Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Кушлев запорира имотите на зърнен бос

Окръжният съд във Велико Търново наложи запор върху имотите на бизнесмена Младен Милков, разследван за източване на над 3 млн. лв. ДДС от държавната хазна. Става дума за над 5000 дка земеделски имоти в почти цяла Северна България, за мелницата във Велико Търново, новата зърнена база в село Петко Каравелово, над 70 камиона, бусове и селскостопански машини, магазини, селскостопански сгради, както и два апартамента във Велико Търново и Козлодуй.
Повечето от имотите се водят на името на фирмата Спринк, на която според регистрацията Милков е едноличен собственик и управляващ. Според магистрати обаче възбраната е закъсняла, тъй като бизнесменът вече е успял да прехвърли по-голяма част от имотите на името на свои роднини.
Зърненият бос Младен Милков, съпругата му Анелия и трима служители на търновската данъчна служба бяха арестувани на 17 февруари тази година при спецакция на полицията и срещу тях се води разследване за източване на ДДС в размер на над 3 млн. лева. Далаверата се основава на използването на фалшиви фактури и на други документи за деклариране на фиктивни покупко-продажби на зърно. При извършените тогава обиски в офиси и жилищни сгради бяха иззети огромен брой документи, както и незаконни оръжия и боеприпаси.
След акцията един от бирниците бе освободен. Останалите четирима останаха в ареста с постоянна мярка за неотклонение. Ден по-късно обаче съпругата на бизнесмена Анелия Милкова се обеси в следствения арест. Няколко часа след този трагичен акт с прокурорско постановление Милков беше освободен под домашен арест. По-късно на свобода излязоха и двете данъчни служителки. Мотивите да ги пуснат бяха, че след самоубийството на Милкова те били изпаднали в силен шок и стрес. Заради допуснатото самоубийство пък от Главна дирекция Изтърпяване на наказанията разпоредиха проверка на търновския следствен арест.

Facebook logo
Бъдете с нас и във