Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Латинострасти, дългове и кока с косвени жертви

1 септември 2009 г. ще остане отбелязан с кървави букви в календара на Разлог. И в статистиката на новото ръководство на вътрешното министерство, за което есента дойде с гръм от ясно небе.
На този ден в спокойното иначе курортно градче нелепо загинаха 29-годишната Снежана Мандраджиева и 5-годишният й син Александър, а другото й дете Кристиян (на 1 год. и 7 месеца) пострада тежко и може да загуби слуха си.
Жестоката им смърт е причинена от граната, заложена в гаража на семейството, където се съхранява скъп джип БМВ-Х5. Бомбата обаче не е предназначена за тях.
Атентатът бе насочен срещу главата на семейството - 38-годишния разложки бизнесмен Явор Мандраджиев, неизвестен за широката общественост, но познат на полицията с криминалните си прояви. В полицейското досие на Мандраджиев фигурират побоища, рекет, както и условна присъда за трафик на хора през граничната бразда. Или - както подчерта вътрешният министър Цветан Цветанов, занимавал се е с всички престъпни дейности, които са във функциите за противодействие на МВР. Както и в други подобни случаи обаче не стана ясно защо при цялата си богата криминална биография такъв човек се разхожда и до днес на свобода.
Още преди да заглъхне ехото от взрива, в нощта на 1 срещу 2 септември полицията арестува четирима арменци като заподозрени за кървавия бомбен атентат. Срещу единия от тях - 36-годишния Рудик Казарян, бе повдигнато обвинение в подбудителство за убийство, както съобщи в сряда (2 септември) окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова. Останалите бяха освободени и ще бъдат привлечени като свидетели. Според прокуратурата арменецът, който пребивава у нас постоянно, е поръчал атентата с бойна граната заради лични мотиви. Какви обаче са те - засега не се съобщава.
Казарян е с чисто криминално досие. Той е кум на семейството и съдружник на Мандраджиев във фирмата Явис 1. Справка в информационната система ДАКСИ сочи, че дружеството е регистрирано през 2005 г. на адрес ул. Христо Ботев №23 в Разлог с предмет на дейност покупка на стоки за препродажба, спедиционни и превозни сделки, ресторантьорски, хотелиерски, туристически и транспортни услуги, дърводобив и дървопреработване, строеж и обзавеждане на недвижими имоти и куп други дейности. Във фирмата Мандраджиев държи 60 на сто от капитала, а Рудик - 40 на сто. Чужденецът живее в Пловдив с жена си, която е полякиня на име Моник и с която също има регистрирана фирма. Допреди два месеца отношенията между Рудик и Явор били нормални, но след това се влошили. По каква причина - засега не е съвсем ясно.
Според някои източници Мандраджиев сам е насочил разследващите към кума си, въпреки че първоначално отказваше да съдейства на полицията. Според друг вариант полицаите са разпитали за 14 часа над 80 свидетели от Разлог и Банско и така стигнали до разкрития за неизяснени финансови взаимоотношения между скандалния бизнесмен и арменеца. Според тази версия Мандраджиев е поръчал на арменците да вземат пари от негов длъжник, срещу която услуга им обещал 100 000 лв. Те свършили тази работа, но не получили обещаното възнаграждение и решили да му отмъстят.
Най-упоритият засега слух вкарва в любовен триъгълник Рудик, Явор и вдовицата на застреляния в Амстердам Константин Димитров (Косьо Самоковеца) Ангелина. Според тиражираната латино версия разложкият бабаит въртял любов със засуканата и имотна дама и дори бил нещо като инкасатор, който трябвало да събира пари от нейните длъжници. Нищо чудно в крайна сметка това да се окаже действителният мотив за жестоката касапница в Разлог.
Засега полицията отрича официално атентатът да е заради преразпределение на наркотеритории и изобщо заради взаимоотношения в полето на наркотрафика. Но и тази хипотеза има своите основания, особено като се има предвид, че жестокостта на престъплението е характерна по-скоро за уреждане на сметки между наркотрафиканти, отколкото между лихвари или пък любовници.
След кървавото покушение под сурдинка се завъртя и версия, която търси някаква връзка между атентата в Разлог и неотдавнашния арест на 43-годишния бизнесмен Албен Дервишев от сатовчанското с. Слащен и неговата група в Гърция в началото на миналия месец. На 11 август кораб на Дервишев бе заловен в пристанището на Пирея, натоварен с близо 500 кг кокаин от Колумбия. Той е замесен и в други случаи на разпространение на големи количества кокаин по света.
