Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Латиносериалът ДАНС

На Изток се тресе, на Запад гърми. Така експресивно беше описана в един сайт сеизмично-метеорологичната обстановка в страната в средата на тази седмица.
Дни преди да се разгневи природата обаче, трусове и светкавици от друг характер разлюляха политическото и медийното пространство . Предизвика ги оставката на шефа на Държавната агенция Национална сигурност ( ДАНС ) Петко Сертов.
Истински латиносериал с епизодични елементи на екшън се разигра покрай оставката на бившия вече ръководител на т.нар. българско ФБР. Дали поради особеностите на действителността, в която живеем, или по ирония на съдбата, но шефовете на силовите ведомства, назначени от Станишев, сдават мандатите си по крайно комичен начин.

В последния си ден като министър на вътрешните работи Михаил Миков беше принуден за пореден път да отбележи, че е било извършено N-о на брой отвличане в София. От жилището си в комплекс от затворен тип в столичния квартал Симеоново беше похитен 33-годишният Борислав Атанасов. Престъплението не беше нещо необикновено - типично за България отвличане за разчистване на бизнес сметки. То обаче стана точно в деня, когато Миков заяви, че проблемът с похищенията е бил преекспониран от медиите.
При екстремни обстоятелства премина и последният ден на Петко Сертов като председател на ДАНС. Във вторник (4 август) в осем без пет сутринта на спешния телефон 112 постъпил сигнал, че в централата на ДАНС е заложена бомба. Няколко часа по-късно - очаквано за всички, беше обявено, че сигналът е фалшив. Факт е обаче, че службата, която трябва да се бори с тероризма, стана обект на телефонен тероризъм. Освен всичко друго това се оказа прецедент в историята ни.
Естествено, дори и в последния си ден като председател Сертов не пропусна случая да събере червени точки от проявен героизъм и заедно с целия си екип остана в сградата на улица Черковна въпреки бомбената опасност. Поведението на контраразузнавач номер едно в стил а ла Гюро Михайлов обаче не предизвика възхищение, а събуди подозрения. Веднага в медийното пространство и ИНТЕРНЕТ блоговете плъзнаха две теории относно фалшивия сигнал за бомба. Първата от тях гласеше, че зад обаждането на телефон 112 в случая стоят
вътрешни за агенцията хора,
които са искали да използват суматохата, която неминуемо би настанала, за да прикрият следи на нередности, които са допуснали в близкото минало. Според втората версия пък сигналът бил подаден от лица близки до новия кабинет. Те целели служители на Министерството на вътрешните работи да влязат в ДАНС преди Сертов да е излязъл оттам, за да предотвратят евентуалното унищожаване на документи. Роди се и междинна версия - че сигналът е бил подаден от агенти на ДАНС, но от МВР вместо да изпратят експертите на Дирекцията Оперативно-техническо осигуряване по обезвреждането на взривове пратили антимафиоти, за предотвратят унищожаването на доказателства.
Каква е точно истината? Като много други меверейски тайни и тази може да не се разбере.
Самият факт, че служители на МВР влязоха в централата на контраразузнаването навежда дори и лаиците на мисли за активно мероприятие. Тези мисли бяха подсилени и от плъзналите слухове, че барети и данъчни агенти са обискирали офисите на съветника на Сертов Алексей Петров, намиращи се в столичния басейн Спартак. Слухът обаче остана непотвърден - оказа се, че било просто инспекция на басейните. На следващия ден след бомбата в агенцията самият Петров заяви пред един от електронните сайтове, че се чувства силно мотивиран за изпълнение на ангажиментите си към българските институции...
Друг факт, който не може да бъде изолиран от общата картина, е, че бившият директор на ГДБОП генерал Ваньо Танов стана шеф на митниците. Точно Танов беше човекът, който пръв каза на глас, че екипът на Румен Петков в МВР разпъва чадър над определени икономически кръгове, поради което антимафиотите не успяват да ги разследват. Танов се озова отново в светлината на прожекторите и когато вътрешната комисия в парламента изясняваше фактите около срещата на братя Галеви и Румен Петков на басейна Спартак. След като беше разпитан от депутатите, Танов се озова в конфликт с прясно осветения Алексей Петров. Може би цялата ситуация би била най-забавна за Румен Петков, ако не беше запратен в девета глуха като опозиционер.
