Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЛАТИНОСТРАСТИ ПО БЪЛГАРСКИ: ГОЛЯМ ПОЖАР - СЛАБ ОГЪН!

Според официалната информация скандалът избухна заради Таня Шарланджиева - водещ следовател по делото срещу Вальо Топлото, която е снасяла информация за хода на разследването на своята приятелка Корнелия Нинова - заместничката на Румен Овчаров, която пък е информирала шефа си и свидетеля по делото Красимир Георгиев за хода на нещата. Освен това Шарланджиева се е опитвала да манипулира доказателства по делото така, че шефът на Фронтиер да си остане обикновен свидетел, а не да бъде трансформиран в обвиняем.
Заради тези прегрешения на Шарланджиева на 24 април директорът на Националното следствие Ангел Александров внесе в деловодството на Висшия съдебен съвет предложение подчинената му да бъде уволнена дисциплинарно, а на 25 април, по време на редовното заседание на съвета, вкратце обясни за какво става дума.
Ответния удар на закъсня. Още на 26 април предиобед Таня Шарланджиева и нейната пряка началничка - ръководителката на Стопанския отдел в Националната следствена служба (НСлС) - Зоя Иванова, свикаха специална пресконференция, на която обясниха, че шефът на НСлС е натискал Шарланджиева да лобира пред Корнелия Нинова в няколко посоки едновременно:
- да уреди деблокирането на стоки от Държавния резерв в нечия полза;
- да уреди лиценза на фирма Дилоп за внос на игрални автомати;
- да уреди изнасянето на такива документи от Булгартабак холдинг АД, които уличават изпълнителния директор на дружеството Христо Лачев в престъпления.
На другия ден Ангел Александров заяви, че всичко това са пълни глупости и разказа неговата версия по въпроса:
- вицепремиерът и министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров - чрез следователката Шарланджиева, е настоял Александров да му предаде някакви снимки, направени в курорта Боровец;
- на неофициална среща в столично заведение Румен Овчаров е натиснал Ангел Александров по повод предстоящото компрометиране на връзката Красимир Георгиев - Вальо Топлото, липсата на снимките от Боровец и амбицията на следовател № 1 делото за източването на Топлофикация - София АД непременно да опре до ръководството на Националната електрическа компания (НЕК).
Какво се случва оттук нататък е известно, затова днес Параграф 22 ще отдели внимание само на онези задкулисни страсти, които хем нажежиха обществено-политическата атмосфера до червено, хем все още остават скрити от погледите на обикновените люде.
Според добре информирани източници, които пожелаха завинаги да останат анонимни, живи и здрави, Параграф 22 научи, че кражбите от Топлофикация - София АД са част от схема за източването на българската енергетика, която за последните пет години е заработила около 2 млрд. евро за сметка на държавата. Като в тази схема са замесени всякакви персони - червени, жълти, сини (къде по-тъмни, къде съвсем светли), виолетови и безцветни, магистрати и държавни чиновници, професионалисти в енергетиката и експерти по осчетоводяването на несъществуващи разходи и дейности.
За да гарантират пълно потулване на тази част от историята, двете следователки - Таня Шарланджиева и Зоя Иванова, са прибрали 500 000 евро, като разпределението на задълженията е следното: Шарланджиева урежда всичко, а Иванова я покрива от погледа на Ангел Александров.
Възможностите на Шарланджиева в случая са неограничени, защото фронтиерът Красимир Георгиев я уважава като жена, а пък Румен Овчаров не е безразличен към нейната приятелка и негова заместничка Корнелия Нинова.
До края на втората половина на април сделката между Александров и Шарланджиева е вървяла по следната схема: тя тихомълком се оттегля от делото и минава в друг отдел, а пък той не прави нищо по въпроса за четириъгълния контакт Шарланджиева - Нинова - Овчаров - Георгиев.
Гърнето се пука след нелепата кончина на Явор Георгиев Аврамов, който на 21 април е намерен мъртъв в колата си, паркирана до хотел Хемус. По принцип той е собственик на фирмата Евромоделс, но в частност е човекът, който по поръчка на фронтиера Красимир Георгиев е доставил едни манекенки в курорта Боровец и е щракнал онези снимки на Румен Овчаров и Корнелия Нинова, заради които вицепремиерът и министър на икономиката и енергетиката е натискал Ангел Александров.
А пък изпълнителния директор на Булгартабак холдинг АД - Христо Лачев, се намесва в скандала, защото много му се иска да скъса пъпната си връв с ДПС. По принцип той е човек на другаря Овчаров, но в частност е назначен на поста с благословията на Ахмед Доган. Колкото до 150-те хиляди лева, които Александров му искал месечно, те по-скоро са за... цвят и аромат. Защото, ако шефът на Националното следствие е искал да получава пари от Булгартабак, Христо Лачев още щеше да е обвиняем по аферата Бахман, гръмнала преди две години. Тоест - по времето, когато той беше обикновен директор на Булгартабак - Благоевград и откупи свободата си от прокуратурата на Никола Филчев срещу мизерните 50 000 евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във