски получи пет години затвор, Боян Тодоров - три години и девет месеца, Георги Петров - три години, и Петър Марваков - една година и девет месеца.
Още при първия опит да започне процесът, съдът върна делото на прокуратурата за доразследване заради констатирани 21 съществени процесуални нарушения, допуснати при предварителното производство, и други десет при изготвянето на обвинителния акт. Не беше описана конкретната дейност в престъпната група на всеки един от обвиняемите, не беше посочено точното количество наркотик, за което те ще трябва да отговарят, а обвинението срещу Мърваков не беше подписано от следовател - това са само част от нарушенията, с които съдът мотивира тогава решението си.
Всъщност първоначално беше съобщено, че групата се е опитала да внесе в България от Боливия малко над 3 т кокаин, премесен с 14 911 кг картофено пюре. По-късно се оказа, че наркотикът е точно 282.003 кг на стойност 423 004 500 лева. Разнищването на въпросната наркоафера е започнало през 2002 година.
От другата страна на барикадата са трафиканти от Боливия, Колумбия, Бразилия, България и Македония. Известно е, че операцията на територията на Латинска Америка бе проведена през юли и август 2003 г. съвместно от нашите спецполицаи и Американската служба за борба с наркотиците (ДЕА). В Европа са работили и тайните служби на Великобритания и Испания. За Иберийския полуостров е била предназначена друга пратка с течен кокаин, открит в контейнер с медицинска кал.
Нашият кокаин е бил в контейнер, примесен с 9800 кг картофено пюре на прах, пакетирано в чували по 20 кг със съответните етикети и маркировка. Получател на пратката е фирмата на Петър Марваков Пълдин Къмпани. Според плановете 3 т от пюрето е трябвало да пристигне в България с кораб от Чили, след което кокаинът да бъде извлечен по специален метод и транспортиран към Западна Европа. За целта латиноамериканските трафиканти регистрирали фирма в Боливия. Там произведеното в Аржентина пюре е било размесено с боливийски кокаин. Пратката е задържана на 3 август 2003 г. в Санта Крус.
В хода на Лунна светлина освен нашенците са арестувани още 22-ма боливийци, един бразилец и колумбиецът, ръководил мрежата. Делото в Боливия приключи за около година, тарторът беше осъден на 16 години затвор при максимално възможни по закон - 25 години, с две до четири години по-ниски са присъдите на останалите.
У нас, освен че се наложи прокуратурата да поправя грешките си, делото беше отлагано на няколко пъти заради неявяване на свидетели или искане за още експертизи. Процесът се гледаше при закрити врата, защото бяха разпитвани защитени свидетели, а при разследването са били използвани специални разузнавателни средства.
По това дело трябваше да даде показания и прословутият Веселин Найденов - Баницата, който бе приближен до Боян Тодоров-Охлюва, тъй като и двамата заедно се занимавали с трафик на дрога. Баничката беше осъден през 2004 г. от Пловдивския окръжен съд на 17 години затвор за разпространение на наркотици, но след като се разболя, успя да се покрие и да изчезне от страната. Баничката беше заловен едва през август 2007 г. в Румъния и сега излежава наказанието си.
Цялата афера, която дълго време бе топновина в световните медии, на наша почва обаче съвсем се обезсмисли, след като подсъдимите се споразумяха с прокуратурата, признаха се за виновни и в крайна сметка получиха смешни присъди. А напук на логиката на разследването и оперативната комбинация така и не се разбра, къде в България е трябвало да бъде извлечен кокаинът. Така че дори и да се докаже, че част от доходите на Марваков са придобити от престъпна дейност, пет години по-късно това едва ли ще ни донесе някакво удовлетворение...
Жана Маринска

(каре)
БОСЪТ ОТ ЛУННА СВЕТЛИНА ОТНЕСЕ 16 ГОДИНИ ЗАТВОР

За разлика от българските участници в грандиозната наркоафера, носеща поетичното название Лунна светлина , колумбийският ръководител на мрежата за трафик на дрога Фабио Марин, който беше арестуван през август 2003 г., вече четвърта година търка наровете в боливийски затвор в Поправителния център Санта Круз в гр. Палмасола.
Без много-много разтакаване, само в рамките на една година, съдът в Ла Пас успя да разгледа всички доказателства по случая и да осъди на 16 години затвор колумбиеца Фабио Марин, бос на престъпната мрежа за трафик на наркотици, разбита през 2003 година. Както е известно, тогава боливийската полиция залови над 5 т кокаин, предназначени за България и Испания.
Съдебният състав от петима съдии през 2004 г. единодушно призна колумбийския гражданин Фабио Марин Марин за виновен по повдигнатите срещу него обвинения - поръчителство на престъпления, трафик на контролирани вещества и престъпен заговор, наказуеми по чл.48 и чл.53 от Закона за коката и контролираните вещества на Боливия.
В рамките на същия процес бяха осъдени още двама обвинени по случая - Бенисио Фернандес Ибанес и Хосе Луис Варгас Пералта. Те получиха по четири години лишаване от свобода, след като бяха признати за виновни по обвинения в трафик на наркотици. Останалите арестувани в рамките на операция Лунна светлина бяха обявени за невинни и освободени от съдебна отговорност.
През 2004 г. чрез посолството си в Аржентина българските власти изпратиха молба до боливийските служби за предоставяне на информация във връзка с проведената операция. На 14 май същата година за Боливия отпътува специална българска комисия, съставена от служители на тогавашната национална служба Борба с организираната престъпност, следователи и наблюдаващия прокурор Димитър Панайотов. Те трябваше да вземат проби от картофеното пюре, иззето по време на Лунна светлина през 2003 г., и да окажат професионална помощ на боливийските си колеги. Екипът прекара една седмица в Боливия.
Според оперативните данни на Специалните сили за борба с наркотрафика в Боливия (FELCN), замесените в нелегалния трафик на наркотици са оперирали с парите си посредством 20 банкови сметки. Движението на финансовите средства на бандата, според информацията на FELCN, се е извършвало повече в чужбина, отколкото на територията на Боливия. Данните и банковите извлечения пък сочат, че няколко дни преди провеждането на операцията в Боливия е бил извършен трансфер на стойност 2 млн. долара. Движението на парите и трафикът на дрога са се осъществявали чрез компаниите Micecompsc Import Export Services, Export Erlan и BB Import Export SRL, която е извършвала нелегална дейност и е имала агенции в Бразилия, Сао Пауло, Маями и Панама.
България е един от маршрутите на наркотрафикантите, за трафик по море. По данни на FELCN разбитата мрежа е използвала три банки в САЩ, Колумбия и България, за да осъществи сделките си, както и четири банкови организации в Боливия.
Нашенският принос в наркоаферата според FELCN бил в смесването на коката с картофеното пюре, така че обучените кучета да не могат да открият наркотика. Според разследването, в България е идвал лаборант от Боливия, който е обучил българския наркоекип в нелегалната лаборатория в Пловдив как да отделя коката от примесите. Подобен трафик се подготвял най-малко една година и за да бъде осъществен, е била необходима много широка международна мрежа, в която освен лаборатории са били подготвяни и складове за продукцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във