Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Квесторите остават задълго в КТБ

Над 30 са жалбите срещу решението за отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка, които са подадени във Върховния административен съд. Справката в деловодната система на съда е от средата на седмицата, но списъкът на жалбоподателите със сигурност не е окончателен - броят на образуваните във ВАС дела срещу Решение номер 138 от 2014 г. на БНБ се умножава буквално всеки ден.

До момента жалби са подали "Бромак" АД и "Бългериан Акуизишън къмпани II С.а.р.л", които притежават около 80% от капитала на банката. Жалби са подадени и от Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Александър Панталеев - в качеството им на членове на управителния съвет и изпълнителни директори на КТБ. Във ВАС са представени и жалби от "Радиум Кепитъл Кредит Мастър Фанд Лимитид", от адвокатско дужество "Кинкин и партньори", както и от множество частни вложители: Себастиан Ньотликс, Орлин Кунев, Петър Тотев, Вера Ахундова, Никола Сукманджиев, Елза Дюлгерова, Стоян Михайлов, Десислава Стайкова, Иван Арменов, Веселин Пенев, Валентин Банев, Красимир Вълчев, Атанаска Гигова, Соня и Владимир Ачанови и много други. В списъка на жалбоподателите са и имената на финансиста Стоян Александров, както и на поп звездата Васил Найденов.

До момента няма яснота дали съдът ще обедини всички жалби в едно общо дело, или ще ги разглежда поотделно. Но е повече от ясно, че тези спорове няма да приключат нито бързо, нито лесно - до произнасянето на съда ще минат месеци. А делото подлежи на разглеждане пред две съдебни инстанции - пред тричленен, а после и пред петчленен състав на ВАС.

Докато не се стигне до влязло в сила решение на Върховния административен съд по отнемането на лиценза на КТБ, другото дело - за обявяването в несъстоятелност на банката, което пък бе образувано в Софийския градски съд, ще трябва да изчака. Затова то беше спряно в понеделник (24 ноември). Колко време ще е така, никой не може да каже. Но е много вероятно квесторите да останат в КТБ още дълги месеци, дори повече от година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във