Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Лале в ревера на премиера

Тъжно, жалко, отчайващо! Такова беше представлението, изнесено от народното представителство, докато дебатираше по оставката на кабинета Борисов. А след гласуването ни поднесоха и новини. Ефектни, скандални..., кръвнишки - същинска визитка на прехода.


След продължаващия вече цяло десетилетие наплив от информация за тъмното минало на премиера Бойко Борисов оставката му беше съпроводена с напомняне за папката Лале. Ударът нанесе Христо Бисеров от ДПС. Провокиран от вътрешния министър Цветан Цветанов на тема кои са Наглите и кой е наглият, Бисеров припомни несъстоялия се разпит на Бойко Борисов в съда в Белград, който го призова за очна ставка с наркобоса Сретен Йосич. Според депутата от ДПС премиерът е избегнал процедурата само благодарение на поста си. След указа на президента Росен Плевнелиев за назначаване на служебен кабинет обаче щял да остане само гражданинът Бойко Методиев Борисов, който пък ще има среща със следовател и ще трябва да отиде на очна ставка със Сретен Йосич. За капак Христо Бисеров предрече, че Борисов няма да бъде сам на подсъдимата скамейка, а с Цветанов ще бъдете двамата - като братя Галеви.


Последва гневно, но и отиграно изригване на Борисов, който хвърли бомбата, че е поръчан (б.а. - да бъде убит) от Ахмед Доган. Досега си бил мълчал, но проговорил, понеже хората от ДПС минали всички граници. Премиерът поиска в оставащите дни до разпускането на Народното събрание депутатите да проверят истинността на думите му, като съставят парламентарна комисия, която да изслуша директора на разузнаването. Той щял да им каже има ли официален доклад, получен от партньорска разузнавателна централа, в който пише, че се подготвя атентат по мен. Причината за мократа поръчка била борбата и накърняването на много сериозни интереси на международната организирана престъпност. Това пък предизвика Христо Бисеров да поиска разсекретяване на папката Лале, в която пише, че разстрелян преди няколко години престъпен бос казал малко преди това: Бойко взе парите. След тези думи последвал арестът на издирвания в цяла Европа Сретен Йосич.


По-късно Борисов каза пред медиите, че огласява информацията за подготвяното срещу него покушение сега, защото правителството вече е в оставка. Преди 15-ина дни шефът на Националната разузнавателна служба(НРС) Драгомир Димитров го запознал с документ, който съдържа информация за такава заплаха. За тях била уведомена и Националната служба за охрана (НСО), но без онази част от информацията, в която се сочи кой е поръчителят на атентата. Словоохотливостта на премиера в оставка обаче не изкуши директора на НРС Драгомир Димитров да се разприказва. Той заяви, че от 26 януари 2012 г. до този момент при него не са постъпвали сигнали за заплахи срещу Бойко Борисов, но в миналото може и да има. Димитров щял тепърва да провери, но и да имало информация за заплахи, нямало да коментира класифицирана информация. Думите му бяха потвърдени и от неговия предшественик в НРС Кирчо Киров. По думите на Киров информация за възможен атентат срещу Бойко Борисов е постъпвала, звучала достатъчно сериозно, но поръчителят не бил Доган. Данните били получени през 2005 г. от партньорска служба на съседна балканска страна и за нея били уведомени тогавашният президент Георги Първанов и премиерът Симеон Сакскобургготски, както и самият Борисов, който по това време беше главен секретар на МВР. Киров отказа да отговори дали сигналът е бил свързан със Сретен Йосич, но от изтеклата по това време информация излиза, че е така.


Бившият шеф на НРС също даде да се разбере, че не е очарован от хода на Борисов, определяйки го като удар срещу разузнаването. Не желая да коментирам премиера. Това е под достойнството ми на офицер и на ръководител на НРС толкова години. Не знам. Или си изпусна нервите, или е премерен ход, за да удари ДПС и да втвърди електората си. Но не искам да правя политически коментари, моля ви, каза Киров пред медиите. И предсказа, че всички партньорски служби ще си направят съответните изводи и ще преценят доколко трябва да ни дават деликатна и чувствителна информация след случая.


Бившият вътрешен министър Румен Петков пък се усъмни в твърдението на Борисов, че е накърнил чак толкова интересите на международната организирана престъпност, че да се поръча атентат срещу него. Петков призна, че в службите преди време са постъпвали сигнали за готвени атентати срещу Борисов, но те са били проверявани и не са били потвърдени.


Кой ще ни вярва, че няма да изтресем нещо още по-деликатно?, попита риторично Кирчо Киров. Тайните служби са обаче едно, а прокуратурата - друго. Тя е на ход! За изтичане на класифицирана информация, за подготовка на атентат, за усвояване на огромни суми и за всичко, за което си затвори очите по време на прехода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във