Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев: Всички ми пречат!

С тежък удар се отчете тази седмица Комисията Кушлев, като блокира имущество, за което се предполага, че е придобито чрез престъпна дейност. Новината за налагането на обезпечителни мерки от съда върху всички банкови сметки и имоти, принадлежащи на шестимата подсъдими от групата на Октопода, съобщи в телевизионно интервю в четвъртък (13 май) лично председателят на специализирания орган Стоян Кушлев. Професорът се похвали, че е застопорил имущество на Алексей Петров и компания за общо 41 106 000 лева. И то само за три месеца - далеч по-малко от предвидения в закона максимален 11-месечен срок за провеждане на подобно производство.
Най-голяма част от тази сума се пада на Пламен Стоянов-Големия Дамбовец, който е лишен от възможността да се разпорежда с имущество на стойност 32 276 000 лева. Кушлев поясни, че то включва цял жилищен блок, 6 други апартамента, 187 ниви, 91 гори, 17 леки автомобила, 90 товарни автомобила, дружествени дялове, акции в дружества и банкови сметки. Втори по богатство е Николай Велков със запорирано имане за 4 246 000 лв., а соченият за тартор на Октопода Алексей Петров е трети с 3 366 879 лева. По думите на Кушлев наред с банковите сметки и дружествени дялове той притежава седем поземлени имота, магазин, няколко луксозни автомобила. Последен по богатство в групата е Момчил Кръстев с блокирано имущество за 251 000 лева.
Извън солидните числа по запорите Кушлев не пропусна да афишира жертвоготовност в името на държавния интерес и дълга към обществото. Той заяви, че е подложен на натиск във връзка с работата си от пет години, че може да му се случи най-лошото, но е поел риска и търпи. В тази връзка той произведе и друга новина - последната заплаха срещу него дошла от хора на бизнесмена Христо Ковачки, закован с рекорден запор върху имущество за 143 000 000 лева. Според Кушлев двама бодигардове на Ковачки казали пред жители на софийското село Мърчаево: Снехме охраната на Кушлев, ще се разправяме с него в бъдеще.
След интервюто засегнати от откровенията Кушлеви останаха не само в офиса на Ковачки, но и в МВР. Ръководството на вътрешното министерство се оказа замесено в интрига, от която може да се направи изводът, че проявява враждебно отношение към дейността на комисията за отнемане на престъпни имущества. По думите на професора той останал поразен, тъй като на следващия ден охраната наистина липсвала пред дома му, а той научил това не от МВР, а от хора, които работели за клиент на ръководената от него комисия. От думите на Кушлев стана ясно, че той така и не бил уведомен официално за снемането на охраната, което за него било потвърждение, че става реч за изтичане на информация от вътрешното министерство. Кушлев заяви, че останал дотолкова засегнат от станалото, че не е питал и няма да пуска сигнал до министъра на вътрешните работи, както и че ако сега му пратят охрана, ще поиска тя да бъде оттеглена. Още същия ден от офиса на Ковачки заявиха пред медиите, че са крайно изненадани, тъй като, когато се извършвал запорът върху имуществото му, Кушлев заявил, че е получил пълно съдействие. Главният секретар на МВР Калин Георгиев пък призова професора, ако има данни, да ги предостави на МВР, а не да дава телевизионни изявления.
Но Кушлев не спря дотук и пусна един откос и към прокуратурата. На въпрос може ли да проверява по закон имуществото на Красьо Черничкия и на магистратите от телефонния му списък Кушлев отговори, че това е най-неудобният въпрос, който би могъл да му бъде зададен. Други трябва да изпълнят дълга си преди нас, вие знаете процедурата. Да не ги споменавам, каза витиевато той.
Кушлев не подмина и съда. Той не само се оплака от безконечните наказателни процеси, които спъват процедурата по отнемане на имущества, но и посочи директно апелативните съдилища в София и Велико Търново, които отменили решения на окръжните съдилища за отнемане или за допускане на обезпечителни мерки. Софийският апелативен съд, ръководен от подозирания за сношения с Октопода съдия Веселин Пенгезов, отменил решението на долната инстанция за действия, свързани с имущество на единия от братята Галеви Ангел Христов, като си послужил с крайно формални доводи. За финал Кушлев хвърли камък и в двора на ДАНС, тъй като сезирал агенцията още миналата година, че малкото отнето досега имущество се разпродава на цени два-три пъти по-ниски от реалните. Досега от сигнала нямало резултат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във