Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Късопаметно

От известно време насам различни жълти вестници и телевизионни предавания изпадат в захлас по първите години на нескончаемия български преход. Става въпрос за години, когато се наливаха основите на дивашкия капитализъм, който вилнее у нас. Българите, преживяли рухването на пясъчния замък на зрелия соц, са наясно какво и как дойде после. Вместо да наливат бетона в основите с лопати, много от първопроходниците на дивашкия капитализъм използваха бейзболни бухалки. Трябваше да мине съвсем малко време, за да стане ясно, че танцуващите с бухалки не са момичетата на Нешка. Много малко време трябваше също, за да се разбере, че те не са нито борци, нито каратисти, а най-обикновени дебеловрати гнусни мутри.


И ето че двадесетина години след това печално познание, от телевизионния екран ни залива гъст петмез от сантимент. Перхидролна силиконка с треперещ от вълнение гласец ни убеждава какви добри момчета са били онези мутри. И нито думичка за това, как те натрупаха първия си милион, трошейки гаражните магазинчета на стотици нещастни българи, решили да изкарват хляба си с почтен труд.


Перхидролката няма и грам представа как рекетът и трошенето на кости се превърнаха в застрахователна дейност. Вместо това тя сервира на зяпналите в силиконовите й гърди тийнейджъри сладникави истории за сватби и голяма любов.


Ако героите от тези истории, които изградиха империите ВИС и СИК, полагайки началото на т.нар. силово застраховане, бяха хора от друго тесто, със сигурност днес щяха да са живи и да разказват на деца и внуци за любовта си. Но те поеха друг път, маркиран с насилие, с гангстерски войни, със стрелби, кръв. Неща, които силиконовите телевизионни предавания премълчават. Защото за рейтинга на тези телевизии и вестници мълчанието и късата памет са истинско злато...

Facebook logo
Бъдете с нас и във