Както сочи разследването на сегашния трансфер, важна роля за удара е изиграла информацията, предоставена на гръцките власти от американската агенция за борба с наркотиците ДЕА. Доказано е, че боливийската фирма - изпращач на задържания кокаин, е същата, която преди повече от месец изпрати 100 кг дрога в България в бутилки от вино. Това е първата голяма операция, в която се установява сътрудничеството на новите колумбийски наркобарони с българската мафия, твърди гръцката преса.
Преди около 2 месеца американски агенти в Боливия са дали информация, че стоката е потеглила за Европа. След това при транспортирането й тя е била прехвърляна няколко пъти, за да се загубят следите й. Българската мафия е поела отговорността за движението й след преминаването на Гибралтар. Скритите в хамбарите на плавателния съд наркотици е трябвало да отпътуват транзит за България и оттам да се преразпределят към Европа.
Възможно ли е бившият висаджия от Разлог (Мандраджиев) да е бил свързан с преминаването на дрогата през Балканите и провалът на доставката да е причина за кървавата вендета - това е въпрос с повишена трудност за разследващите. Бързината, с която бяха задържани заподозреният кум и тримата му сънародници, обаче издава по-скоро припряност и нервност, отколкото разкрития, базирани на логични изводи и факти. В случая се изискват много търпение и внимание от страна на ченгетата, които в процеса на разследването трябва да ровят в коша с кирливите ризи на бизнесмена мишена.
Колкото до тъмната страна в живота на Мандраджиев - освен условната присъдата за превеждане на хора през границата срещу него досега е имало образувани всичко на всичко две досъдебни производства, заяви пред Параграф 22 заместник районния прокурор на Разлог Айше Джембазка, която е наблюдавала разследването по тези случаи.
Едното от тях е за грабеж на пари и ценности от две студентки от София на стойност около 1000 лв. преди години, а другото - за непристойни действия. Но и двете производства са прекратени, тъй като свидетелите са се отказали от показанията си. Истината е, че досега при нас не е разследван за нищо сериозно, добави Джембазка.
Появиха се съобщения, че бизнесменът е собственик на пункт на Еврофутбол в града, но това бе опровергано. Нямаме договорни отношения с лицето Явор Альошов Мандраджиев, реагираха още в деня на атентата от Еврофутбол по повод на информацията, че Явор е бил техен букмейкър. Според сегашния владетел на пункта Петър Янкулов той го взел от Мандраджиев през 2007 г. Според бащата на Явор - Альоша Мандраджиев, синът му плащал за пункта и кафенето към него 1000 лева наем. Служителка от Паркинги и гаражи, която охранява синята зона в близост до пункта, обясни, че скандалният бизнесмен почти всеки ден си пиел по обяд кафето там, което, разбира се, не е престъпление.
Така или иначе досега не е станало ясно откъде е имал пари бизнесменът, за да купи на съпругата си скъпия черен джип БВМ Х-5. Подарил й го няколко дни преди взрива, но 29-годишната жена така и не успяла да му се порадва...

Албен Дервишев има фирма, регистрирана в Гърция със седалище в Солун, под името Euroname. Твърде вероятно е съпругата му - гъркиня да е един от съдружниците на Дервишев в бизнеса му. Албен Йосифов Дервишев има регистрирани в България няколко дружества. Фирма Албен Дервишев, която се занимава с търговия, е със седалище в село Слащен. Той е съсобственик на фирма Евронейлс със седалище в Габрово, която е за производство на строителни и крепежни елементи. В нея съдружници са гръцката гражданка Екатерини Георгиос Дони и чехът Иржи Цетхамер. Дервишев е съсобственик и на фирма Терра мет, регистрирана в София, за търговия на едро с желязо и арматура. За кратко време, малко преди падането на правителството на НДСВ, Дервишев успял за 2-3 месеца да се сдобие с лиценз за търговия, внос и износ на скрап, с който документ бетонирал търговската си дейност. Според хора от бранша за такъв лиценз се чака години и го получавали само отбрани фирми. На гръцките власти вече е известно, че жена с псевдоним Мария Пападопулу, която е твърде възможно да е съпругата на Албен Дервишев, е дърпала конците на престъпната група.

Facebook logo
Бъдете с нас и във