Информацията за оставката
на Сертов потвърдиха редица източници, пожелали анонимност, още на 1 август (събота). Предишният ден (петък) говорителката на държавната агенция Зоя Димитрова отрече началникът й да е подавал оставка или да я е поискал премиерът Борисов. Димитрова не скри, че председателят на ДАНС се е срещал с Борисов, но според нея двамата провели конструктивен разговор, по време на който Сертов представил отчет за свършеното от агенцията през последните шест месеца. По-късно Димитрова обясни, че не е можела да съобщи за оставката на Сертов, защото е имало договорка информацията за това да бъде оповестена от правителствената пресслужба. Не е ясно дали Сертов се е надявал, че ще бъде задържан като председател, или пък е искал да си спести шумотевицата около оставката, но така или иначе нито едното, нито другото се случиха.
От правителствената пресслужба не хвърлиха много усилия да правят съобщения в съботния почивен ден и потвърдиха оставката чак през късния следобед, когато всички бяха сигурни, тя вече е приета. Пак тогава стана ясно, че Цветлин Йовчев, който по-късно бе одобрен за шеф на ДАНС, ще наследи от Сертов на председателското място в ДАНС. В неделя вече имаше реакция от определени кръгове в РЗС срещу назначението на бившия шеф на Главна дирекция Контраразузнаване за шеф на агенцията, но кандидатурата му беше приветствана от Иван Костов.
Сега с Йовчев в ДАНС най-вероятно ще се завърне и бившият шеф на НСС Иван Драшков, който обжалва пред ВАС решението на Сергей Станишев да го уволни от агенцията заради подписката срещу Татяна Дончева и скандала около разработката Галерия, в която фигурирали имената на журналисти.
Драшков беше един от явните противници на Алексей Петров в ДАНС. Въпросът обаче е на каква точно позиция ще се върне Драшков. Другият голям въпрос е какво в действителност ще оглави Йовчев, защото определено не е ясно каква ще бъде оттук насетне разшифровката на абревиатурата ДАНС.
Димитър Стоянов
КАРЕ:
Разсекретяват разработката Галерия
Във връзка с повишения обществен интерес информационното дело Галерия ще бъде разсекретено, заяви министър-председателят Бойко Борисов в четвъртък (6 август) след среща с номинирания от правителството за председател на ДАНС Цветлин Йовчев.
Премиерът Борисов е разпоредил на Йовчев да предприеме необходимите действия по разсекретяване на делото на основание на чл. 35, ал. 4 от Закона за защита на класифицираната информация. В този член е отбелязано, че на всеки две години сроковете за защита се преглеждат от лицата, които имат право да ги определят, и се преценява дали не са се явили правни основания за промяна на нивото на класификация.
Делото Галерия бе образувано по повод изтичането на класифицирана информация към ИНТЕРНЕТ сайта Опасните и по него са подслушвани депутати и журналисти от почти всички медии. Парламентарна комисия, в която участваше и депутатът Атанас Атанасов, установи, че ДАНС е започнала делото в нарушение на законовите правила.
В рамките на операцията е проверявана е фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани са разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати. Ръководството на ДАНС прие изводите на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че водената разработка Галерия се отклонява от първоначално поставените цели. Впрочем намерение да разсекрети Галерия изрази още през февруари т.г. и предишното ръководство на ДАНС, но така и не го стори. Тогава от ръководството на агенцията заяви пред журналисти, че в разработката нямало нищо интересно...
Разсекретяването на оперативното дело „Галерия е положителен акт, защото в него няма нищо, което да застрашава националната сигурност. Но ще доведе до това, че ще се види чии твърдения по време на сагата „Галерия са били верни и кои недотам, защото имаше различни, противоречащи си твърдения и от депутати, и от служители на агенцията. Това заяви бившият председател на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов по повод инициативата на премиера да се отвори скандалното дело. Спасов заедно с колегите си от ръководството на комисията беше сред хората, които се запознаха със съдържанието на това дело. Той коментира също, че преди приемането на Закона за електронните съобщения е имало общоприета практика тайните служби да правят разпечатки без съдебно разрешение. След промените в закона тази практика би трябвало да е престанала. Няма никаква пречка то да бъде разсекретено, каза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във